Home Aan de Haak CAL Homey Comfort Patroon Homey Comfort CAL

Patroon Homey Comfort CAL

De Homey Comfort CAL is voorbij. Deze prachtig, comfortabel woondeken is ontworpen door Hera Lecluse met de toepasselijke naam ‘Homey Comfort’. Hieronder kun je het patroon vinden. Het patroon wordt 22 juni 2018 van de website gehaald. Het patroon wordt ook aangeboden in onze webshop hobbyou.nl

Gebruikte afkortingen

GK – Goede Kant
v vaste(n)
l losse(n)
VK – Verkeerde Kant
VRSTKV – Verlengd Reliëfstokje Voor
stk stokje(s)
st steek
RSTKV – Reliëfstokje Voor
RSTKA – Reliëfstokje Achter

Voorafgaand

Tijdens de CAL haken we twee lappen. In week 1 starten we met lap 1, vanaf week 8 starten we met lap 2. Als je beide lappen aan elkaar haakt, zoals aangegeven in het patroon, wordt het een deken. Als je lap 1 en lap 2 afzonderlijk haakt, kun je er een woonkussen van maken.

Bij iedere week noemen we de kleuren voor beide kleurstellingen. De zwarte tekst hoort bij kleurstelling Indigo Meets Rose. De groene tekst hoort bij kleurstelling Curry Up.

Voor degenen die de Durable Cosy Fine pakketten hebben aangeschaft en niet weten welke kleuren zij moeten gebruiken hebben we het kleurenschema gemaakt. Je kunt hier precies zien welke kleuren van de Durable Cosy garen zijn vertaald naar de Durable Cosy Fine garen.

Week 1

WEEK 1 | Toer 1 t/m 8

We starten de Homey Comfort CAL met (voor de meeste haaksters) iets nieuws: een vastenopzet. Dit betekent dat we geen ketting van lossen haken, maar dat we direct vasten. Zo haak je dus gelijk je eerste toer.

Het voordeel van deze opzet is dat hij elastisch is, waardoor je dus ook niet met een haaknaald groter hoeft te starten dan waarmee je uiteindelijk gaat haken. Verder maken we in deze eerste week een reliëfrand en borduren we op de vasten.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 1.

Toer 1: NAVY (CHARCOAL) GK 5.5, zet al hakend 117 v op (beheers je deze techniek niet, haak dan losjes een ketting van 118 l en begin in de 2e l vanaf de haaknaald en haak 117 v terug).

Toer 2: NAVY (CHARCOAL) VK 5.5, haak 1 l en haak 117 v, keer het werk.

Toer 3: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, haak v alleen in de achterste lussen van toer 2, keer het werk.

Toer 4 & 5: IVORY (BLUE GREY) 5.5, haak 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 6: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5.5, hecht aan in toer 2 en haak 1 l en haak v in de overgebleven lussen van toer 2. Hecht af.

Toer 7: NAVY (CHARCOAL) GK 5.5, 1 l, 117 v in de achterste lussen van toer 5. Keer het werk.

Toer 8: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5.5, haak 1 l en haak v alleen in de voorste lussen van toer 5. Hecht af.

Borduur nu kruizen met SALMON (AGAATH) volgens de video op toer 3, 4 en 5 Zorg ervoor dat de kruizen goed aansluiten op het haakwerk door ze steeds zorgvuldig aan te trekken. Begin met borduren in de opening na de 2e v van toer 3.

Begeleidende tekst
Houd het geschreven patroon aan. Tot onze spijt is er in de video niet de juiste volgorde van de toeren weergegeven. De video die hoort bij week 1 is om die reden alleen te gebruiken om de techniek te verduidelijken.

Speciale steken

  • Vastenopzet die bestaat uit basisvasten
    Elke basisvaste bestaat uit 2 delen: de losse voor de basis (die onderaan komt) en de vaste waarmee je wilt werken. In de video van week 1 doen we dit voor.
  • Haken in een enkele lus van een steek
    Normaal gesproken haak je door de steken van de vorige toer. Deze steken bestaan uit een V-vorm met 2 pootjes. Daar steek je je haaknaald onder. Je kunt ook maar onder 1 pootje van het V’tje haken. We geven altijd aan in welke lus van het V’tje je moet haken: de voorste of de achterste gezien vanaf de kant van het haakwerk dat je voor je hebt.

Week 2

WEEK 2 | Toer 9 t/m 25

Deze week gaan we van start met een uitdagende steek, die in het Engels een ‘arrow’ heet. Vrij vertaald is het een band met pijlen. Dit effect creëer je door met verlengde reliëfstokjes en gewone stokjes te werken. Volg hierbij het patroon aandachtig en bekijk de bijbehorende video van week 2.

Ook gaan we aan de slag met kruissteekjes borduren op het haakwerk. Dat geeft een leuk effect en is niet heel ingewikkeld.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 2.

