Zo’n vijf jaar geleden haakte ik een sjaal voor mijn oudste. Hij ging voor het eerst naar de peuterspeelzaal en ik bedacht me dat het leuk zou zijn om een sjaal te haken met zijn eigen naam erin. Zo eentje raak je niet makkelijk kwijt. Handig! Dat heb ik geweten. Met veel enthousiasme wisselde ik telkens van kleur (gewoon jeweetwel: nieuw draadje aanhaken en oud draadje laten hangen). Na behoorlijk wat meters verder – en al wat avonden op de bank – kwam ik erachter dat zijn naam in spiegelbeeld verscheen. Oeps! Uithalen dus maar en weer opnieuw. Weer een paar avonden verder merkte ik op dat ik toch wel erg veel draadjes op het einde zou moeten afhechten. Bepaalt niet iets waar ik naar uitkeek. Zucht. De sjaal maakte ik netjes af, maar een tweede volgde natuurlijk niet meer. Ik leek wel gek. Tot …. ik de techniek van het tapestry haken ontdekte.

Wat is Tapestry?
Tapestry haken is een haaktechniek waarmee je de mooiste patronen, figuren, symbolen in je haakwerk verwerkt door de verschillende kleuren draden simpelweg mee te haken (hoe simpel kan de oplossing zijn!). Een mooie en heldere uitleg van deze techniek vind je op Wolplein. In de zoektocht naar mooie patronen kwam ik ook al snel de term Mochila haken tegen. Op het eerste oog zag ik geen verschil. Ook bij deze techniek haak je de verschillende kleuren draden de hele tijd mee. Wat is er dan zo anders? Het antwoord bleek ook hierbij simpel: bij mochila haken haak je in de achterste lussen van de vasten, terwijl je bij tapestry haken beide lussen pakt. Het gevolg is dat bij de mochila techniek de voorste lus blijft liggen met een ribbeleffect op je werk. Je werk wordt bij de tapestry techniek wat stugger en bij mochila dus wat soepeler.

Griekse geometrische patronen
Na de technieken mochila en tapestry helemaal uitgeplozen te hebben, ging er een wereld voor me open! Symbolen en patronen in het haakwerk haken was niet langer iets waar ik tegenop zag, integendeel! Ik kon nu eindelijk mijn liefde voor Griekse kunst combineren met mijn passie voor haken. Hoe? Door de geometrische patronen, die door de Grieken in de oud-Griekse kunst veelvuldig gebruikt werden op o.a. vazen, om te zetten naar haakpatronen.


Mijn nieuwe oud-Griekse ipad-hoes gemaakt met behulp van de tapestry-techniek

 

 

Mocht je dit ook een mooi patroon vinden: hiernaast tref je het patroon in pixelvorm aan. De vierkantjes ernaast kun je gebruiken als hulpmiddel bij het tellen. Elk vierkantje is een vaste.

 

Tips & trucs

Gaandeweg word ik steeds handiger met deze techniek. En wordt het steeds leuker! Een paar inspiratievoorbeelden en handige tips wil ik jou niet onthouden.

  1. Elke pixel afbeelding kun je haken. Je kunt natuurlijk met kleurpotloden op ruitjespapier aan de slag. Maar veel sneller is als je het online inkleurt. Dat kan bijvoorbeeld op de website van Pixilart
  2. Wil je een platte afbeelding haken (dus niet afbeeldingen rondhaken, zoals bij een tas of ipadhoes?). Dan is het het mooiste als je de mochila techniek toepast. Dus haken in de achterste lus en (heel belangrijk) in de even toeren de vasten achterstevoren haakt. Dat is even oefening, maar het resultaat is het waard! Een mooie uitleg hiervan vind je op de blog van Norah de Wilde
  3. Heb je zelf geen inspiratie voor een patroon? Zoek op google of pinterest eens op borduurpatronen, cross stitch, of pixelafbeeldingen (ook technieken als pixelhobby en strijkkralen geven mooie voorbeelden)
  4. Nog steeds geen inspiratie? Pipoos verkoopt voor slechts €1,25 een boekje boordevol pixelpatronen.
  5. Het boek van Molla Mills ‘Passie voor haken’ is echt een aanrader! Molla is een Finse ontwerpster en maakt hele mooie moderne en eigentijdse ontwerpen. Zei iemand dat haakwerk oud en stoffig is? Dit in elk geval niet!
  6. Last but not least: in de allernieuwste Aan de Haak (nr 20) staat ook een prachtig Mochila voorbeeld, ontworpen door Liza Veenendaal

 

 

Ik hoop dat je net zo veel plezier beleeft aan deze tapestry en mochila techniek als ik inmiddels! Een sjaal met de naam van mijn dochter staat inmiddels al op de naald 😉

 

 

VIAMarjolein de Zeeuw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in