Iedereen die graag haakt, heeft er vast wel eens van gehoord. Een CAL. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, een CAL? Meedoen aan een CAK, ofwel een Crochet Along, betekent dat je met heel veel mensen tegelijk aan hetzelfde project werkt.

Hoe werkt dat dan? Eerst moet je een CAL vinden waar je aan mee wilt doen. Geloof mij, keuze genoeg. Tik op Google CAL haken in en er poppen verschillende mogelijkheden op. Ook op Facebook levert de zoekopdracht CAL veel resultaten op. Daarnaast kun je op Facebook lid worden van haakgroepen, die ook regelmatig een CAL aanbieden.

Het haakpatroon van een CAL wordt meestal gratis aangeboden. Wel kun je ervoor kiezen om het garenpakket erbij te bestellen. Alle garens zijn dan al voor je uitgezocht en deze komt kant en klaar bij je thuis aan. Wil je dit niet, dan kun je zelf de bijbehorende garens kopen. Op deze manier bepaal je zelf hoeveel geld je aan een CAL uit geeft.

Het haakpatroon van een CAL wordt in stukken gedeeld. Vanaf de startdatum wordt er vaak wekelijks, soms tweewekelijks, een nieuw onderdeel van het patroon vrijgegeven. Zo kan een CAL bijvoorbeeld 10 weken duren.

Aan sommige CAL’s zit een tijdslimiet. Vaak zie je bij de CAL’s op Facebook, dat je elke week een foto moet plaatsen met daarbij het project in wording. Doe je dit niet, dan krijg je geen toegang meer tot het volgende onderdeel van het patroon. Dit is om te voorkomen dat iedereen zomaar met de patronen aan de haal gaat. Vaak kun je een CAL patroon na afloop van een CAL wel kopen, mocht je er alsnog op je eigen tempo mee aan de gang willen.

Andere CAL’s worden gewoon vrij gegeven en kun je altijd terugvinden op het internet. Dit zie je bijvoorbeeld bij de Scheepjes CAL’s. Als je hierop zoekt, vindt je ook de patronen van voorafgaande jaren terug.

Het leuke van een CAL is, dat je je ervaringen kunt delen met anderen hakers die met hetzelfde project bezig zijn. Zo kun je  moeilijkheden bespreken, maar ook resultaten met elkaar vergelijken. Leuk om te zien hoe hetzelfde project in andere kleuren volkomen anders kan uitpakken.

Ik heb al een aantal keren meegedaan aan een CAL en vind het erg leuk om te doen. Je hebt echt het gevoel dat je samen iets aan het maken bent. Daarnaast vind ik de CAL patronen vaak erg mooi.

En wie heeft er ook al eens meegedaan aan een CAL?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in