Toer 9: VK IVORY (BLUE GREY) 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 10: GK IVORY (BLUE GREY) 5.5, 4 l = 1 stk, 1 v overslaan, 3 stk, 1 VRSTKV om de 2e v van toer 9, 3 stk, * sla 2 v van toer 9 over, VRSTKV om de vlg v van toer 9, 3 stk *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 2 stk. Keer het werk.

Toer 11: VK IVORY (BLUE GREY) 5.5, 1 ls, haak v in de stk van de vorige toer, sla de VRSTKV daarbij over. De laatste v haak je in de 4e beginlosse van de vorige toer. Je moet eindigen met 117 v. Keer het werk.

Toer 12: GK IVORY (BLUE GREY) 5.5, 4 l = 1 stk, VRSTKV om de 4e v van toer 11, 3 stk achter het VRSTKV haken, * sla 2 v van toer 11 over, VRSTKV om de vlg v van toer 11, 3 stk achter het VRSTKV *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 2 stk. Keer het werk.

Toer 13: VK IVORY (BLUE GREY) 5.5, 1 l, haak v in de stk van de vorige toer, sla de VRSTKV daarbij over. De laatste v haak je in de 4e beginlosse van de vorige toer. Je moet eindigen met 117 v. Keer het werk.

De toeren 14 t/m 19 start je allemaal aan de G(oede) K(ant) van het werk. Hecht dus na iedere toer af. Keer het werk niet, maar hecht de nieuwe kleur aan, aan de GK, in de 1ste v van de vorige toer.

Toer 14: GK VINTAGE BLUE (IVORY) 5.5, 1 l, 117 v.
Toer 15: GK SKY (NAVY) 5.5, 117 v.
Toer 16: GK CORAL (OKER) 5.5, 117 v.
Toer 17: GK NAVY (CHARCOAL) 5.5, 117 v.
Toer 18: GK SALMON (AGAATH) 5.5, 117 v.
Toer 19: GK IVORY (BLUE GREY) 5.5, 117 v
Toer 20: VK VINTAGE BLUE (CHARCOAL) 5.5, 117 v. Keer het werk.
Toer 21 t/m 24: VINTAGE BLUE (CHARCOAL) 5.5, 1 l 117 v. Keer het werk.
Toer 25: GK NAVY (IVORY) 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Borduur met NAVY (OKER) kruisjes op toer 20 t/m 24. De kruisjes komen eruit te zien zoals op onderstaande detailfoto.

Week 3

WEEK 3 | Toer 26 t/m 37

We gaan weer aan de slag met verschillende reliëfstokjes. Dit keer niet verlengd, maar afwisselend aan de voor- of achterkant van het werk gehaakt. Hierdoor krijg je het effect van een geweven steek. Het afwisselen van kleuren geeft een leuk resultaat.

Verder gaan we werken met borduren met een dubbele draad. Hierdoor komen de geborduurde steken hoger op de achtergrond van vasten te liggen. Zo ontstaat er een beetje diepte in het werk.

Let deze week extra goed op, de mandensteek wordt met een andere haaknaaldmaat gehaakt. Om deze steek goed uit te laten komen zit er in toer 26 een mindering en in toer 30 een meerdering.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 3.

Toer 26: VK NAVY (IVORY) 5.5, Haak 2 l (tellen mee als 1e stk, haak stk en haak stk 58 en 59 samen. Keer het werk. 116 stk.

Toer 27: GK CORAL (AGAATH) 6.0, 2 l (tellen niet mee als stk), 1 stk in het 1e stk * 3 RSTKV, 3 RSTKA * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk. Keer het werk.

Toer 28: VK NAVY (IVORY) 6.0, 2 l (tellen niet mee als stk) 1 stk in het 1e stk, * 3 RSTKV, 3 RSTKA * herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met een 1 stk. Keer het werk.

Toer 29: GK SALMON (NAVY) 6.0, 2 l (tellen niet mee als stk), 1 stk in het 1e stk, * 3 RSTKA, 3 RSTKV * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 stk. Keer het werk.

Toer 30: VK NAVY (IVORY) 6.0, 2 l (tellen niet mee als 1e stk), 1 stk in het 1e stk, * 3 RSTKA, 3 RSTKV * herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met een meerdering door 1 stk in het laatste stk te haken en 1 stk in de beginl van de vorige toer = 117 stk. Keer het werk.

Toer 31: GK IVORY (BLUE GREY) 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 32 t/m 37: IVORY (BLUE GREY) 5.5, 1l, 117 v.

Borduur kruisjes volgens de video.
1e rij kruisjes met SKY (OKER).
2e rij kruisjes met NAVY (AGAATH).

Week 4

Week 4 – Toer 38 t/m 45

Het is tijd voor kabels: een werkje waar je je aandacht goed bij moet houden en secuur op de lengte van je lus op de haaknaald moet letten. Zo voorkom je grote gaten. De kabels ontstaan door in een vast patroon stokjes aan de voor- en achterkant van het werk te haken.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 4.

Toer 38: VK 5.5 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l = 1e stk, haak 1 stk in de 1e st (meerder dus 1 stk) haak stk de toer uit = 118 stk Keer het werk.

