Bouwpakket Tom het kleine draakje

Ik heb een bouwpakket, genaamd tom het kleine draakje. Ik neem jullie mee in het in elkaar naaien van zo'n leuk gehaakt project.

0
1179

Er was eens.. hier heel ver vandaan.. ohnee eigenlijk heel dichtbij! Hier voor mijn neus in mijn mini-foto-hokje ligt bouwpakket Tom het kleine draakje. Tom is ontworpen door Christel Krukkert.

Christel Krukkert is een bekend patronenontwerpster en heeft al vele boeken op haar naam staan. Op haar website staan ook een aantal losse patronen die aan te schaffen zijn, waarvan ik er 1 voor jullie voor-haak en vertel wat de valkuilen zijn en wat er vooral superleuk aan is!

Zodra ik het patroon van Christel binnen krijg valt het me direct op dat ze haakt met verspringingen van meerderingen en minderingen. Dit houdt in dat ze niet iedere toer op dezelfde plek meerdert of mindert, maar dit iedere toer laat verspringen. Zelf doe ik dit standaard zodat rondjes ook rond worden. Dit viel me dus gelijk op.

Tom het kleine draakje bestaat uit heel veel onderdelen. Het haken is op zich al een flinke klus, maar het naaien een nog grotere. Vandaar dat ik op het idee kwam om jullie eerst alle losse stukken te laten zien en daarna vertel hoe ik hem in elkaar gezet heb.

Het haken van de vleugels doet Christel ook op een speciale manier. Het wordt super mooi, maar let goed op wat er van je gevraagd wordt. Dit geldt ook voor de poten, ik heb ze zelfs een keer uitgehaald omdat ik even mijn opperste concentratie verloren was. Het is een projectje om bij op te letten. Als alles gehaakt is kan ik aan het naaien beginnen.

Het naaien is vaak nog belangrijker dan het haken zelf, evenals het vullen van de projecten. Met het scheef naaien of ongelijk vullen van je projecten kan je het hele eindresultaat “verpesten”. Neem voor deze onderdelen dus ruim de tijd.

Persoonlijk heb ik 2!! uur gedaan over het aannaaien van alle onderdelen.

De manier waarop ik het heb gedaan is het volgende:

  • Eerst het hoofd naaien op het lijf. Zorg dat je steeds checkt dat hij mooi rond loopt.
  • Naai de armen eerst dicht met de binnenste lussen en haak de buitenste lussen aan het lijf. Positioneer goed zodat de draak je “met open armen” ontvangt.
  • Naai dan de poten eraan. Vul deze heel stevig op want de bedoeling is dat je draak uit zichzelf kan blijven staan. Het is handig om ze op dezelfde manier eerst vast te spelden zodat ze mooi gelijk zitten. Ik heb ze zelf een beetje aan de buitenkant geplaatst als echte poten.
  • Dan positioneer ik de staart. Met een speciale naaitechniek (genaamd “seamless join”) zet ik hem mooi vast.
  • Daarna de vleugeltjes. Met de lila kleur naai ik het vast zodat je nergens een draadje ziet. Als ik het met wit zou doen heb je kans dat je er wat van ziet. Ik probeer het dus zo onzichtbaar mogelijk te doen.
  • Dan naai ik de oogballen op zijn hoofdje. Nu gaat hij echt leven.
  • De neusgaten volgen, nu heeft hij een uitdrukking gekregen.
  • Een kuifje achterop zijn hoofd geeft hem een leuke onnozele blik.
  • En als laatste, de stippen. Ik besluit lang niet alle stippen op te naaien, maar slechts 3. Ik naai 2 middelgrote ‘onzichtbaar” op de vleugels en naai de andere middelgrote stip tussen de vleugels op de rug. Dit geeft een mooi beeld als je de achterkant bekijkt. Less is more!

Wauw, dat was doorzetten. Op 1 avond non-stop naaien geeft wel pijnlijke vingers, maar het resultaat mag er zijn. Ik vind hem echt heel erg schattig!

Tot slot een Minkjes Handmade knoop als finishing touch, dat hoort er natuurlijk bij. En klaar is Tom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in