Windlicht

2019 is pas net begonnen, maar ik heb mijn eerste haakproject alweer af. Nu de kerstboom echt de deur uit is en het gure, koude weer van januari om de hoek komt kijken, kunnen we allemaal wel wat warmte gebruiken, toch? Ik heb dit windlicht in een dagje gemaakt, dus een prima projectje voor deze donkere dagen.

Het eindresultaat

Wat heb je nodig:

  • 3,5mm haaknaald
  • Restjes garen, ik gebruikte kleurnummer 130 van SMC en een restje zwart
  • Het is in de kleur bronze
  • Een stopnaald
  • Glazen pot diameter van 10cm
  • Een kaarsje

Haakpatroon en borduurwerk

Begin met het haken van 60 lossen. Meet met de glazen pot op of de lossen ketting iets kleiner is dan de glazen pot. Zo niet, minder dan een aantal lossen tot je zachtjes moet trekken om de lossen ketting dicht te krijgen. Deze spanning houdt straks het lapje op zijn plek.

Haak 1 keerlosse en haak 60 vasten, haak 1 keerlosse en draai het werk om.

Haak 60 vasten, haak 1 keerlosse en draai het werk om. Herhaal dit 12 keer.

Je hebt in totaal 14 rijen vasten gehaakt. Knip de draad door en haal deze door de laatste vaste. Ga nu verder met het borduren.

Het lapje waarop de letters worden geborduurd.

Nu gaan we met zwart de letters op het lapje borduren. Volg het onderstaande diagram of borduur een ander woord. Je gebruikt de stopnaald om de letters te borduren. Het aantal lijnen in het diagram zijn het aantal herhalingen dat ik zelf heb gehaakt voor mijn letters.

Volg met je naald de lijnen van het diagram

Het borduurwerk gaat er ongeveer zo uitzien:

Geborduurde letters

Maak je eigen tassel

Om de tassel te maken wind je het garen in de kleur bronze 18 keer om je hand. Haal het garen voorzichtig van je hand af en leg neer. Knip de draad door en knip een nieuw lang stuk draad. Wind de draad om het garen en knoop heel strak vast. Zorg dat de draad aan de bovenkant zit. Draai het garen nu ongeveer 10 keer om het garen heen. Doe nu de draad door het midden van het garen, zodat het gaatje aan de bovenkant wordt gevormd. Knip alle lussen door en knip de tassel op maat.

Voorbeeld van een tassel

Bevestig nu het lapje waar de letters op zijn geborduurd aan het glas door beide kanten aan elkaar vast te naaien. Gebruik hiervoor weer de stopnaald. Maak de tassel vast aan het lapje met twee steekjes en je windlicht is klaar.

Naai met de stopnaald beide kanten van het lapje aan elkaar.

Heel veel plezier met het windlicht! Heb jij nog een ultieme tip om de winter maanden door te komen? Laat ‘m hier in een berichtje achter.

Groetjes,

Diana

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in