granny square

Geen enkele haker met een Instagram-account kon het missen: de Granny Square Day 2020. Op zaterdag 15 augustus heeft dit social media event plaatsgevonden en ik moet zeggen dat het weer indrukwekkend was om te zien dat zo veel ontwerpers en hakers hieraan deelnamen. Zelf heb ik natuurlijk ook een granny square gehaakt en gedeeld. Hoewel ik normaal eigenlijk nooit granny squares haak, vind ik het wel een leuke initiatief. Daarom staat de blog van vandaag in het teken van granny squares haken. Het is bijzonder om te zien wat het effect van vierkantjes verbinden is – er ontstaan zulke geweldige creaties! In wat volgt, zal ik tips en inspiratie voor granny squares haken delen, zodat het haken ervan niet tot die ene dag per jaar beperkt blijft.

studiomuisgrannysquare2019
mijn granny squares van 2019
studiomuisgrannysquare2020
en 2020

Haakpatronen

Je kunt natuurlijke een enkele granny square haken, – zoals ik deed voor de Granny Square Day 2020 – maar er zijn nog veel meer patronen te vinden waarin granny squares gecombineerd worden tot een groter geheel. Zelf vind ik de ontwerpen van Sisters in Stitch erg mooi, net als de 2020 VVV CAL van Cypress Textiles. Ook Aan de Haak biedt regelmatig patronen met granny squares. In Aan de Haak 1 stond bijvoorbeeld een mooi patroon van een plaid en in Aan de Haak 20 stond een soortgelijk patroon voor een speelkleed. Of wat dacht van je van dit patroon voor een picknickkleed? Ook op het gebied van kleding zijn er enkele patronen te krijgen: een granny rokje, een shrug en een sjaal! Mocht je op zoek zijn naar gratis patronen, dan kun je ook eens een kijkje nemen op de website van Drops, Scheepjes of Durable: ook hier vind je prachtige patronen met granny squares.

drops granny square
gratis patronen van Drops: Baking with Granny en Winter Crystal

drops granny square deken

Boeken over granny squares haken

Naast al deze leuke patronen zijn er ook veel haakboeken beschikbaar met daarin allerlei granny squares. Typ op bol.com maar eens ‘Granny Squares Haken’ in – je vindt direct 93 hits. Het leuke is dat elk boek weer een andere stijl of andere bron van inspiratie heeft. Ik zal nu drie boeken op een rijtje zetten waarvan ik denk dat ze erg behulpzaam kunnen zijn als je aan de slag wilt gaan met je eigen projecten:

  1. 100 granny squares – oma-vierkantjes om te haken
    Leonie Morgan
  2. De Grannysquares Bijbel (nw editie)
    Sarah Hazell
  3. Het granny square boek – 26 haakprojecten met vierkantjes
    Stephanie Gohr

Mocht je ook goed overweg kunnen met Engelstalige haakpatronen, dan is het boek The Ultimate Granny Square Sourcebook – 100 Contemporary Motifs to Mix and Match een goede inspiratiebron.

Na al dat zoeken naar patronen en boeken heb ik zelf ook weer veel zin om te beginnen met granny squares haken. Ik heb zo het idee dat het niet tot de Granny Square Day 2021 duurt voor ik me aan een nieuwe granny square waag…

Groet,
Kim

studiomuis
Instagram/Facebook/Pinterest

Ps. Mocht je zelf nog leuke tips hebben of een mooie granny square willen delen, plaats dan gerust een reactie of tag me (=@studiomuis) op Instagram, zodat ik jouw foto kan toevoegen aan dit bericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in