Patronen De Vier Elementen CAL

De komende weken maken we samen een heerlijke woondeken, ontworpen door Hera Lecluse. Je haakt de blanket met het Cosy fine garen van Durable, een mooi, zacht garen in een menging van 58% katoen en 42% polyacryl.

Deze deken biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op de deken, maar de algemene basis).

We zijn benieuwd naar hoe jij bezig bent met de CAL en hoe de deken iedere week vordert. Deel je het resultaat met ons via Facebook of Instagram met de #aandehaakcal?

LET OP: Nieuwsbrief gemist? Laat het ons weten via crossmedia@uitgeverijscala.nl. Wekelijks komen de patronen met terugwerkende kracht ook op de website. 

Voorafgaand

Wat heb je nodig?
Haaknaald 4.0, 4.5 en 5
Schaar
Stopnaald
Stekenmarkeerder
Garenpakket Vier Elementen CAL – Durable Cosy fine ‘Water’ of ‘Vuur’

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van de hieronder vermelde stekenverhouding. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Kleurverdeling

Kleurstelling Vuur
Kleur A: Black
Kleur B: Brick
Kleur C: Honey
Kleur D: Orange
Kleur E: Deep Red

Kleurstelling Water
Kleur A: Cobalt
Kleur B: White
Kleur C: Vintage Green
Kleur D: Silver Grey
Kleur E: Jeans

Stekenverhouding
Maak een stekenproef met haaknaald 4.5 en alleen v. De stekenproef is van groot belang. Sla deze niet over want dan kan het zijn dat je niet uitkomt met de hoeveelheid garen in het pakket. De stekenverhouding is als volgt:
16 v x 19 toeren = 10 x 10 cm

Bij het haken van deze deken worden verschillende haaknaaldmaten gebruikt, lees voor je aan een nieuwe week begint de “aanwijzingen voor het haken” goed door. Dit voorkomt dat je wellicht toeren moet uithalen of de deken niet zo mooi wordt als je eigenlijk zou willen.

Rand
Tussen elke week haak je een rand. Deze rand is elke week hetzelfde, maar de 1
e toer van de rand kan verschillen. Lees het patroon aandachtig door voor je aan de rand gaat beginnen. 

Gebruikte afkortingen

L = Losse(n)

stk = stokje(s)

hv = halve vaste(n)

vlg = volgende

st = steek/steken

DRSTKV= Dubbel Reliëf Stokje Voor

GK = Goede Kant

VK = Verkeerde Kant

oversl = overslaan

Basispatroon rand

T1: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v.
T2: VK. Met kleur A. Haak 3 l (deze tellen niet mee als st). Haak 143 stk. Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 1 l, v in elk van de 1e 5 st, DRSTKV om de 3e v van T1, * stk van T2 overslaan, v in elke van de vlg 3 st, sla 3 v van T1 over na het vorige DRSTKV en haak een DRSTKV om de vlg v van T1 * Herhaal *tot* tot je aan het einde van de T bent. Eindig met v in elke van de laatste st. Haak de T zo uit. Keer het werk.
T4: VK. Met kleur A. 1 l, v in elke st. Aan het einde van deze toer heb je 143 v. Keer het werk.
Bij het haken van deze deken worden verschillende haaknaaldmaten gebruikt, lees voor je aan een nieuwe week begint de “aanwijzingen voor het haken” goed door. Dit voorkomt dat je wellicht toeren moet uithalen of de deken niet zo mooi wordt als je eigenlijk zou willen.

Week 1 - Langwerpige granny

Haak deze week met haaknaald 4. Op de rechte zijden haak je GEEN lossen tussen de groepjes van 3 stk.

