Patronen De Vier Elementen CAL

De komende weken maken we samen een heerlijke woondeken, ontworpen door Hera Lecluse. Je haakt de blanket met het Cosy fine garen van Durable, een mooi, zacht garen in een menging van 58% katoen en 42% polyacryl.

Deze deken biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op de deken, maar de algemene basis).

We zijn benieuwd naar hoe jij bezig bent met de CAL en hoe de deken iedere week vordert. Deel je het resultaat met ons via Facebook of Instagram met de #aandehaakcal?

LET OP: Nieuwsbrief gemist? Laat het ons weten via crossmedia@uitgeverijscala.nl. Wekelijks komen de patronen met terugwerkende kracht ook op de website. 

Voorafgaand

Wat heb je nodig?
Haaknaald 4.0, 4.5 en 5
Schaar
Stopnaald
Stekenmarkeerder
Garenpakket Vier Elementen CAL – Durable Cosy fine ‘Water’ of ‘Vuur’

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van de hieronder vermelde stekenverhouding. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Kleurverdeling

Kleurstelling Vuur
Kleur A: Black
Kleur B: Brick
Kleur C: Honey
Kleur D: Orange
Kleur E: Deep Red

Kleurstelling Water
Kleur A: Cobalt
Kleur B: White
Kleur C: Vintage Green
Kleur D: Silver Grey
Kleur E: Jeans

Stekenverhouding
Maak een stekenproef met haaknaald 4.5 en alleen v. De stekenproef is van groot belang. Sla deze niet over want dan kan het zijn dat je niet uitkomt met de hoeveelheid garen in het pakket. De stekenverhouding is als volgt:
16 v x 19 toeren = 10 x 10 cm

Bij het haken van deze deken worden verschillende haaknaaldmaten gebruikt, lees voor je aan een nieuwe week begint de “aanwijzingen voor het haken” goed door. Dit voorkomt dat je wellicht toeren moet uithalen of de deken niet zo mooi wordt als je eigenlijk zou willen.

Rand
Tussen elke week haak je een rand. Deze rand is elke week hetzelfde, maar de 1
e toer van de rand kan verschillen. Lees het patroon aandachtig door voor je aan de rand gaat beginnen. 

Gebruikte afkortingen

L = Losse(n)

stk = stokje(s)

hv = halve vaste(n)

vlg = volgende

st = steek/steken

DRSTKV= Dubbel Reliëf Stokje Voor

GK = Goede Kant

VK = Verkeerde Kant

oversl = overslaan

Basispatroon rand

T1: GK. Met kleur A. 1 L, 143 v.
T2: VK. Met kleur A. Haak 3 l (deze tellen niet mee als st). Haak 143 stk. Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 1 l, v in elk van de 1e 5 st, DRSTKV om de 3e v van T1, * stk van T2 overslaan, v in elke van de vlg 3 st, sla 3 v van T1 over na het vorige DRSTKV en haak een DRSTKV om de vlg v van T1 * Herhaal *tot* tot je aan het einde van de T bent. Eindig met v in elke van de laatste st. Haak de T zo uit. Keer het werk.
T4: VK. Met kleur A. 1 l, v in elke st. Aan het einde van deze toer heb je 143 v. Keer het werk.
Bij het haken van deze deken worden verschillende haaknaaldmaten gebruikt, lees voor je aan een nieuwe week begint de “aanwijzingen voor het haken” goed door. Dit voorkomt dat je wellicht toeren moet uithalen of de deken niet zo mooi wordt als je eigenlijk zou willen.

Week 1 - Langwerpige granny

Haak deze week met haaknaald 4. Op de rechte zijden haak je GEEN lossen tussen de groepjes van 3 stk.

Langwerpige granny
Haak met kleur B een l-ketting van 118 L + 3 L (voor het eerste stk). Haak de L-ketting losjes of eventueel met haaknaald 5.
T1: VK. Met kleur B. Start in de 4e L vanaf de haaknaald, haak 2 stk in deze L, * Sla 2 L over, haak 3 stk in de vlg L *. Herhaal *tot* tot je bij de laatste L bent. In de laatste L haak je: 3 stk, 1 L, 3 stk, 1 L, 3 stk. Ga nu verder aan de onderkant van de L-ketting en haak groepjes van 3 stk tegen over de gehaakte groepjes aan de bovenkant van de L-ketting. Deze groepjes van stk haak je in dezelfde L als waarin je de groepjes aan de bovenkant van de L-ketting hebt gehaakt. Haak tot je aan het einde van L-ketting bent. Haak in de laatste L: 3 stk, 1 L, 3 stk, Sluit de T met een hv in de 3e begin-L. Keer het werk.
T2: GK. Met kleur A. Start met 3 L (= 1e stk) en 2 stk in de 1e ruimte tussen groepjes van 3 stk die je tegenkomt. Haak steeds 3 stk in elke ruimte tussen groepjes van 3 stk. Haak in elke ruimte van 1 L, in de hoeken steeds: 3 stk, 1 L, 3 stk. Haak de toer uit, en sluit met een hv in de 3e begin-L. Keer het werk.
T3: VK. Met kleur C. Haak als T2. Keer het werk.
T4: GK. Met kleur A. Haak als T2. Keer het werk.
T5: VK. Met kleur D. Haak als T2. Keer het werk.
T6: GK. Met kleur A. Haak als T2. Keer het werk.
T7: VK. Met kleur E. Haak als T2. Keer het werk.
T8: GK. Met kleur A. Haak als T2. Hecht af.
Haak de rand, maar vervang T1 van de rand voor de toer zoals hieronder beschreven.

Rand
Hecht kleur A aan met de GK naar je toe in een 1 L-ruimte in een hoek aan de lange zijde van week 1.
T1: GK. Met kleur A. Haak 143 v door 1 v in de 1 L-ruimte in de hoek, 1 v in elke st en eindig met 1 v in de 1 L-ruimte aan het einde van de lange zijde. Keer het werk.
T2: VK. Met kleur A. Haak 3 L (deze tellen niet mee als st). Haak 143 stk.
Keer het werk.
T3: GK. Met kleur A. 1 L, v in elk van de 1e 5 st, DRSTKV om de 3e v van T1, * stk van T2 overslaan, v in elke van de vlg 3 st, sla 3 v van T1 over na het vorige DRSTKV en haak een DRSTKV om de vlg v van T1 * Herhaal tussen * * tot je aan het einde van de T bent. Eindig met v in elke van de laatste st. Haak de T zo uit. Keer het werk.
T4: VK. Met kleur A. 1 L, v in elke st. Aan het einde van deze toer heb je 143 v. Keer het werk.

Tot volgende week!

Het patroon is met de grootste zorg geschreven en de video’s geven ondersteunende uitleg. Eventuele fouten in het patroon voorbehouden.

Volg ons op social media

13,154FansLike
11,038VolgersVolg
1,535VolgersVolg
1,670AbonneesAbonneer

Bekijk de gratis demo!