Dat haken ouderwets is, dat hoor je gelukkig steeds minder mensen zeggen. Toch is er één haaktechniek die nog wel veelal als ouderwets wordt bestempeld … filet haken. Bij filethaken haak je met lossen en stokjes afbeeldingen in je haakwerk. Je haakt als het ware vakjes, waardoor al snel een patroon zichtbaar wordt.

Een ouderwets kleedje van oma met een hippe pileaplant maakt het een nieuwerwets plaatje!

Mijn oma maakte ze vroeger ook: de gehaakte gordijntjes met een ingewikkeld patroon, of een ruim twee meterslange sprei in breedte en lengte voor op het bed. Prachtig? Ik vond het eigenlijk maar niks. Superdun garen en altijd crème of spierwit katoen. Het oogde mij saai en “echt iets van vroeger”. Maar in deze (besef ik nu) kunstwerkjes zat ongelooflijk veel liefde en tijd gestopt. Blij toe dat ik op zolder nog zo’n sprei “van vroeger” heb liggen.

Inmiddels ben ik zelf ook overstag. Geen gordijntjes, geen wit garen, geen dunne naald, maar anders! Felle kleuren, dikkere naald en meer eigentijdse projecten zoals vlaggenlijnen, sjaals, dekens en wandhangers. Het blijkt namelijk een prima haaktechniek te zijn, die heerlijk weghaakt en waarmee de mogelijkheden en patronen eindeloos zijn.

Graag deel ik hier 5 tips met je om met deze techniek aan de slag te gaan:

  1. Schaf een mooi ruitjesschrift aan en ontwerp je eigen pixelpatronen. Heerlijk een avondje vakjes kleuren en de dagen erna jouw ontwerp zien verschijnen in een katoenen lap. Magisch!
  2. Heb je zelf geen inspiratie voor een patroon? Kijk dan even over de schouder mee van een andere craft techniek, bijvoorbeeld borduren of pixelhobby. Er zijn al voor slechts €1,25 boekjes aan te schaffen boordevol pixelpatronen!
Met mooi gekleurd katoen en naald 3.5mm werd dit een plantenpot.

3. Gebruik mooie hippe felle kleuren. Op die manier is jouw filethaakwerk helemaal niet ouderwets.

4. Op pinterest, ravelry én haakflix zijn mooie filet patronen te vinden. Zoals deze trendy  sjaal , vest, of meer klassieke, maar sfeervolle placemats.

5. Geen idee hoe je deze techniek precies moet aanpakken? Op youtube zijn veel heldere        instructiefilmpjes te vinden. Je bent ook welkom om op 9 december aan te schuiven bij de kerstworkshop van Leijns Creative Greenhouse, waar deze techniek aangeleerd wordt.

Ook ik ben gezwicht voor ‘ouderwets’ wit. Ik had nog een bolletje Texels schapenwol liggen en met een patroon van haakflix werd dat deze mooie combinatie voor de kerst.

 

Conclusie? Mij zul je filethaakwerk niet meer snel in het hokje “ouderwets” zien stoppen. Dat ‘hokjes denken’ is voorbij. Alhoewel, voorbij? Het hokjes denken staat nu juist helemaal aan!

Bij jou ook?

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen en creaties met deze techniek.

 

 

-x-

Marjolein
@marjolein_haakt
@leijnscreativegreenhouse

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in