Toer 39: GK 6.0 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen niet mee als stk) haak 1 stk in het 1e stk, * sla 2 stk over, haak VRSTKV om de vlg 2 stk, haak VRSTKV om de overgeslagen stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk in de begin l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 40: VK 6.0 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen niet mee als stk). Haak 1 stk in het 1e stk, haak nu RSTKA om de VRSTKV van de vorige toer. Eindig met een stk in het laatste stk van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 41: GK 6.0 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen niet mee als stk) haak 1 stk in het 1e stk, * sla 2 stk over, haak VRSTKV om de vlg 2 stk, haak VRSTKV om de overgeslagen stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk in de begin l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 42: VK 6.0 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen niet mee als stk). Haak 1 stk in het 1e stk, haak nu RSTKA om de VRSTKV van de vorige toer. Eindig met een stk in het laatste stk van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 43: GK 6.0 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen niet mee als stk) haak 1 stk in het 1e stk, * sla 2 stk over, haak VRSTKV om de vlg 2 stk, haak VRSTKV om de overgeslagen stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk in de begin l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 44: VK 6.0 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen niet mee als stk). Haak 1 stk in het 1e stk, haak nu RSTKA om de VRSTKV van de vorige toer. Eindig met een stk in het laatste stk van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 45: GK 5.5 VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen mee als 1e stk), ga verder in het 2e stk en haak nog 57 stk, haak 2 stk samen, haak de toer uit met stk. Keer het werk. 117 stk.

Week 5

Week 5 – Toer 46 t/m 60

Het is alweer de vijfde week. Voor deze week is veel geduld nodig. Probeer niet al te strak te haken, maar zeker ook niet te los. Laat je niet van de wijs brengen door wat er op internet allemaal over deze Tapestry haken te vinden is.

Alle toeren worden gehaakt in vasten. We steken aan de achterkant van het werk net zo in als aan de voorkant van het werk. Let erop dat je de draad waar je overheen haakt, netjes in de vasten laat verdwijnen. Controleer dus met regelmaat je werk aan beide zijden.

Voor het tapestry gedeelte is geen geschreven patroon. In plaats daarvan hebben we een afbeelding + de ondersteunende video waarin de techniek wordt uitgelegd.

Voor Indigo Meets Rose gebruik je de kleuren Sky en Navy. Voor Curry Up gebruik je de kleuren Ivory en Blue Grey.

In de kleurstelling Curry Up van de Homey Comfort CAL is tot onze spijt een fout geslopen. Er is tweemaal hetzelfde stuk tapestry gehaakt waar het de bedoeling was twee verschillende stukken tapestry te haken. Nu is de keuze aan jullie, de haaksters, of je tweemaal hetzelfde stuk tapestry haakt of twee verschillende stukken. Gelukkig kun je kiezen wat je het mooiste vindt. 😉

Voor week 5 is de bedoeling dat eerst de variant met de X-vorm gehaakt wordt zoals de afbeelding (het patroon) in de nieuwsbrief. Echter, in de video wordt de techniek uitgelegd aan de hand van het stuk tapestry dat later in de CAL wordt gehaakt. De video van deze week is daarom niet bruikbaar als patroon voor week 5, maar wel als technische ondersteuning voor het tapestry haken. Voor het X-patroon gebruik je onderstaande afbeelding.

Week 6

Week 6 – Toer 61 t/m 81

We hebben nu alle steken al een keer gehaakt en daarom gaat het tempo iets omhoog. De steken zouden nu redelijk gesneden koek moeten zijn. Werk volgens het patroon. Het komt voor dat we een toer anders starten dan in de eerdere weken.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 6.

Toer 61: VINTAGE BLUE (NAVY) VK 5.5 haak 2 l = 1e stk, haak 1 stk in de 1e st (meerder dus 1 stk) haak stk de toer uit = 118 stk. Keer het werk.

Toer 62: VINTAGE BLUE (NAVY) GK 6.0 haak 2 l (tellen niet mee als stk) haak 1 stk in het 1e stk, * sla 2 stk over, haak VRSTKV om de vlg 2 stk, haak VRSTKV om de overgeslagen stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk in de begin l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 63: VINTAGE BLUE (NAVY) VK 6.0 haak 2 l (tellen niet mee als stk). Haak 1 stk in het 1e stk, haak nu RSTKA om de VRSTKV van de vorige toer. Eindig met een stk in het laatste stk van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 64: VINTAGE BLUE (NAVY) GK 6.0 haak 2 l (tellen niet mee als stk) haak 1 stk in het 1e stk, * sla 2 stk over, haak VRSTKV om de vlg 2 stk, haak VRSTKV om de overgeslagen stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk in de begin l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 65: VINTAGE BLUE (NAVY) VK 6.0 haak 2 l (tellen niet mee als stk). Haak 1 stk in het 1e stk, haak nu RSTKA om de VRSTKV van de vorige toer. Eindig met een stk in het laatste stk van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 66: VINTAGE BLUE (NAVY) GK 6.0 haak 2 l (tellen niet mee als stk) haak 1 stk in het 1e stk, * sla 2 stk over, haak VRSTKV om de vlg 2 stk, haak VRSTKV om de overgeslagen stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk in de begin l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 67: VINTAGE BLUE (NAVY) VK 6.0 haak 2 l (tellen niet mee als stk). Haak 1 stk in het 1e stk, haak nu RSTKA om de VRSTKV van de vorige toer. Eindig met een stk in het laatste stk van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 68: VINTAGE BLUE (NAVY) haak 2 l (tellen mee als 1e stk), ga verder in het 2e stk en haak nog 57 stk, haak 2 stk samen, haak de toer uit met stk. 117 stk.

