strooisteek

Het leuke aan haken is dat er ontzettend veel patronen beschikbaar zijn met daarin heel veel verschillende haaksteken. Ik merk echter dat ik de laatste tijd veel dezelfde patronen haak en daardoor ook veel dezelfde stekencombinaties gebruik. Herken je dat? Nu is dat natuurlijk ook niet gek, want als je bijvoorbeeld veel amigurumi haakt, werk je met vasten en elk patroon maakt sowieso gebruik van een aantal basissteken. Toch vind ik het leuker om diverse steken uit te proberen en daardoor steeds meer nieuwe steken te leren. Eerder schreef ik al over de door mij geliefde bobbelsteek, maar aan mijn lijstje favorieten mag ook zeker de strooisteek, oftewel de bloksteek, toegevoegd worden. 

Wat is de bloksteek?

bloksteek grijsDe bloksteek, of strooisteek, is een steek die bestaat uit de herhaling van twee toeren. In de ene toer haak je korte kettingen van lossen boven clusters van stokjes, in de andere toer haak je clusters van stokjes rond korte kettingen van lossen. De bloksteek kan door iedereen gehaakt worden. Als je beginnend haak(st)er bent, dan begin je simpel, bijvoorbeeld met een kleur, en haak je misschien een lapje of een doek. Ben je een gevorderde haak(st)er, dan kun je lekker variëren met kleuren, patronen en zelfs de blokjesgrootte.

Kleurgebruik

Het leuke van de bloksteek is dat je met ongeveer elke kleur kunt werken, afhankelijk van het resultaat dat je wilt krijgen. Voor een vrolijke look kies je felle kleuren, voor een chique look kun je combineren met wit of crème. Een natuurlijke look kun je creëren door met bruin- en groentinten te werken. Je kunt je werk volledig in een kleur haken, maar je kunt ook spelen met de kleuren. Zo kun je de toeren in kleur laten afwisselen als je twee kleuren wilt gebruiken, maar bij meerdere kleuren, zou je de toer met kettingen en/of de toer met blokjes van kleur kunnen laten wisselen. Je kunt alle kanten op met de strooisteek.

Clusters

Naast spelen met kleuren kun je ook spelen met de blokjesgrootte. In het algemeen wordt de bloksteek gehaakt in clusters en kettingen van drie, maar ook clusters van vijf en het gebruik van extra lossen kom je vaak tegen. Probeer gerust iets uit, want het resultaat is altijd prachtig!

Inspiratie

Als je op Pinterest gaat zoeken naar de strooisteek of de bloksteek dan zul je diverse voorbeelden vinden. Eenvoudiger kan het wellicht zijn om te zoeken met Engelse termen. Je kiest dan voor de woorden block en stitch. Op mijn Pinterestpagina heb ik voor jullie al een kleine selectie patronen en voorbeelden verzameld. Heb of ken je een leuk patroontje gehaakt met de strooisteek/bloksteek en ontbreekt deze in mijn selectie, laat het dan weten, zodat ik ‘m toe kan voegen of deel je haakwerk hieronder in een reactie. Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties!

Groet,
Kim

Studio Muis

P.S. Ken jij een haaksteek die zeker aan mijn lijstje favorieten toegevoegd moet worden, stuur dan een e-mail of laat een reactie achter onder dit bericht en wie weet schrijf ik de volgende keer over jouw favoriete steek!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in