Mystery Crochet Along Picknickkleed – Week 7

0
882

Patroon # Week 7

In dit blok maken we gebruik van de techniek die bij Mochila haakwerk gebruikt wordt. Zo haken we een mandala met aan de randen open haakwerk. Het blok sluiten we door weer hoeken te haken zoals we dat ook hebben gedaan in blok 5. Hierdoor krijg je weer een vierkant waarvan we later het picknickkleed mee maken. Bekijk hier de video instructie van week 7.

Veel haakplezier!

Bekijk hier de eerdere delen van het patroon!

Wat heb je nodig?
– Haaknaald 4-4,5 mm
– Bollen Durable Double Four garen in de kleuren apple green, agate green, petrol, mint, bordeaux, coral, ochre, bright yellow en black uit het garenpakket.

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van gemiddelde haaktechniek. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Basiskennis
Dit picknickkleed biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op het picknickkleed, maar de algemene basis).

Gebruikte afkortingen
mr =  magische ring
l = losse(n)
v = vaste(n)
st = stokje(s)
hv = halve vaste(n)
T1 = Toer 1 (etc.)
herh = herhalen
vlgs = volgens
vlgnde = volgende
vrge = vorige

Week 7
Lees voordat je begint eerst het hele patroon goed door, zodat je zeker weet wat er elke stap gebeurt.
T1: Haak een mr met coral en haak hierin 8 v (stap 1).
T2: In elke steek meerderen. 16 v (stap 2).
T3: Wissel 1 v en 1 l af. Meerder in de 3e steek. Wordt het werk te wijd, sla dan een steek over. Dit kun je naar eigen hand invullen. De ene haakt wat losser dan de ander (stap 3).
T4: Haak deze toer zoals bij toer 3. Hecht af met een hv.
T5: Haak met black afwisselend v en l, met in de 4e steek de meerdering zoals bij toer T4.
T6: Wissel naar bright yellow. Haak in deze toer in elke steek de v. Meerder in de 5e steek. Sluit met een hv (stap 4).

Vanaf hier gaan we een stukje haakwerk maken volgens de Mochila techniek. Deze techniek vind je ook op Aan de Haak in het filmpje over Mochila mandjes.

T7: Haak in deze toer de kleuren bordeaux, coral en ochre mee volgens die techniek.
Haak na 5 v een meerdering en maak aan het eind van de meerdering een kleurwissel. Haak 1 kabelstokje over de bright yellow toer en steek onderin bij de zwarte toer (let op: dit is extra en staat niet in het filmpje van deze week) 1 v. Het werk wordt hierdoor iets voller, maar je haakt er straks ook een randje met zwart omheen waardoor het ook opgevuld raakt; het is dus wat je maar zelf wilt. Aan het eind van deze steken wissel je weer met de laatste doorhaal van de v naar de kleur bright yellow. Haak weer het voorgaande tot kleur coral, herhaal het geheel nogmaals tot aan kleur ochre en haak dan met bright yellow de toer verder af (stap 5).
T8: Haak nu 1 meerdering in de gele vlakken en meerder ook in het kleurvlak, zodat in deze toer in de kleuren 2 v zitten (stap 6).
T9: Blijf in de gele ronding meerderen met in de kleurvlakken 1 meerdering en 1 v (3 v totaal).
T10: Ga nu om de zoveel v meerderen in geel en maak de kleuren met 1 meerdering en 2 v (totaal 4 v).
T11: Ga weer om de zoveel v meerderen in geel en maak de kleuren met 1 meerdering en 3 v (totaal 4 v).

T12: Meerder weer om de zoveel v in geel en maak de kleuren met 1 meerdering en 3 v (totaal 4 v).
T13: Meerder om de zoveel v in geel en haak 1 v minder in de andere kleur (totaal 3 v).
T14: Meerder om de zoveel v in geel en haak 2 v minder in de andere kleur (totaal 1 v).
T15: Haak nu weer met black l en v. Sla steeds 1 steek over tussen de 2 v en l (geen meerderingen; zie stap 7). Wissel naar kleur ochre.
T16-17: Haak ook l en v en meerder in toer 16 na steek 6. In toer 17 meerder je niet. Wissel naar kleur black.
T18: Haak nu weer l en v en meerder na steek 8. Wissel naar kleur coral.
T19: Haak in deze toer bogen. Hecht aan en maak 3 l, sla 1 tussenruimte over en haak een v. Werk de hele toer zo verder. Sluit met hv.
T20: Haak nu in de boog *1 v, 1 hst, 1 l, 1 hst, 1 v*. Herh van *tot* voor alle bogen. Sluit met een hv en wissel naar bright yellow.
T21: Haak weer bogen. Hecht aan boven in de tussenruimte van de vorige boog. Maak 4 l en een v in het midden van de volgende boog. Herhaal dit de hele toer en sluit met hv.
T22: Haak nu in de boog *1 v, 1 st, 2 l, 1 st, 1v*, herh van *tot* de hele toer verder en sluit met hv.
T23: Haak nu met ochre bogen. Hecht aan boven in de tussenruimte van de vorige boog en haak 5 l en 1 v in de tussenruimtes. Hecht af met hv.

T24: Haak in de bogen en hecht aan in de tussenruimte. Haak *1 v, 1 st, 3 l, 1 st, 1 v* en herh van *tot* de hele toer. Wissel naar black (stap 8).
T25: Haak weer bogen. Hecht aan boven in de tussenruimte van de vorige boog. Maak 5 l en een v in het midden van de volgende boog. Herh dit de hele toer en sluit met hv.
T26: Haak op de vasten van de vorige toer *1 v, 3 l, 1 st in het midden van de boog, 3 l* en herh van *tot* de hele toer. Sluit met hv.
T27: Haak nu bogen met coral van 6 l en 1 v op het st van de vorige toer. Sluit met hv.
T28: Haak in de bogen *1 v, 1 hst, 1 st, 1 l, 1 st, 1 hst, 1 v* en herh van *tot* de hele toer.

Afwerking
Maak met bordeaux de hoeken van de mandala om er weer een vierkant van te maken. Volg hierbij de beschrijving van blok 5 om zo de punten om de ronding heen te maken met groepjes van 3 st. Haak nu met black hv de blaadjes om de gekleurde delen in het middenstuk van het mochila gedeelte (stap 9) en we hebben weer een blok klaar! De zwarte buitenrand die je op de eindfoto en in de video van deze week ziet, maken we in week 10, dus wees niet bang dat je hier iets gemist hebt.

Vragen over dit blok of iets anders uit deze CAL? Je kunt de maakster direct mailen: coloursstefanie@gmail.com

Eindresultaat

Tot volgende week!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here