Toer 69: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 70 t/m toer toer 75: IVORY (BLUE GREY) 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.
Borduur kruisjes volgens de video van week 3.

Toer 76: NAVY (IVORY) GK 5,5 2 l = 1e stk, haak 56 stk, haak de volgende 2 stk samen, haak de toer verder met stk uit. Keer het werk. 116 stk.

Toer 77: SALMON (NAVY) GK 6,0 2 l (tellen niet mee als stk) 1 stk in het 1e stk, * 3 RSTKV, 3 RSTKA * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk. Keer het werk. 38 groepjes van 3 stk.

Toer 78: NAVY (IVORY) VK 6,0 2 l (tellen niet mee als stk) 1 stk in het 1e stk, * 3 RTSKV, 3 RSTKA * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk. Keer het werk. 38 groepjes van 3 stk.

Toer 79: CORAL (AGAATH) GK 6,0 2 l (tellen niet mee als 1 stk) 1 stk in het 1e stk, * 3 RSTKA, 3 RSTKV * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk. Keer het werk. 38 groepjes van 3 stk.

Toer 80: NAVY (IVORY) VK 6,0 2 l (tellen niet mee als 1e stk) * 3RSTKA, 3 RSTKV * herhaal tussen * * tot het einde van de toer, eindig met 1 stk. Keer het werk. 38 groepjes van 3 stk.

Toer 81: NAVY (IVORY) GK 5,5 1l, 58 v, 2 v in de vlg v, 57 v. Keer het werk. 117 v.

Week 7

Week 7 – Toer 82 t/m 105

Ging de afgelopen week 6 goed? Deze week gaan we weer in een aardig tempo verder. Mocht je ergens op vast lopen, bekijk dan de filmpjes over de betreffende steken nog eens na.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 7.

Toer 82 t/m 86: VINTAGE BLUE (CHARCOAL) start aan VK 5,5 1l, 117 v. Keer het werk. 117 v.

Toer 87: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 1 l, 117 v.

Toer 88: SALMON (AGAATH) GK 5,5 1 l, 117 v.

Toer 89: NAVY (CHARCOAL) GK 5,5, 1 l, 117 v.

Toer 90: CORAL (OKER) GK 5,5, 1 l, 117 v.

Toer 91: SKY (NAVY) GK 5,5, 1 l, 117 v.

Toer 92: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5,5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 93: IVORY (BLUE GREY) VK 5,5, 1l, 117 v. Keer het werk.

Toer 94: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 4 l, 1 v overslaan, 3 stk, 1 VRSTKV om de 2e v van toer 93, 3 stk, sla 2 v van toer 9 over, * VRSTKV om de vlg v van toer 9, 3 stk *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 2 stk. Keer het werk.

Toer 95: IVORY (BLUE GREY) VK 5.5, 1 ls, haak v in de stk van de vorige toer, sla de VRSTKV daarbij over. Je moet eindigen met 117 v. Keer het werk.

Toer 96: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 4 l = 1 stk, VRSTKV om de 4e v van toer 95, 3 stk achter het VRSTKV haken, * sla 2 v van toer 95 over, VRSTKV om de vlg v van toer 95, 3 stk achter het VRSTKV *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 2 stk. Keer het werk.

Toer 97: IVORY (BLUE GREY) VK 5.5, 1 l, haak v in de stk van de vorige toer, sla de VRSTKV daarbij over. Je moet eindigen met 117 v. Keer het werk.

Toer 98: NAVY (CHARCOAL) GK 5,5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 99: IVORY (BLUE GREY) VK 5,5 117 v in de voorste lussen van toer 98.

Toer 100 en 101: IVORY (BLUE GREY) start aan GK 5,5, l l, 117 v. Keer het werk.

Toer 102: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5,5, haak v in de overgebleven lussen van toer 98.

Toer 103: NAVY (CHARCOAL) GK 5,5, 117 v in de achterste lussen van toer 101. Keer het werk. 117 v.

Toer 104: NAVY (CHARCOAL) VK 5,5, 1 l, 117 v.

Toer 105: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5,5, haak v in de overgebleven lussen van toer 101. 117 v.

Week 8

Week 8 – Toer 106 t/m 119

De achtste week beginnen we redelijk rustig met een V-steek. Deze steek heeft de neiging om te gaan waaieren, dus wat breder te worden dan je zou willen. Mocht dat bij jou het geval zijn, probeer dan een kleinere haaknaald.

