Warme Cosy Muts (inclusief gratis patroon)

Haak een lekkere warme muts voor de herfst

4
23697
warme cosy muts

In deze blog deel ik graag mijn patroon voor een lekkere warme, cosy muts met jullie. Het is de afgelopen weken echt herfstweer geworden. Dus ook tijd voor lekkere warme vesten, sjaals en mutsen. Een periode waarin je als haakster je hart weer kunt ophalen en ’s avonds lekker onder een dekentje op de bank kunt wegkruipen met je haakwerkje. De verwarming en kaarsjes aan en gezellig cocoonen.

Ik had de afgelopen weken wat langere haakprojecten lopen en had zin in wat snels tussendoor. Maar ik wilde hier wel wol voor gebruiken die ik nog in de kast had liggen. Aangezien de voorraad steeds maar aangroeit en de kast ondertussen dichtslibt.  Ik vond nog een mooie bol Katia Canada en dit lekkere chunky garen leek me wel geschikt voor een muts voor mijn oudste zoontje. Het patroon heb ik erbij bedacht en het haakt heerlijk snel weg.

De muts past mijn zoon van drie perfect, maar ook mijn man en ik kunnen hem prima over onze oren trekken, dus het is een echte ‘one size fits all’. Mocht je hem toch wat groter of kleiner willen (afhankelijk van je hand van haken en de grootte van het hoofd van degene voor wie je hem maakt) dan kun je dat eenvoudig doen door toer 7 over te slaan, of door na toer 7 een extra toer te meerderen naar 48 steken.

Benodigdheden

 • Haaknaald 10
 • 1 bol Katia Canada in een kleur naar keuze of ander dik acrylgaren
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Pomponmaker

Werkwijze

 

 

 

 

 

 

 

 

T1: Haak 6 hst in een magische ring (6 hst)

T2: 2 hst in ieder hst (12 hst)

T3:  2 hst in ieder 2e hst (18 hst)

T4:  2 hst in ieder 3e hst (24 hst)

T5:  2 hst in iedere 4e v (30 hst)

T6:  2 hst in iedere 5e v (36 hst)

T7: 2 hst iedere 6e v (42 hst)

T8: 42 hst (42 hst)

T9: 42 hst (42 hst)

T10: 42 hst (42 hst)

 

T11: Haak alleen in de achterste lussen van de vorige toer 42 v (42 v)

T12: Haak alleen in de achterste lussen van de vorige toer 42 v (42 v)

T13: Haak alleen in de achterste lussen van de vorige toer en haak de 19e en 20e v samen en haak de 39e en 40e v samen (40 v)

T14: 40 hv en hecht af.

Maak met een ponpommaker of een stukje karton twee pompons van ongeveer 7cm doorsnee. Maak deze met een draad door het midden van beide pompons aan elkaar vast, zodat je een lekkere volle pompon krijgt.

Nog nooit een pomponmaker gebruikt? Ik tot voorkort ook niet, maar het is echt superhandig. Klik hier om te zien hoe het werkt.

Maak de pompon in het midden van toer 1 aan de bovenkant van de muts goed vast en je muts is klaar!

Veel haak- en draag plezier!

Liefs, Petra

www.loveliness.nl

@loveliness_handmade

PS: In de volgende special van Aan de Haak, welke eind november uitkomt, zullen nog veel meer gezellige en warme wintergoodies te vinden zijn.

 

 

 

 

 

4 REACTIES

 1. Wat een leuke muts, en het patroon lijkt voor mij als beginneling zelfs ook te doen 🙂 Vraagje (ik heb nog nooit zo rond gehaakt), moet je de toeren op de een of andere manier sluiten, of haak je na de laatste steek gewoon door bovenop de eerste?

 • Wat een leuke reactie en goede vraag 🙂 Ik heb er hier voor gekozen om de toeren niet te sluiten, maar in spiralen te haken. Dus dan haak je gewoon door, zeg maar. Het nadeel is wel dat je dan de laatste steek iets hoger uitkomt. Door met een halve vaste te sluiten wordt het weer bijna gelijk. En door de laatste rand halve vaste zie je dat bij dit patroon bijna niet terug. Je kunt er ook voor kiezen om elke toer te beginnen met twee lossen en hem dan aan het einde van de toer te sluiten met een halve vaste. Nadeel daarvan is dat je dan een klein beetje een naad ziet lopen. Veel succes!

  • Kijk, dat is nog eens een duidelijke uitleg, fijn om de voor- en nadelen van de opties te weten. Dan ga ik denk ik ook voor de spiraal. Dank je wel, ik ga aan de slag! 🙂

 • Dag Petra,

  dank je wel voor dit mooi ontwerp. M’n kleinzoon is bijna 2 jaar, zou graag deze maken. Moet ik veel veranderen ?
  Groetjes,,
  Martine

 • LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in