Langwerpige granny
Haak met kleur B een l-ketting van 118 L + 3 L (voor het eerste stk). Haak de L-ketting losjes of eventueel met haaknaald 5.
T1: VK. Met kleur B. Start in de 4e L vanaf de haaknaald, haak 2 stk in deze L, * Sla 2 L over, haak 3 stk in de vlg L *. Herhaal *tot* tot je bij de laatste L bent. In de laatste L haak je: 3 stk, 1 L, 3 stk, 1 L, 3 stk. Ga nu verder aan de onderkant van de L-ketting en haak groepjes van 3 stk tegen over de gehaakte groepjes aan de bovenkant van de L-ketting. Deze groepjes van stk haak je in dezelfde L als waarin je de groepjes aan de bovenkant van de L-ketting hebt gehaakt. Haak tot je aan het einde van L-ketting bent. Haak in de laatste L: 3 stk, 1 L, 3 stk, Sluit de T met een hv in de 3e begin-L. Keer het werk.
T2: GK. Met kleur A. Start met 3 L (= 1e stk) en 2 stk in de 1e ruimte tussen groepjes van 3 stk die je tegenkomt. Haak steeds 3 stk in elke ruimte tussen groepjes van 3 stk. Haak in elke ruimte van 1 L, in de hoeken steeds: 3 stk, 1 L, 3 stk. Haak de toer uit, en sluit met een hv in de 3e begin-L. Keer het werk.
T3: VK. Met kleur C. Haak als T2. Keer het werk.
T4: GK. Met kleur A. Haak als T2. Keer het werk.
T5: VK. Met kleur D. Haak als T2. Keer het werk.
T6: GK. Met kleur A. Haak als T2. Keer het werk.
T7: VK. Met kleur E. Haak als T2. Keer het werk.
T8: GK. Met kleur A. Haak als T2. Hecht af.
Haak de rand, maar vervang T1 van de rand voor de toer zoals hieronder beschreven.

Rand
Hecht kleur A aan met de GK naar je toe in een 1 L-ruimte in een hoek aan de lange zijde van week 1.
T1: GK. Met kleur A. Haak 143 v door 1 v in de 1 L-ruimte in de hoek, 1 v in elke st en eindig met 1 v in de 1 L-ruimte aan het einde van de lange zijde. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur A. Haak 3 L (deze tellen niet mee als st). Haak 143 stk.
Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 1 L, v in elk van de 1e 5 st, DRSTKV om de 3e v van T1, * stk van T2 overslaan, v in elke van de vlg 3 st, sla 3 v van T1 over na het vorige DRSTKV en haak een DRSTKV om de vlg v van T1 * Herhaal tussen * * tot je aan het einde van de T bent. Eindig met v in elke van de laatste st. Haak de T zo uit. Keer het werk.
T4: VK. Met kleur A. 1 L, v in elke st. Aan het einde van deze toer heb je 143 v. Keer het werk.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 2 - Lange vasten

Week 2
Haak deze week met haaknaald 4.5.

Lange vasten: Steek de haaknaald in waar het patroon het aangeeft, haal de werkdraad op en trek hem door tot hij net zo hoog is als de toer waar je aan werkt. Sla de draad om en haak:

T1: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Laat Kleur A hangen, dit scheelt een extra draad afhechten. Keer het werk NIET!
T4: GK. Met kleur B. hecht aan in de 1e v en haak een v in de 1e v,  * haak een lange v tussen T3 en T2, een lange v tussen T 2 en T1, een lange v tussen T1 en T4 van de rand, een lange v tussen T2 en T1, een lange v tussen T3 en T4, haak 5 v * herhaal tussen * * tot het einde van de T.  Je eindigt met 7 v. Knip kleur B af. Keer het werk.
T5: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T6: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T7: VK. Met kleur A. 1 l, 143 v. Keer het werk. Knip kleur A af.
T8: GK. Met kleur C. 1 L, 6 v, * lange v tussen T7 en T6, lange v tussen T6 en T5, lange v tussen T5 en T4, lange v tussen T6 en T5, lange v tussen T7 en T6, 5 v * herhaal tussen * * tot het einde van de T. Je eindigt met 2 v. Knip kleur C af. Keer het werk.
T9: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T10: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T11: VK. Met Kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T12: GK. Met kleur D. Haak als T4. Haak de lange v tussen de voorgaande toeren. Knip kleur D af. Keer het werk.
T13: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T14: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T15: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T16: GK. Met kleur E. Haak als T8. Haak de lange v tussen de voorgaande toeren. Knip kleur E af. Keer het werk.
T17: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T18: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk.
T19: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Keer het werk. Haak met kleur A de 4 toeren van de rand. Hecht af.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 3 - Corner 2 Corner

Corner 2 Corner

Haak deze week met haaknaald 4.0 mm.

Aanwijzingen voor het haken:
Knip bij de kleurwissels de draden niet te kort af. Deze gebruik je om de lapjes aan elkaar te naaien. Start met Kleur B. Maak een schuifknoop op de haaknaald en haak 6 L.