Als je vanaf week 8 (toer 106) door haakt, ga je de woondeken maken. Wil je liever het woonkussen maken? Haak dan de CAL mee tot week 8. Hecht nu af. Dit is paneel 1 van het kussen. Start een nieuwe lap met het patroon uit week 8: een vastenopzet van 117 v. Hoe je de twee lappen samen haakt, leggen we in week 15 uit, net als de rand van de woondeken.

Tip: lees voor het keren goed het patroon door!

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 8. In de video wordt de V-steek uitgelegd.

LET OP! Als je vanaf toer 106 doorhaakt ga je de woondeken maken. Wil jij de woonkussen maken? Start dan een nieuwe lap met een vastenopzet van 117 v.

Toer 106: Start met IVORY (IVORY) 5.5 en maak een vastenopzet van 117 v. Keer het werk. Als je door haakt op het eerste deel start dan aan de GK met 117 v = Toer 1.

Toer 107: IVORY (IVORY) VK 5.5 haak 3 l (=1stk), haak een stk in elke v van de vorige toer. 117 stk.

Toer 108: IVORY (IVORY) GK 5.0 haak 3 l (=1 stk), haak tussen het 2e en 3e stk van de vorige toer 1 stk, 1 l, 1 stk, * sla 2 stk over en haak tussen de volgende stk, 1 stk, 1 l, 1 stk * Herhaal tussen de * tot het einde van de toer. Keer het werk.

 

Toer 109: IVORY (IVORY) VK 5.0, haak 3 l (=1 stk), haak nu om de l tussen de stk van de vorige toer steeds * 1 stk, 1 l, 1 stk *, herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met een stk in de 3e l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 110: IVORY (IVORY) GK 5.5 1 l, 1 v in elk stk van de vorige toer. Keer het werk. 117 v.

Toer 111: NAVY (NAVY) VK 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 112: NAVY (NAVY) GK 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 113: VINTAGE BLUE (BLUE GREY) GK 5.5 1 l, 117 v. Hecht af.

Toer 114: SKY (OKER) GK 5.5,haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af 117 v.

Toer 115: CORAL (NAVY) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af. 117 v.

Toer 116: NAVY (AGAATH) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af 117 v.

Toer 117: SALMON (CHARCOAL) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af. 117 v.

Toer 118: IVORY (IVORY) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Keer het werk. 117 v.

Toer 119: SKY (OKER) VK 5.5, 1 l, 117 v.

Week 9

Week 9 – Toer 120 t/m 129

Deze week gaan we langere steken borduren. Tel en kijk goed, zodat je steken mooi op lijn blijven. Daarna komt de wafelsteek: een lekkere, luchtige steek, maar wel een garenvreter. Ook hier wisselen normale stokjes en reliëfstokjes elkaar af. De volgorde waarin je deze afwisselt, maakt het resultaat.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 9. 

Toer 120: t/m 124: NAVY (CHARCOAL) Start aan GK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk. Borduur sterren volgens het voorbeeld op de foto.

 aan de haak aan de haak

Toer 125: VINTAGE BLUE (IVORY) VK 5.5, 3 l (= 1 stk) haak een stk in de 2e v en in elke vlg v. Keer het werk. 117 stk.

Toer 126: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5.5, 2 l (=1 stk), haak een RSTKV om het 2e stk, haak in de vlg 2 stk,gewone stk, * haak een RSTK voor om het vlg stk. Haak in de vlg 2 stk, gewone stk * Herhaal tussen de * tot het einde van toer. Eindig met 1 RSTV om het laatste stk en 1 stk in de 3e l van de vorige toer.

Toer 127: VINTAGE BLUE (IVORY) VK 5.5, 2 l (= 1 stk) Haak nu op het RSTKV van de vorige toer een gewoon stokje en op de gewone stk een RSTKV. Precies omgekeerd van de vorige toer. Dus start met * 1 stk en haak daarna 2 RSTKV *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 stk en een stk in de 3e l van de vorige toer.

Toer 128: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5.5, Haak als toer 126.

Toer 129: VINTAGE BLUE (IVORY) VK 5.5, Haak als toer 127. Hecht af.

Week 10

Week 10 – Toer 130 t/m 136

Je kunt popcorns ook van stokjes haken, maar hier maken we ze van vasten. Hierdoor worden ze wat korter en voller. Let erop dat wanneer je je haaknaald uit de lus haalt om de eerste vaste op de haak te zetten, je je lus wat langer trekt, zodat hij niet verdwijnt.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 10.

Toer 130: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 131: SKY (NAVY) en IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 1 l, vanaf hier haak je IVORY (BLUE GREY) mee, zoals bij tapestry. Haak 4 v met SKY (NAVY), maak de doorhaling van de laatste v met IVORY (BLUE GREY). In de volgende v haak je 4 v met IVORY (BLUE GREY), haal de lus van de haaknaald af, steek de haaknaald in de 1e van de 4 v, zet de lus weer op de naald en haal door = een popcorn. Wissel nu weer naar SKY (NAVY) en haak 1 l. Haak steeds 5 v met SKY (NAVY) en dan weer een popcorn met IVORY (BLUE GREY) en 1 l met SKY (NAVY). Let goed op dat je op het juiste moment met de juiste kleur haakt voor een mooi resultaat. Keer het werk. 117 v.

