“Heb jij weleens meegedaan met een CAL?”
Toen ik deze vraag voor het eerst kreeg, moest ik even flink nadenken. Uhm .. ik weet het niet. Wat is dat eigenlijk?
Misschien denk jij wel precies hetzelfde. In dit blog neem ik je dan ook graag mee in de wondere (en gezellige) wereld van de crochet along en zet ik de zeven leukste CAL-projecten van 2024 voor je op een rij.
Wat is een CAL?
Een CAL is de afkorting voor Crochet ALong. Eigenlijk betekent het zoiets als ‘samen haken’. (En nee, je gaat niet minderen en vasten samenhaken :-)). Tijdens een CAL haak je samen met andere haaksterren aan een zelfde project op hetzelfde moment. Elke week komt er een stukje patroon vrij en na een x-aantal weken heeft iedereen zijn project (idealiter ;-)) af. Vaak kun je bij het project een compleet garenpakket bestellen, zodat het soms lastige voorwerk – het kiezen van de kleuren en het juiste garen – al voor je gedaan is. Ook hoort er vaak een digitale CAL-omgeving bij, waar je jouw resultaten kunt delen en je vragen kunt stellen. Dit kan een aparte facebookgroep zijn, een besloten account op instagram of een omgeving van het desbetreffende platform, waar je je voor de CAL hebt aangemeld.
Verschillende projecten
Bij een CAL haak je altijd aan een compleet project. De projecten zijn zeer gevarieerd. Bekende CALs zijn de temperatuurdekens of ‘mood blankets’, waarbij je elke dag een granny square of vierkantje haakt afhankelijk van de temperatuur van de dag of je humeur die dag. Deze CAL’s duren vaak een heel jaar en op die manier heb je aan het einde van het jaar een prachtige gekleurde deken. Een deken die hopelijk bij een temperatuurdeken een hoop rood laat zien en bij je ‘mood blanket’ iets minder vaak rood kleurt. Een CAL hoeft echter geen deken te zijn, het kan ook een sjaal, kussen, amigurumi familie, boeket vol bloemen of wat dan ook zijn. De keuze is reuze.
De CAL’s van nu
Om je op weg te helpen heb ik hieronder de 7 leukste CAL’s van 2024 voor je uiteengezet.
Check ook zeker regelmatig de website van Aan de Haak voor een overzicht van CALs.
Tip 1: Een klassieke CAL
Een klassieke CAL is de “throw a temperature”- CAL van Eddna. Elke dag haak je een hexagon, bestaande uit drie kleuren. De hoogste, laagste en gemiddelde temperatuur van de dag bepaalt welke kleuren je gebruikt voor je hexagon. Het patroon is gratis te downloaden via hun website. Je kunt je eigen garen gebruiken, maar je kunt ook gebruikmaken van de totaalpakketten in verschillende tinten. Wel even geduld hebben in deze CAL, want pas aan het einde van 2024 is jouw project af. Er ligt dan ook wel echt iets heel moois!
Tip 2: Een bloemige CAL
Heb je al genoeg dekens liggen? Probeer dan eens iets anders. Samen met mijn schoonzus Marjolijn starten we vanaf 24 januari de CAL ‘A Winter’s Tale’. Elke week ontvang je een bloempatroon en na 8 weken heb jij een eigen gehaakt boeket vol winterse bloeiers op tafel staan. Het patroon is verkrijgbaar via YarnSea en ook hier kun je kiezen of je je eigen garen en kleuren selecteert, of liever gebruik maakt van het complete garenpakket. De CAL start op 24 januari en duurt 8 weken. Voor meer informatie kun je terecht bij Leijns Creative Greenhouse
Tip 3: Een kleurrijke CAL
Een combinatie van een deken én bloemen is de Sungold Blanket CAL van Attic 24. Tijdens deze CAL, die op 5 januari is gestart, haak je gedurende 8 weken aan een heerlijke zachte en kleurrijke deken. Het patroon omvat een golvende steek, die steeds in verschillende kleuren wordt gehaakt. De golvende steek en de kleuren van de deken, zijn geïnspireerd op de uitstraling van bloemenborders vol meerderjarige bloemen. Ook is het een laagdrempelig en toegankelijk patroon voor beginnende haaksters. Heerlijk weg te haken en met vrolijk en fris resultaat.
Tip 4: een paas CAL
Ook bij Pera Pasha organiseren ze regelmatig toffe CAL’s. In aanloop naar Pasen kun je alvast helemaal in de stemming komen tijdens het haken van deze ‘Mr Rabbit’ deken. Het patroon wordt eind februari gelanceerd en in vijf weken tijd haak je mee aan dit paasavontuur. Probeer niet elke keer tijdens het haken een bak chocolade-eitje weg te eten. De deken is in verschillende kleuren verkrijgbaar. bron: Pera Pasha
Tip 5: Een 4-weken CAL
Liever een CAL die niet zo heel lang duurt? Dorine van “Op de Haakwolk” heeft een prachtig bloemrijk kussen ontworpen. Gedurende 4 weken ontvang je elke week een stukje patroon. Bovendien kun je kiezen uit drie verschillende kleurstellingen, zodat het kussen ook past bij jouw interieur. Het patroon is te vinden via YarnSea. Ook leuk om te vermelden is dat van dezelfde ontwerper op 11 januari een CAL is gestart via de haakcommunity Gek op Haken. Wil je daaraan meedoen, dan dien je lid te zijn van deze haakcommunity.
Tip 6: Een avontuurlijke CAL
Dat een Crochet Along niet altijd met homedeco te maken hoeft te hebben, bewijst YarnZoo met de superleuke en originele amigurumi CAL. In 4 weken tijd haak je een ringstaartmaki, kameleon en een baobab boom. Deze CAL is gratis, maar steun deze ontwerper vooral met een kleine donatie of met afname van het complete garenpakket.
Tip 7: Een uitdagende CAL
De eerste Crochet Along van Scheepjes is alweer 10 jaar geleden. Om dat te vieren organiseren ze de CKAL “Dawn Chorus”, oftewel een CAL die je kan haken (C = crochet) maar ook kan breien (K = knitting). Uiteindelijk zullen er dit jaar 3 kits gelanceerd worden, elk geïnspireerd op vogels. Het eerste ontwerp, een sjaal geïnspireerd op het goudhaantje, is van Martin Up North en bevat vele uitdagende technieken, zoals mozaïek haken.
Ik ben heel benieuwd of jij in 2024 mee gaat doen met één of meerdere van bovenstaande projecten. Laat je het in de comments weten? Ook als er nog een toffe CAL ontbreekt in het lijstje hierboven, nodig ik je van harte uit om de tips hieronder te delen.
Veel CAL-plezier!
-x-
Marjolein
@leijnscreativegreenhouse