T1: Start in de 4e L vanaf de haaknaald en haak een stk, haak in elk van de andere L ook een stokje. Je hebt nu 3 L en 3 stk. Keer het werk NIET.
T2: Haak 6 L,  haak een stk in de 4e L vanaf de haaknaald, haak in elk van de andere L ook een stk, klap nu het haakwerk (het eerste blokje) naar boven, als het goed is kom je bij de 3 L van toer 1 uit. Haak een hv om deze 3 L, haak 3 L (=1e stk) en nog 3 stk om dezelfde L.
T3: Ga verder met kleur C. Haak 6 L, haak een stk in de 4e L vanaf de haaknaald, haak in elk van de andere L ook een stk, klap nu het werk naar boven, als het goed is kom je bij de 3 L van T2 uit, haak een hv om deze L, 3 L (=1e stk) en nog 3 stk om dezelfde L, je komt nu uit bij het laatste blokje van de vorige toer. Haak weer een hv om de 3 L van dit blokje gevolgd door 3 stk om deze L.

Eigenlijk zijn alle volgende toeren (tot aan het diagonale midden)  hetzelfde. Start steeds zoals je T3 start, haak blokjes aan de blokjes van de vorige T door een hv, 3 L en 3 stk om de L van het blokje van de vorige T te haken tot je bij het laatste blokje bent.

T4 en T5 met kleur C.
T6 en T7 met kleur D.
T8 met kleur E.
Nu is heeft het lapje de juiste breedte, maar nog niet de juiste lengte. Om dat te bereiken haak je als volgt:
T9: Start met kleur E. Keer het werk, haak 1 L, en hv in elk van stk van het laatst gehaakte blokje en een hv om de 3 L.
Ga nu verder met kleur A. Haak blokjes zoals hiervoor langs de blokjes van T8. Aan het einde van de toer heb je 8 blokjes.
T10: Met kleur A. Start zoals T3, haak blokjes langs T9 tot je 8 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T11: Met kleur A. 1 L, hv in de stk van het laatst gehaakte blokje en een hv om de 3 L. Haak dan weer blokjes langs T10 tot je 8 blokjes in deze toer hebt.
T12: Met kleur A. Haak als T10.
T13: Met kleur A. Haak als T11.
T14: Met kleur A. Haak als T10.
T15: Met kleur A. Haak als T11.
Nu heeft het lapje de juiste lengte en breedte en gaan we de hoek haken.
T16: Met kleur A. Keer het werk. 1 L, hv in de stk van het laatst gehaakte blokje, haak blokjes als hiervoor langs T15 tot je 7 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T17: Met kleur A. Haak als T16 tot je 6 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T18: Met kleur A. Haak als T16 tot je 5 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T19: Met kleur A. Haak als T16 tot je 4 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T20: Met kleur A. Haak als T16 tot je 3 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T21: Met kleur A. Haak als T16 tot je 2 blokjes in deze toer hebt. Keer het werk.
T22: Met kleur A. Haak als T16, je haakt in deze toer 1 blokje. Keer het werk. Haak 1 L en hv in de stk van het laatste blokje. Hecht af.
Haak 4 van deze lapjes. Naai de lapjes aan elkaar, zoals in de video wordt gedaan. Gebruik de juiste kleuren om de blokjes aan elkaar te naaien. Hecht de overgebleven draden af. Bepaal nu de GK van het werk.

Ga verder met haaknaald 4.5 mm. Haak aan de onderkant 143 v. Haak de onderkant vast aan de bovenkant van de rand van week 2 met hv. Haak deze niet te strak, gebruik desnoods een haaknaald 5.0 mm. Leg de goede kanten op elkaar en haak de v van de rand en van de onderkant van week 3 samen, start met 1 L. Haak ook aan de bovenkant 143 v. Start daarbij aan de GK van het werk. Deze toer v telt als de 1e toer van de rand. Haak de overige 3 toeren van de rand.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 4 - Lussen

Deze week wordt met haaknaald 4.5 mm gehaakt

Zorg dat in de even toeren de lussen aan de GK zitten. Start met de GK naar je toe.

