een bloemig project

Toen ik in 2010 begon met haken haakte ik heel veel projecten met heel dik garen. En daar horen hele grote haaknaalden bij. De grootste haaknaald waar ik mee haakte was een 20mm naald. Dat was zo zwaar dat ik haaknaald en haakproject regelmatig weg moest leggen, omdat ik pijn in mijn armen en schouders kreeg.

Bij het doorbladeren van de fotomappen op mijn laptop valt het me op dat ik door de jaren heen met steeds kleinere haaknaalden ben gaan haken. Na de 20mm naald (die in tweeën brak voordat het project klaar was) stapte ik over op de 10mm, en zo kwam ik via de 8mm na vijf jaar haken via alle andere maten uiteindelijk bij de 2.5mm uit. Ik geloof niet dat ik nog kleiner ga haken, maar wie weet hoe ik er over een jaar bij zit…

Hetzelfde geldt voor het garen, ook dat wisselt met de jaren. Het enige wat niet verandert is dat ik bloemen haken zo leuk vindt. Even lekker gedachteloos een stapel bloemetjes haken, ik vind het heerlijk! Ik vond het daarom ook leuk om een gehaakte bloem te gebruiken voor mijn eerste blogbericht voor Aan de Haak.
bloemenboekenlegger1
Trouwens, wat vind ik het leuk dat ik hiervoor gevraagd ben, en wat is het tegelijkertijd ook spannend om, behalve op mijn eigen blog (die vind je hier), opeens ook ergens anders te mogen bloggen! Ik ga proberen om jullie in afwisselende blogberichten te laten zien dat haken een geweldig leuke en afwisselende hobby is (voor zover je dat nog niet wist). Ik zal jullie kennis laten maken met nieuwe en bestaande binnenlandse en buitenlandse blogs. Maar ook met mooie haakboeken, en met projecten van mezelf en van anderen.

Voor dit eerste blogbericht ontwierp ik deze bloemenboekenlegger die ik haakte met een 2.5mm haaknaald en Phildar Phil Coton 3. Onderaan de boekenlegger hangt een heel klein belletje. Het patroontje staat hieronder, ik hoop dat jullie er veel plezier aan beleven!

Patroon
1. Haak 18 stokjes in een magische ring. Weet je niet hoe je een magische ring moet haken? Klik dan hier om naar een uitleg op mijn blog te gaan.
2. Haak 1 halve vaste in het eerste stokje en wissel daarbij van kleur.
3. Haak 2 lossen, haak in dezelfde onderliggende steek: 1 stokje, 1 dubbel stokje. Haak 1 losse.
4. Haak in de volgende steek: 1 dubbel stokje, 1 stokje. Haak 2 lossen. Haak 1 halve vaste in dezelfde steek.
5. 1 vaste in de volgende steek, 1 halve vaste in de volgende steek.
6. Herhaal de toeren 3-5 tot je rond bent (hecht hier af als je alleen het bloemetje wilt haken). Wissel bij de laatste steek van kleur naar groen. Dat is dus de halve vaste die je haakt onderaan het eerste bloemblaadje.
7. Haak 10 lossen. Haak 1 vaste in de tweede losse vanaf de naald. Haak in de volgende losse 1 half stokje, haak in de volgende losse 1 stokje. Haak dan 1 halve vaste in dezelfde losse als waar je zojuist het stokje in haakte.
8. Herhaal toer 7 vier keer (of vaker als je wilt dat de boekenlegger langer wordt). Haak dan 5 lossen en hecht af. Bevestig het kleine belletje en werk alle draadjes weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in