Mystery Crochet Along Picknickkleed

0
3621

Patroon # Week 10

In deze week gaan we alle blokken van een rand voorzien om de maat gelijk aan elkaar te maken. Je kunt nu ook nadenken over hoe je zelf graag je blokken bij elkaar wilt hebben zitten. We laten een paar voorbeelden zien van hoe je de kleurstellingen kan variëren. Om de blokken aan elkaar te haken zijn er verder ook vele technieken mogelijk. Stefanie heeft gekozen om met vrij veel ruimte in de steken de blokken aan elkaar te zetten. Bekijk hier de video instructie van week 10.

Bekijk hier de eerdere delen van het patroon!

Wat heb je nodig?
– Haaknaald 4-4,5 mm
Bollen Durable Double Four garen in de kleuren zwart uit het garenpakket.

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van gemiddelde haaktechniek. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Basiskennis
Dit picknickkleed biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op het picknickkleed, maar de algemene basis).

Gebruikte afkortingen
mr =  magische ring
l = losse(n)
v = vaste(n)
st = stokje(s)
hv = halve vaste(n)
T1 = Toer 1 (etc.)
herh = herhalen
vlgs = volgens
vlgnde = volgende
vrge = vorige

Week 10
Om de deken mooi te verwerken, maken we alle blokken op dezelfde maat. Hiervoor gebruiken we black. Deze kleur geeft het mooiste contrast met de andere kleuren en zo komt ook de dieptewerking in de blokken beter tot zijn recht.

Op Hobbyou.nl zie je dat Stefanie ervoor heeft gekozen om koele en warme tinten af te wisselen. Maar je kunt de deken natuurlijk ook haken met een kleurenvariatie of alle kleuren door elkaar laten lopen. Verder kun je ook nog de diverse technieken apart gebruiken en een patroon van een blok zelf uitbreiden. Kortom, er zijn meer dan genoeg creatieve mogelijkheden! We kijken er dan ook naar uit om te zien wat jij ervan maakt, dus deel jouw kleed vooral op de Facebook-pagina van Aan de Haak, of tag ons op Pinterest of Instagram zodra jouw kleed na volgende week af is.

Voorbeeld 1                                 Voorbeeld 2

Afwerking van de blokken
Blok 1: Haak een rand met vasten en lossen om het hele blok (stap 1).Blok 2: Haak hier ook een rand met vasten en lossen om het hele blok. Bij dit blok kun je eventueel randen die niet gelijk lopen nog bijwerken met vasten vanaf de helft van je toer (stap 2).
Blok 3: Haak een rand met vasten en lossen om het hele blok.
Blok 4: Haak een rand met vasten en lossen aan beide zijranden van het zigzag blok.
Blok 5: Haak nog 2 keer een hele rand met 2 l en groepje van 3 st (stap 3).
Blok 6: Haak een rand met vasten en lossen om het hele blok.
Blok 7: Haak hier een rand met groepjes van 3 st en 2 l ertussen. Op de plaatsen waar een groot verschil naar de ronding ontstaat haken we 1 dubbel st en daarna weer 2 l. Dit is na het 4e en 7e groepje. Doe dit op alle zijden van het vierkant. Haak de volgende toer weer in alle tussenruimtes de groepjes van 3 st (stap 4).
Blok 8: Haak een rand met vasten en lossen om het hele blok.
Blok 9: Haak aan beide verticale randen nog lossen en vasten (stap 5).
Tip!
Span je werk op met spelden om de blokken recht te krijgen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een groot kussen of matras met natte doeken onder en boven je haakwerk.

Afwerking
Pas als alle blokken de juiste maat hebben, gaan we ze aan elkaar haken. Als dit nog niet het geval is, kun je ervoor kiezen om nog een ander soort rand om je blok(ken) te haken. Gebruik vasten voor een lage rand of stokjes voor een hoge rand. Laat hierbij ruimte tussen de steken.
Haak als alle blokken eenmaal echt dezelfde grootte hebben met black alle delen in jouw gekozen volgorde aan elkaar. Haak per verticale baan de 3 blokken aan elkaar van een rij. Haak de 3 rijen zodat je daarna de horizontale blokken aan elkaar kunt haken (stap 6).

Techniek om de blokken samen te haken
Deze techniek vind je ook terug in de video van deze week, dus kijk er vooral een paar keer naar om helemaal duidelijk te hebben hoe deze techniek werkt. Je haakt hierbij weer met de kleur black. Start met een v op de hoek van het ene blok en maak dan een l (stap 7), zet de haaknaald schuin naar de overkant en steek in een tussenruimte van je volgende blok (stap 8). Maak een v en daarna weer een l (stap 9). Haak op deze wijze alle tussendelen van de blokken aan elkaar.

Tip!
Wanneer de deken af is, kunt je een spel spelen tijdens het picknicken met de kinderen. Het spel twister, waarbij de een alle blokken met ronde figuren moet aanraken en de ander de blokken met driehoek-figuren moet aanraken. Of het spel boter kaas en eieren, maar dan met vierkanten, driehoeken en rondingen.

Nu zijn we klaar voor de laatste week!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in