T1: GK. Met kleur A. 7 stk, 10 L, hv in de top van het laatst gehaakte stk, * 5 stk, 10 L, hv in de top van het laatst gehaakte stk * herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 6 stk. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur B. 1 l, 143 v. Keer het werk.
T3: GK. Met kleur B. Haak als T1.
T4: VK. Met kleur A. Haak als T2.
T5: GK. Met kleur A. Haak als T1.
T6: VK. Met kleur C. Haak als T2.
T7: GK. Met kleur C. Haak als T1.
T8: VK. Met kleur A. Haak als T2.
T9: GK. Met kleur A. Haak als T1.
T10: VK. Met kleur D. Haak als T2.
T11: GK. Met kleur D. Haak als T1.
T12: VK. Met kleur A. Haak als T2.
T13: GK. Met kleur A. Haak als T1.
T14: VK. Met kleur E. Haak als T2.
T15: GK. Met kleur E. Haak als T1.
T16: VK. Met kleur A. Haak als T2.
T17: GK. Met kleur A. 3L (= 1e stk), stk in elke v. Keer het werk.
Vlecht de lussen in elkaar. Start aan de onderkant en steek je haaknaald door de onderste 2 verticale lussen. Steek in van onder naar boven. Haal de onderste lus over de bovenste lus. Steek je haaknaald in een lus hoger (er staat nog 1 lus op je haaknaald). Haal weer de onderste lus over de bovenste lus. Herhaal dit tot je alle lussen zo met elkaar verbonden hebt. Doe dit voor alle verticale lussen. Laat het zo zitten en start T18.
T18: VK. Met kleur A. Haak een L. Haak deze toer verder alleen maar v. Haak de gevlochten lussen mee met de overeenkomstige v, dus de eerste lus die je tegenkomt haak je mee met de 6e v, daarna steeds met de 5e v. Haak met kleur A de 4 toeren van de rand.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 5 - Lange vasten

Deze week gebruiken we een lange v. Deze haak je als volgt:
Steek de haaknaald in waar het patroon het aangeeft, haal de werkdraad op en trek hem door tot hij net zo hoog is als de toer waar je aan werkt. Sla de draad om en haak de v af zoals je gewend bent.

T1: GK. Met kleur A. 3L (= 1e stk), stk in elk v.d. vlg 3 st, 1L, 1 st oversl, * 3 stk, 1 L, 1 st oversl * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 2 stk. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur B. 1 L, v in elk v.d. vlg 2 st, lange v over de overgeslagen L in de overeenkomstige st van T4 van de rand, v in de vlg st,  1 L, 1 st oversl  * v in de vlg st, lange v in T4 v.d. rand, v in vlg st, 1 L, 1 st oversl v in vlg st * Herhaal tussen * * tot het einde v.d. toer. Eindig met 1 v. Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 3 L (= 1e stk), stk in de vlg st, * 1 L, 1 L oversl, stk in elk v.d. vlg 3 st * Herhaal tussen * * tot het einde v.d. toer. Eindig na de laatste herhaling met een stk in de laatste st.
T4: VK. Met kleur A. 1 L, 2 v, * 1 L, 1 st oversl, v in vlg st, lang stk in de overeenkomstige st van T1 van deze week, v in vlg st * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 v. Keer het werk.
T5: GK. Met kleur A. Haak als T1. Keer het werk.
T6: VK. Met kleur C. Haak als T2. Haak de lange stk in de overeenkomstige st 3 toeren lager. Keer het werk.
T7: GK. Met kleur A. Haak als T3. Keer het werk.
T8: VK. Met kleur A. Haak als T4. Haak de lang stk in de overeenkomstige st 3 toeren lager. Keer het werk.
T9: GK. Met kleur A. Haak als T1. Keer het werk.
T10: VK. Met kleur D. Haak als T2. Haak de lange stk in de overeenkomstige st 3 toeren lager. Keer het werk.
T11: GK. Met kleur A. Haak als T3. Keer het werk.

T12: VK. Met kleur A. Haak als T4. Haak de lange stk in de overeenkomstige st 3 toeren lager. Keer het werk.
T13: GK. Met kleur A. Haak als T1. Keer het werk.
T14: VK. Met kleur E. Haak als T2. Haak de lange stk in de overeenkomstige st 3 toeren lager. Keer het werk.
T15: GK. Met kleur A. Haak als T3. Keer het werk.
T16: VK. Met kleur A. 1 L, 2 v, * 2 v, lange v in de overeenkomstige st van T13 van deze week, v in vlg st * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 1 v. Keer het werk. Haak als T4.
Haak met kleur A de 4 toeren van de rand. Laat kleur A hangen.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 6 - Gekruiste stokjes

Haak deze week met haaknaald 4.5 mm

Speciale steken:
Krstk = 2 gekruiste stokjes: vlg st oversl, stk in vlg st, stk in de overgeslagen st.