Er zit een verschil tussen het patroon en de video. De video geeft bij 0:58 aan dat er 6 v gehaakt  moeten worden. Dat is gewijzigd in het patroon vanwege een gelijke verdeling, daarom haken we 4 v. 

Toer 132: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 133: SKY (NAVY) en IVORY (BLUE GREY) 5.5, 1 l, 1 v met SKY (NAVY), maak de doorhaling van de laatste v met IVORY (BLUE GREY), haak in de vlg st een popcorn en een l met SKY (NAVY). Keer het werk. 117 v.

Toer 134: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 135: SKY (NAVY) en IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, haak als toer 131.

Toer 136: SKY (NAVY) VK 5,5 1 l, 117 v. Hecht af.

Week 11

Week 11 – Toer 137 t/m 150

We werken in de elfde week met kleur en lengte van de stokjes. Hierdoor loopt de gebruikte kleur over de voorgaande toeren, en geeft het een speels effect en diepte aan de steek. Het is van belang dat je goed leest en dat je de video bekijkt als je niet precies weet in welke steek je in moet steken. Het kan lastig zijn, dus werk zorgvuldig.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 11. 

Toer 137: IVORY (BLUE GREY) GK 5,5 117 v haak in de voorste lussen van toer 136 met de GK naar je toe. Keer het werk.

Toer 138: IVORY (BLUE GREY) VK 5,5 2 l, haak v in de voorste lussen van toer 136, met de VK naar je toe. Keer het werk.

Toer 139: IVORY (BLUE GREY) GK 5,5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 140: IVORY (BLUE GREY) VK 5,5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 141: SALMON (AGAATH) GK 5,5, 1l, 6 v, * 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 3 RSTKV om 3 v, 2 toeren lager, 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 5 v * Herhaal tussen de * * en eindig met 1 v (de toer eindigt dus met 6 v). Keer het werk. 117 v

Toer 142: SALMON (AGAATH) VK 5,5, 1 l, 6 v in de v van toer 141, 5 v in de v van toer 140. Haak 5 v in de v van toer 141 en 5 v op de v van toer 140. Haak de toer uit, je eindigt met 6 v op de v van toer 141. Keer het werk. 117 v.

Toer 143: SALMON (AGAATH) GK 5,5, 1 l, 117 v. Keer het werk

Toer 144: SALMON (AGAATH) VK 5,5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 145: CORAL (OKER) GK 5,5, haak als toer 141.

Toer 146: CORAL (OKER) VK 5,5, 1 l, 6 v in de v van toer 144, 5 v in de v van toer 143. Haak 5 v in de v van toer 144 en 5 v op de v van toer 143. Haak de toer uit, je eindigt met 6 v op de v van toer 144. Keer het werk. 117 v.

Toer 147: CORAL (OKER) GK 5,5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 148: CORAL (OKER) VK 5,5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 149: IVORY (BLUE GREY) GK 5,5, haak als toer 141.

Toer 150: IVORY (BLUE GREY) VK 5,5, 1 l, 6 v in de v van toer 148, 5 v in de v van toer 147. Haak 5 v in de v van toer 148 en 5 v op de v van toer 147. Haak de toer uit, je eindigt met 6 v op de v van toer 148. Keer het werk. 117 v.

Week 12

Week 12 – Toer 151 t/m 165

Deze week haken we weer 15 toeren tapestry. Als het goed is, is het nu makkelijker dan het vorige tapestrygedeelte. Weer werken we met een patroon dat steeds uit 3 vasten bestaat, maar in een andere volgorde.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 12.

Toer 151 t/m toer 165: haak tapestry volgens patroon. Start aan de GK. VINTAGE BLUE en NAVY (CHARCOAL) en (AGAATH). Zie de foto van de V-vorm hieronder.

Let op: in de video van week 5 wordt de tapestry techniek stap-voor-stap uitgelegd. Ook zie je in deze video hoe je de V-vorm haakt. Zie hieronder de telpatronen van de V-vorm en de X-vorm.

V-vorm tapestry

Week 13

Week 13 – Toer 166 t/m 186

Ook nu zijn de steken inmiddels bekend. Twijfel niet meer aan jezelf, maar haak stug door. Het eind is in zicht! Let weer goed op dat je het patroon nauwgezet volgt, omdat er toeren zijn die anders beginnen dan in de eerdere week.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 13.

Toer 166: IVORY (BLUE GREY) VK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 167: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk

Toer 168: IVORY (BLUE GREY) VK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 169: CORAL (OKER) GK 5.5, 1 l, 6 v, * 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 3 RSTKV om 3 v, 2 toeren lager, 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 5 v * Herhaal tussen de * * en eindig met 1 v (de toer eindigt dus met 6 v). Keer het werk.

