Het hele jaar plezier?

Haak een temperatuurdeken!

0
3964
kleuren temperatuurdeken

2021, een nieuw jaar. En wat is er leuker dan in het nieuwe jaar starten met een nieuw haakproject? Ik ben niet de enige die dat denkt, want nieuwe ontwerpen, CALs en MALs worden volop aangekondigd en gedeeld. Maar wat als je op zoek bent naar iets waar je het hele jaar plezier van kunt hebben? Iets waarmee je je eigen gang kunt gaan en geen rekening hoeft te houden met gepubliceerde patronen en vaste tijdsblokken? Haak een temperatuurdeken!

Het hele jaar plezier?

dag weerEen temperatuurdeken is een deken waarbij je voor elke dag van het jaar een nieuw deel haakt. Echt het hele jaar plezier dus. Door vooraf te bepalen welke kleur bij welke temperatuur(groep) hoort en bij te houden welke temperatuur het die dag is, creëer je een jaaroverzicht. Het fijne van een temperatuurdeken, is dat je, afhankelijke van de vorm die je kiest, vooruit kunt werken of later wat werk kunt inhalen. Het is hiervoor wel belangrijk dat je bijhoudt wat de temperatuur was op de dagen dat je niet haakt. Dit kun je doen in een tabelletje of memo op je telefoon, maar ook kun je een Excelbestand aanmaken en hierin de temperatuur bijhouden. Het is in ieder geval belangrijk dat je elke dag dezelfde bron raadpleegt om te bepalen wat de temperatuur was. Dit kan je eigen thermometer zijn – kies dan wel een vast moment per dag waarop je kijkt – of een weerwebsite/-app. Wil je een algemeen beeld vastleggen, dan kun je bijvoorbeeld de website https://weerstatistieken.nl/ gebruiken. Deze website is trouwens ook heel handig als je een temperatuurdeken van een eerder jaar zou willen maken.

Temperatuurdekens

Je kunt een temperatuurdeken op veel verschillende manieren maken. De meest voorkomende werkwijze is het haken van een rij per dag in de kleur die hoort bij de temperatuur van die dag. Voor je start met haken bepaal je in ieder geval per temperatuur welke kleur je gebruikt. Vaak worden temperaturen gebundeld in groepjes van 3 of 5 graden, zodat je wat minder verschillende kleuren nodig hebt. Vind je het lastig om zelf een temperatuurdeken te starten, dan zijn er voldoende initiatieven en inspiratiebronnen te vinden. Om er een aantal te noemen:

Als je er meer van houdt om zelf wat te ontwerpen, dan kun je bijvoorbeeld één granny square per maand maken. In januari 2022 bevestig je vervolgens de 12 squares aan elkaar en je hebt een jaaroverzicht per maand. Ook kun je voor elke dag een rij haken in een steek die bij de temperatuur(groep) hoort of maandelijks een andere steek toepassen. Eigenlijk kan alles, zolang het voor jou maar betekenis heeft. Voor meer inspiratie kun je een kijkje nemen op mijn Pinterest.

Extra’s

Op speciale dagen, zoals verjaardagen, geboortedagen en jubilea, kun je iets extra’s toevoegen aan je deken. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale, afwijkende steek gebruiken of een extra kleur toevoegen. Daarnaast is het natuurlijk heel leuk om een label te bevestigen aan je deken op het moment dat deze klaar is. Neem daarvoor eens een kijkje bij Wolcafé. Zij bieden labels voor een temperatuurdeken, maar je kunt er ook je eigen label ontwerpen. En als je daar dan toch bent, misschien zijn de steekmarkeerders of temperatuurwolkjes een extraatje waar je blij van wordt? Ik in ieder geval wel!

Veel plezier met haken dit jaar!

Groet,
Kim

Studio Muis
Facebook/Instagram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in