T1: GK. Met kleur E. 3 L (= 1e stk), 3 x 2 krstk, 10 v, * 5 x 2 krsrk, 10 v * herhaal tussen * *  tot het einde van de toer. Eindig met 3 x 2 krstk. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur E. 3 L (tellen NIET mee als st) , 3 x 2 krstk, 10 v, * 5 x 2 krstk, 10 v * herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 3 x 2 krstk, 1 stk. Hecht kleur E af. Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 1 l, 143 v. Keer het werk.
T4: VK. Met kleur A. 1 L, 143 v. Laat kleur A hangen. Keer het werk.
T5: GK. Met kleur D. 1 L, 7 v, * 5 x 2 krstk, 10 v * herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 5 x 2 krstk en 6 v. Keer het werk.
T6: VK. Met kleur D. 1 L, 6 v, * 5 x 2 krstk, 10 v * herhaal tussen * * tot het einde van de  toer. Eindig met 5 x 2 krstk en 7 v. Keer het werk.
T7: GK. Met kleur A. Haak als T3. Keer het werk.
T8: VK. Met kleur A. Haak als T4. Laat kleur A hangen. Keer het werk.
T9: GK. Met kleur C. Haak als T1. Keer het werk.
T10: VK. Met kleur C. Haak als T2. Keer het werk.
T11: GK. Met kleur A. Haak als T3. Keer het werk.
T12: VK. Met kleur A. Haak als T4. Laat kleur A hangen. Keer het werk.
T13: GK. Met Kleur B. Haak als T5. Keer het werk.
T14: VK. Met kleur B. Haak als T6. Keer het werk.
T15: GK. Met kleur A. Haak als T3. Keer het werk.
T16: VK. Met kleur A. Haak als T4. Keer het werk.
Haak met kleur A de 4 toeren van de rand.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 7 - Weven

Haak deze week niet te strak!

T1: GK. Met kleur A. 1 L, * 3 v, 1 L, 1 st oversl *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met 3 v. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur A. 1 L, 1 v, 1 L, 1 st oversl, * 3 v, 1 L, 1 st oversl *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Eindig met een v in de laatste st. Keer het werk.  Herhaal T1 en T2 tot je in TOTAAL 24 toeren gehaakt hebt. Haak aansluitend de 4 toeren van de rand. Laat kleur A hangen.

We gaan nu draden rijgen in de L openingen van week 7. Knip daarvoor draden van ongeveer 65 cm lang van de kleuren B, C, D en E. Vouw de draad dubbel, we rijgen namelijk met een dubbele draad. Rijg de draad in verticale richting door de openingen met een wolnaald met stompe punt. Knoop de uiteinden van de draad vast aan de laatste toer van de rand aan week 6 en aan de bovenkant aan de eerste toer van de rand na week 7.  Knoop de uiteinden secuur vast en knip de draadjes af op een lengte van ongeveer 2 cm. Rijg steeds in dezelfde kleurvolgorde.

Haak de rand. Laat kleur A hangen!

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 8 - Waaiers

Haak deze week met haaknaald 5.0 mm
Waaier = 3 stk, 1 L, 3 stk in dezelfde opening.