Toer 170: CORAL (OKER) VK 5.5, 1l, 6 v, * 5 v in de v van toer 168, 5 v in de v van toer 169 *, herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 v in de laatste v van toer 169. 117 v. Keer het werk.

Toer 171: CORAL (OKER) GK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 172: CORAL (OKER) VK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 173: SALMON (AGAATH) GK 5.5, 1 l, 6 v, * 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 3 RSTKV om 3 v, 2 toeren lager, 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 5 v * Herhaal tussen de * * en eindig met 1 v (de toer eindigt dus met 6 v). Keer het werk.

Toer 174: SALMON (AGAATH) VK 5.5, 1 l, 6 v, * 5 v in de v van toer 172, 5 v in de v van toer 173 *, herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 v in de laatste v. 117 v. Keer het werk.

Toer 175: SALMON (AGAATH) GK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 176: SALMON (AGAATH) VK 5.5, 1 l, 117. Keer het werk.

Toer 177: IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 1 l, 6 v, * 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager, 3 RSTKV om 3 v, 2 toeren lager, 1 RHSTKV om de v van 1 toer lager 5 v * Herhaal tussen de * * en eindig met 1 v (de toer eindigt dus met 6 v). Keer het werk.

Toer 178: IVORY (BLUE GREY) VK 5.5, 1l, 6 v, * 5 v in de v van toer 176, 5 v in de v van toer 177 *, herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 v in de laatste v. 117 v. Keer het werk.

Toer 179: SKY (BLUE GREY) GK 5.5, 1 l, 117 v in de voorste lussen van toer 178.

Toer 180: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, 117 v in de overgebleven lussen van toer 178 (dit zijn weer de voorste lussen omdat je het werk gekeerd hebt)

Toer 181: SKY (NAVY) en IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, in de v van toer 180, 1 l, 4 v met SKY (NAVY), maak de laatste doorhaling van deze v met IVORY (BLUE GREY), haak in de vlg st een popcorn met IVORY (BLUE GREY) en een l met SKY (NAVY), * 5 v met SKY (NAVY) maak de laatste doorhaling van de 5e v met IVORY (BLUE GREY), popcorn met IVORY (BLUE GREY) in de volgende v, 1 l met SKY (NAVY)*, herhaal tussen * * . Eindig met 4 v met SKY (NAVY) Keer het werk.

Toer 182: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, haak v terug, haak daarbij NIET in de popcorn van de vorige toer, maar om de l die je hebt gehaakt. 117 v. Keer het werk.

Toer 183: SKY (NAVY) en IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, 1 l, 1 v met SKY (NAVY), maak de laatste doorhaling van deze v met IVORY (BLUE GREY), * haak in de vlg st een popcorn met IVORY (BLUE GREY) en een l met SKY (NAVY), 5 v met SKY (NAVY) maak de laatste doorhaling van de 5e v met IVORY (BLUE GREY) *, herhaal tussen * * en eindig met 1 v in de laatste v. Keer het werk.

Toer 184: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, haak v terug, haak daarbij NIET in de popcorn van de vorige toer, maar om de l die je hebt gehaakt. 117 v. Keer het werk.

Toer 185: SKY (NAVY) en IVORY (BLUE GREY) GK 5.5, in de v van toer 180, 1 l, 4 v met SKY (NAVY), maak de laatste doorhaling van deze v met IVORY (BLUE GREY), haak in de vlg st een popcorn met IVORY (BLUE GREY) en een l met SKY (NAVY), * 5 v met SKY (NAVY) maak de laatste doorhaling van de 5e v met IVORY (BLUE GREY), popcorn met IVORY (BLUE GREY) in de volgende v, 1 l met SKY (NAVY)*, herhaal tussen * *. Eindig met 4 v met SKY (NAVY) Keer het werk.

Toer 186: SKY (NAVY) VK 5.5, 1 l, haak v terug, haak daarbij NIET in de popcorn van de vorige toer, maar om de l die je hebt gehaakt. 117 v. Keer het werk.

Week 14

Week 14 – Toer 187 t/m 209

Dit is de laatste week dat we aan de body van de deken werken. We gaan aan de slag met de wafelsteek, borduren en we eindigen met de V steek. Pas je haaknaaldmaat aan, aan het resultaat dat je mooi vindt.

Op YouTube vind je de ondersteunende video van week 14.

Toer 187: VINTAGE BLUE (IVORY) VK (hecht dus aan, aan de verkeerde kant van het werk) 5.5, 3 l (= 1 stk) haak een stk in de 2e v en in elke vlg v. Keer het werk. 117 stk

Toer 188: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5.5, 2 l (=1 stk), haak een RSTKV om het 2e stk, haak in de vlg 2 stk,gewone stk, * haak een RSTKV om het vlg stk. Haak in de vlg 2 stk, gewone stk * Herhaal tussen de * tot het einde van toer. Eindig met 1 RSTV om het laatste stk en 1 stk in de 3e l van de vorige toer.

