Op dit moment ben ik een mandala aan het haken. Ik maak hiervoor gebruik van whirlgaren, omdat ik het kleurverloop zo mooi vind. Voor het haken van deze mandala wordt veel gebruik gemaakt van reliëfsteken. Maar wat zijn dat nou eigenlijk reliëfsteken?

Reliëfsteken zorgen letterlijk voor reliëf in je werk. Als je het over reliëfsteken hebt, dan zijn vooral de reliëfstokjes bekend. Reliëfsteken kun je echter toepassen op alle steken. Vasten, halve stokjes, stokjes, dubbele stokjes, etc.

Je hebt twee soorten reliëfsteken, namelijk reliëfsteken voor en reliëfsteken achter. De reliëfsteken zorgen er voor dat de toer die je daarvoor hebt gehaakt naar voren komt of naar achteren komt te liggen. Hierdoor komen bepaalde delen van je haakwerk bovenop te liggen wat zorgt voor diepte in je werk.

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van reliëfstokjes, omdat dit toch de meest voorkomende reliëfsteek is.

Om te oefenen begin je met een rij stokjes, tien is voldoende. Haak vervolgens drie lossen bovenop het eerste stokje. Dit is geen reliëfstokje, maar wel nodig om verder te kunnen haken. Sla de draad om.

Nu gaan we een reliëfstokje voor haken. Breng de naald met de omgeslagen draad naar de voorkant van je haakwerk. Zoek nu het tweede stokje van de vorige rij op. Steek de naald aan de voorkant langs het tweede stokje van de vorige rij. Dus niet bovenop, maar langs de zijkant van het stokje. Je steekt de haaknaald achterlangs voorbij het stokje weer langs de zijkant naar voren door. Je duwt hierbij het stokje naar voren. Haal de draad nu, net als bij een gewoon stokje, door de eerste twee lussen op je haaknaald. Sla de draad weer om en haal door de laatste twee lussen op je haaknaald. Je eerste reliëfstokje voor is nu klaar. Herhaal voor de rest van de rij.

Het reliëfstokje achter haak je eigenlijk op dezelfde manier. Alleen steek je de haaknaald nu vanuit de achterkant van je haakwerk langs de zijkant van het stokje. Je gaat nu voorlangs met je haaknaald langs het stokje en steekt hem aan de zijkant weer in, waardoor je met je haaknaald aan de achterkant van je haakwerk uitkomt. Maak dan het stokje af. Je ziet dat je nu het stokje naar achteren duwt.

Ben je meer visueel ingesteld. Op het internet zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden over deze haaktechnniek. Ik vind het in ieder geval leuk om te doen en het resultaat mag er zijn. Veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in