T1: GK. Met kleur B. 2 L (tellen NIET mee als st) hstk in de 1e st, v in elk van de vlg 2 st, 3 st oversl, * [waaier in de vlg st], 3 st oversl, v in de vlg st, ** 1 L, 1 st oversl, v in de vlg st, 3 st oversl * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer, de laatste herhaling stopt bij de **, eindig met 2 v en hst. Keer het werk NIET!
T2: GK. Met kleur A. 2 L (tellen NIET mee als st) hstk in elk van 1e 2 st, * 3 L, v om de L van de waaier, 3 L, ** [hstk, 1 L, hstk om de L tussen de v] *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer, de laatste herhaling stopt bij de **.  Eindig met een hstk in elk van de laatste 3 st. Laat kleur A hangen. Keer het werk NIET.
T3: GK. Met kleur C. 3 L (tellen NIET mee als st), stk in de 1e st, 4 stk in de vlg st, * v in de vlg L-boog, 1 L, v in de vlg L-boog ** een waaier om de opening tussen de hstk *. Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. De laatste herhaling stopt bij de **. Haak 4 stk in de voorlaatste st, stk in de laatste st. Hecht kleur C af. Keer het werk.
T4: VK. Met kleur A. Haak 1 L, v in de 1e st, v in 1e stk van de halve waaier, * 3 L, [hstk, 1 L, hstk in de vlg  opening], 3 L, ** v om de L van de waaier * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Stop de laatste herhaling bij de **, eindig met 3 L, v in het laatste stk van de halve waaier en 1 v in de laatste st.  Laat kleur A hangen. Keer het werk.
T5: GK. Met kleur D. Haak 1 L, v in elk van de vlg 2 st, v om de 3 L-boog, * waaier in de vlg opening, v om de L-boog ** 1 l, v om de vlg L-boog * Herhaal tussen * * tot het einde van de toer. Stop de laatste herhaling bij de **, eindig met een v in elk van de laatste 2 st. Hecht kleur D af. Keer het werk NIET.
T6: GK. Met kleur A. Haak als T2. Laat kleur A hangen. Keer het werk NIET!
T7: GK. Met kleur E. Haak als T3. Hecht kleur D af. Keer het werk.
T8: VK. Met kleur A. Haak als T4. Laat kleur A hangen. Keer het werk.
T9: GK. Met kleur B. Haak als T5. Hecht kleur B af. Keer het werk NIET!
T10: GK. Met kleur A. Haak als T2. Hecht kleur A af. Keer het werk NIET!
T11: GK. Met kleur C. Haak als T3. Hecht kleur C af. Keer het werk.
T12: VK. Met kleur A. Haak als T4. Laat kleur A hangen. Keer het werk.
T13: GK. Met kleur D. Haak als T5. Hecht kleur D af. Keer het werk NIET!
T14: GK. Met kleur A. Haak als T2. Laat kleur A hangen. Keer het werk. NIET!
T15: GK. Met kleur E. Haak als T3. Hecht kleur E af. Keer het werk.
T16: VK. Met kleur A.  1 L, v in elke st die je tegenkomt en een v om elke L = 143 v. Laat kleur A hangen. Keer het werk.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Week 9 - Rand

Aanwijzingen voor het haken:
Haak week 9 met haaknaald 4.5 mm. Het werk wordt niet meer gekeerd, alle toeren van week 9 haak je met de GK naar je toe.
T1: Haak 1 L, 3 v in de 1e st, (plaats een stekenmarkeerder in de 1e v), v in elke v, 3 v in de laatste st..
Haak langs de zijkant van de deken v. Verdeel ze als volgt:
Zijkant week 8: 20 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 7: 22 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 6: 21 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 5: 21 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 4: 24 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 3: 27 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 2: 21 v.
Rand: 4 v.
Zijkant week 1: 23 v.
Haak in de l-hoek van de onderkant 3 v, 141 langs de rest van de onderkant en in de laatst st 3 v.
Haak dan hetzelfde aantal v in de zijkant van de deken als je zonet hebt gedaan alleen dan omgekeerd, dus start met week 1.
Sluit deze toer met een hv in de 1e st.
T2: voor de 2e toer van de rand start je met 3 L. Deze tellen in deze rand WEL mee als st.
Haak dan in de vlg st (dat is de middelste van de 3 eerst gehaakte v) [2 stk, 1 L, 2 stk], haak dan 1 stk in elke st tot je bij de volgende hoek komt en haak dan weer [2 stk, 1 L, 2 stk].
Dat haak je in elke hoek. Sluit als je de toer gehaakt hebt af met een hv in de 3e begin-L.
T3: 1 L, v in elk van de vlg st tot je bij de L-ruimte van de hoek komt. Haak 3 v in de hoek.  Haak dan 5 v, een DRSTKV om de 1e v van T1 van de rand, volg dan verder het patroon van de basisrand tot je bij een hoek komt. Je hoeft niet precies uit te komen bij een hoek, haak in dat geval v tot je in bij de L-ruimte aankomt en haak in de L-ruimte 3 v ga dan weer verder zoals hiervoor beschreven. Sluit deze toer niet.
T4: haak v in elke st. Haak in de hoeken 3 v in de middelste v van de hoek van de vorige toer. Haak rondom en hacht af. Werk alle draden weg in het werk.

Klaar is de deken!

We hopen dat je hebt genoten van het haken van de Vier Elementen CAL. Deel je het resultaat met ons via Facebook of Instagram met de #aandehaakcal?

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Volg ons op social media

13,154FansLike
11,038VolgersVolg
1,535VolgersVolg
1,670AbonneesAbonneer

Bekijk de gratis demo!