Lieve volgers,

We kunnen nu wel stellen dat de zomer toch echt aan zijn einde aan het komen is. De dagen worden weer korter en de temperatuur wordt kouder. Voor mij gaan we naar mijn favoriete seizoen van het jaar, de herfst! De natuur kleurt prachtig rood en oranje en het is weer tijd voor: sjaals en omslagdoeken! Deze keer heb ik een eenvoudig patroon gemaakt voor een mooie herfstsjaal in granietsteek met satijnlint. Veel haakplezier!

dividermint

Benodigdheden

  • 5mm haaknaald
  • Garen (aantal bollen is afhankelijk van hoe groot je sjaal moet worden, zelf heb ik 5 bollen Royal garen van Zeeman gebruikt)
  • 10mm breed satijnlint (3 meter voor 3 rijen)
  • Lijm (bij voorkeur alleslijm)
  • Schaartje
  • Broche (optioneel)

De herfstsjaal is gehaakt in de granietsteek. De steek zelf is niet heel lastig als je hem eenmaal door hebt, maar wat mij hielp om het in te beelden was weten vanaf welk punt je begint. Zie daarvoor onderstaand plaatje.

Je begint je sjaal dus in het midden en maakt hem van daar uit met een rand steeds groter.

dividermint

Werkbeschrijving

Haak 2 lossen.
Haak in de eerste losse 1 vaste, 2 lossen en weer 1 vaste. (De 2 lossen komen in elke rij weer terug en vormen de punt van je herfstsjaal). Haak vervolgens 1 losse (keerlosse) en draai je werk.
Maak 1 vaste in de eerste vaste, haak een losse, haak vervolgens in het gat van de 2 lossen van rij 2: 1 vaste, 2 lossen en weer 1 vaste (dit vormt weer de punt). Haak vervolgens 1 losse en 1 vaste in de volgende vaste. Haak 1 (keer)losse en draai je werk.

Vanaf de volgende rij ga je ook werken in de ruimtes onder de ‘lossen’. Wat ook handig is om te weten is dat elke 1e en laatste vaste van elke rij zorgen voor de meerderen van steken. Het aantal losseruimtes wordt per rij met 2 vermeerderd.

4. Haak 1 vaste in de eerste vaste, losse, 1 vaste in de ruimte van de losse in rij 3, losse, in de 2 losse van rij 3: 1 vaste, 2 lossen, 1 vaste (dit zorgt weer voor de punt). Ga verder met 1 losse, 1 vaste in de losseruimte uit rij 3, losse, 1 vaste in de laatste vaste. Keerlosse en draai je werk om.
Deze steek herhaal je tot je bij het punt komt waar je de eerste rij satijnlint wilt hebben. Voor de gaten van het satijnlint vervang je voor 1 rij de vasten voor stokjes. Dit doe je nog 2 keer in je omslagdoek om later de linten doorheen te rijgen. Zo kan je zelf bepalen op welke plekken je het lint in je sjaal plaatst.

Satijnlint bevestigen
Heeft je herfstsjaal de gewenste grote hecht hem dan af en dan gaan we de linten er doorheen weven. Je begint op de rechte zijde van je sjaal. Ga met het lint over en onder de gehaakte stokjes door tot je de rij vol hebt. Knip het eind iets ruimer af zodat je het laatste stukje kan omslaan en vast lijmen!

Ik had nog wat lint over en heb dit in stukjes geknipt en op elkaar geplakt en dit bevestigd met een broche, maar hier kan je natuurlijk je eigen creativiteit op loslaten!
Ten slotte heb ik nog franjes bevestigd.

Veel plezier met het maken van je herfstsjaal!

Liefs,
Laura – Hip Met Draad

dividermint

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in