Toer 189: VINTAGE BLUE (IVORY) VK 5.5, 2 l ( = 1 stk) Haak nu op het RSTKV van de vorige toer een gewoon stokje en op de gewone stk van de vorige toer een RSTKV. Precies omgekeerd van de vorige toer. Dus start met * 1 stk en haak daarna 2 RSTKV *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 stk en een stk in de 3e l van de vorige toer.

Toer 190: VINTAGE BLUE (IVORY) GK 5.5, Haak als toer 188

Toer 191: VINTAGE BLUE (IVORY) VK 5.5, Haak als toer 189. Hecht af.

Toer 192 t/m 196: NAVY (CHARCOAL) Start aan GK 5.5, 1 l, 117 v. Keer het werk. Borduur sterren met IVORY (IVORY).

Toer 197: SKY (OKER) VK 5.5, 1 l, 117 v.

Toer 198: IVORY (IVORY) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Keer het werk. 117 v

Toer 199: SALMON (CHARCOAL) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af. 117 v

Toer 200: NAVY (AGAATH) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af 117 v

Toer 201: CORAL (NAVY) GK 5.5, haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af. 117 v

Toer 202: SKY (OKER) GK 5.5,haak v in de achterste lussen van de vorige toer. Hecht af 117 v

Toer 203: VINTAGE BLUE (BLUE GREY) GK 5.5 1 l, 117 v. Hecht af.

Toer 204: NAVY (CHARCOAL) VK 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 205: NAVY (CHARCOAL) GK 5.5 1 l, 117 v. Keer het werk.

Toer 206: IVORY (IVORY) VK 5.5 haak 3 l (=1stk), haak een stk in elke v van de vorige toer. 117 stk

Toer 207: IVORY (IVORY) GK 5.0 haak 3 l (=1 stk), 1 stk tussen het 1e en 2e stk van de vorige toer, * sla 2 stk over en haak nu tussen de volgende stk, 1 stk, 1 l, 1 stk * Herhaal tussen de * tot het einde van de toer. Keer het werk.

Toer 208: IVORY (IVORY) VK 5.0, haak 3 l (=1 stk), haak nu om de l tussen de stk van de vorige toer steeds * 1 stk, 1 l, 1 stk *, herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met een stk in de 3e l van de vorige toer. Keer het werk.

Toer 209: IVORY (IVORY) GK 5.5 1 l, 1 v in elk stk van de vorige toer. Hecht af.

Week 15

Week 15 – Rand haken & Kussen Samenhaken

De laatste week is aangebroken! De rand maken we niet te ingewikkeld. De deken is zo mooi, daar ligt de nadruk op. De afwerking is met een granny steek, dus groepjes van 3 stokjes. Je kunt er voor kiezen om na de toer granny’s nog een toer vasten te haken. Kies voor wat jij mooi vindt, het is jouw deken.

Heb jij twee losse lappen gemaakt om er een woonkussen van te haken? Bekijk hieronder de uitleg + bijbehorende video voor het samenhaken van de woonkussen.

Patroon Rand Haken
Haak v langs de zijden van het werk met IVORY (BLUE GREY). 208 v uit de lange zijden, in de hoeken: 1v, 1l, 1v in dezelfde steek, 117 v uit de korte zijden. Start daarna met 3l, en 2 stokjes in dezelfde steek. * Sla 2 v over en haak in de volgende v 3 stokjes * herhaal tussen de * * tot het einde van de toer Haak in de hoeken: 3 stokjes, 3 ls, 3 stokjes. Sluit met een hv in de 3e beginlosse. 1l, v in elk stokje van de vorige toer. Haak in de hoeken 1v, 1l, 1v. Sluit met een hv in de beginlosse.

Bij de Indigo Meets Rose deken is er met NAVY een rand vasten rondom gehaakt.

Op YouTube vind je de uitlegvideo hoe je de rand haakt.

Patroon Kussen Samenhaken

Haak de CAL mee tot week 8. Hecht nu af. Dit is paneel 1 van het kussen. Start opnieuw met een vastenopzet van 117 v om het patroon in week 8 weer mee te haken. Haak het 2e paneel tot en met week 14. Hecht af. Je hebt nu twee panelen.

Kussen samenhaken
Haak nu v rondom de panelen. Hou daarbij als richtlijn aan dat je ongeveer 104 v in de zijkanten haakt en 117 aan de onder- en bovenkant van de afzonderlijke panelen. Hecht weer af. Leg de panelen met de verkeerde kanten op elkaar en haak ze samen met v. Laat 1 kant nog open om het kussen netjes te kunnen vullen
met vulwatten of vulkussen. Haak deze daarna ook samen. Je kunt eventueel nog een decoratieve rand om de kussen haken, bijvoorbeeld de rand die we ook bij de woondeken haken.

Volg ons op social media

6,998FansLike
1,550VolgersVolg
654AbonneesAbonneer
webshop

Bekijk de gratis demo!

Bekijk de gratis demo!