Mystery Crochet Along Picknickkleed – Week 3

0
323

Patroon # Week 3

Deze week staat in het teken van het optische effect. Door verschillende kleuren garen te gebruiken, van licht naar donker, creëren we namelijk een gevoel van diepte in dit blok. En dat is makkelijker dan je zou denken, dankzij een dichte granny square. Zo gaan we hoeken haken, maar niet steeds om het blok heen. De rechter zijkant wordt onze focus, door middel van een techniek die log cabin haken heet. Zo is er weer heel wat om bij aan te haken! Bekijk hier de video instructie van week 3.

Bekijk hier de eerdere delen van het patroon!

Wat heb je nodig?
– Haaknaald 4-4,5 mm
– Bollen Durable Double Four garen in de kleuren mint, apple green, agaath green en petrol uit het garenpakket.

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van gemiddelde haaktechniek. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Basiskennis
Dit picknickkleed biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op het picknickkleed, maar de algemene basis).

Gebruikte afkortingen
mr =  magische ring
l = losse(n)
v = vaste(n)
st = stokje(s)
hv = halve vaste(n)
T1 = Toer 1 (etc.)
herh = herhalen
vlgs = volgens
vlgnde = volgende
vrge = vorige

Week 2
Lees voordat je begint eerst het hele patroon goed door, zodat je zeker weet wat er elke stap gebeurt.

T1: Start met de kleur mint een mr.
T2: Haak in de ring 8 v. Sluit de toer met hv.
T3: Haak 2 l, 4 st in de volgende steek, dit is je hoek, dan *1 st, 4 st in hoek*, herh nog 2 x van *tot* en sluit met hv in het bovenste deel bij het st, zo voorkom je dat de toer open gaat staan.
T4: 2 l, 2 x in elke volgende steek 1 st, 4 st in de hoek (dus in het midden van de 4 st) van de vorige toer, *4 x 1 st in elke steek en dan 4 st in de hoek*, herh van *tot* nog 2 x, 1 st in volgende steek en sluit met hv (stap 1).

T5-8: Maak op dezelfde wijze alleen steeds st op de rechte zijden. Je hebt nu een dichte granny square. Vanaf hier gaan we alleen de toeren aan de rechter zijden maken. Gebruik hiervoor 3 toeren st apple green, 3 toeren agaath green, 2 toeren petrol en 1 toer v petrol, 3 toeren agaath green, 3 toeren apple green en 5 toeren mint. Dit heet log cabin haken.
T9-11: Hecht aan met de kleur apple green. Haak 2 l in de rechterhoek (als je links haakt begin je in de linkerbovenhoek en werk je andersom). Haak hiernaast een st en haak verder de hele rij stokjes in elke stokje 1 st, in de hoek 4 st, haak nu de volgende rij st tot in de hoek steeds op elk st van de vorige toer weer een st en haak hier maar 1 st (stap 2). Haak 2 l en keer je werk om. Haak nu terug over de st van de vorige toer en in de hoek weer 4 st. Haak de hele rij stokjes. Zo haak je deze toeren verder (stap 3). Aan het einde van toer 11 maak je een kleurwissel naar agaath green.

Om de toeren recht boven elkaar te laten komen aan het begin en einde, haak je steeds aan het begin een st gelijk naast de lossen en aan het einde van de toer 1 st in de laatste steek (stap 4). In de volgende toeren komen de hoeken boven elkaar, steeds in het midden van de vorige hoek, tussen de 4 st start je na 2 st van de hoek de volgende hoek van 4 st (stap 5).

T12-14: Haak 2 l en een rij st, 4 st in de hoek, weer een rij st en keer het werk. Haak verder zoals beschreven bij T9-11. Wissel aan het einde van de laatste toer naar de kleur petrol.
T15-16: Haak 2 l en een rij st, 4 st in de hoek, weer een rij st en keer het werk. Haak verder zoals beschreven bij T9-11.
T17: Hier haken we een rij v en in de hoek 4 v en weer een rij v. Aan het einde van deze toer wisselen we weer naar de kleur agaath green.
T18-21: Haak zoals bij de vorige toeren beschreven st en wissel aan het einde naar de kleur apple green.
T22-24: Haak zoals bij de vorige toeren beschreven st en wissel aan het einde naar de kleur mint.
T25-29: Haak zoals bij de vorige toeren beschreven st en hecht de draad af.
Haak nu verder in de tegenovergestelde hoek van het vorige werk. Draai je werk dus een halve slag. Start hierbij in de rechterhoek weer (iemand die links haakt begint in de linkerbovenhoek en werkt andersom) met de kleur mint.
T30-34: Haak 1 l en haak verder een hele rij v tot in de hoek, haak hier in dezelfde steek 4 v en haak weer een hele rij v. Haak nog 1 l en keer je werk. Haak nu nog 4 toeren op dezelfde wijze als hiervoor beschreven staat. Eindig met een kleurwissel naar agaath green (stap 6).

T35-36: Haak 1 l en haak op dezelfde wijze als bij T30-34 verder. Aan het einde van de toer maak je een kleurwissel naar petrol.
T37-38: Haak 1 l en haak op dezelfde wijze als bij T30-34 verder.
Om het blok nog meer aansluiting te geven bij de andere blokken en kleuren haken we nog een rij halve vasten boven de eerste toer stokjes van de kleur petrol in dit blok. Laat hiervoor je draad achter hangen en trek de draad met je haaknaald tussen de st door naar voren. Haak over de steken heen met hv (stap 7).

Je krijgt zo een optische effect van blokken die naar voren lijken te komen en blokken die naar achteren lijken te gaan. Lichte kleuren komen in je gezichtsveld naar voren en donker naar achteren.

Eindresultaat

Tot volgende week!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here