Wat doe je als je liever haakt dan dat je je planten tijdig water geeft? Juist! Dan schakel je over tot gehaakte planten in huis. Plantjes haken is al geruime tijd mijn favoriete thema. Niet zonder reden ben ik dan ook samen met mijn schoonzus Marjolijn vorig jaar overstag gegaan toen we een kas konden huren voor onze workshops. Plantjes haken in de kas. Dat is toch te mooi om waar te zijn?

Haekle
Inspiratie voor de gehaakte plantjes haal ik overal vandaan – behalve uit mijn eigen huis dan – denk aan tuincentra, het bos, het park om de hoek, pinterest, instagram en soms zelfs uit boeken. Zo kwam ik onlangs de boeken tegen van de Deense ontwerpster Sarah Abbondio. Alleen al de kaft maakte dat ik dit boek gewoon moest hebben. Na lang speuren op het internet vond ik een Deense online boekenwinkel die zo vriendelijk was om deze boeken naar Nederland te sturen. De verzendkosten waren hoger dan de prijs van beide boeken; maar dat had ik er wel voor over. Dat de patronen in het Deens zijn en mijn Deens niet verder reikt dan ‘tak!’ en ‘haekle’ mag natuurlijk de pret niet drukken. Ze staan te pronken in de boekenkast en een mooi voorbeeld te wezen van een item waarin ik de vraag van opruimgoeroe Marie Kondo ‘does it spark joy?’ volmondig met een ja kan beantwoorden.

Inspiratie: online patronen
Dat ik niet de enige ben die van dit groene thema houdt mag duidelijk zijn als je pinterest of google afstruint. Er zijn maar weinig plantjes waar nog geen haakpatroon van is.
In deze blog deel ik graag mijn top 4 van gehaakte plantpatronen die je online kunt vinden.

1. Pilea Peperomioides – dit patroon ontwierp ik een paar jaar geleden en is hier gratis te downloaden

2. Vetplantjes – voor een bonte verzameling gehaakte vetplantjes vind je gratis patronen via Wolplein 
3. Cactus in een mok – een leuk klein (Engels) patroontje van een cactus in een koffiemok. Leuk om cadeau te geven! Het patroon is van Paper and Landscapes 
4. Vijgcactus – voor wie zich net als ik niet laat afschrikken door haakpatronen in andere talen. Dit Italiaanse patroon van een gehaakte vijgcactus haak ik maar al te graag! Beschikbaar via de website van Craftpatisserie

Deze varen is mijn meest recente ontwerp. Wie weet kom je het patroon binnenkort wel ergens tegen! 

Inspiratie: Instagram
Op instagram kun je ook je lol op. Een top 10 van instagram accounts (willekeurige volgorde) wil ik jullie niet onthouden. Deze accounts moet je gewoon volgen als je net als ik van nepplanten (al dan niet gehaakt, gevilt of van papier) houdt.

1. @sarahabbondio
Je weet wel! Van die geweldig mooie Deense patronen. Tip: deel 1 (crocheted cactuses) is inmiddels in het Engels verschenen. Leest toch net weer iets makkelijker.

2. @honey.thistle
Alleen al hiervoor wil je een poppenhuis aanschaffen. Handgemaakte miniatuur plantjes. Schitterend!

3. @little_egg_design
Deze stylish foto’s van tafels vol planten van vilt maken je gewoon heel erg vrolijk. Het is dat ik geen tijd heb voor nog een hobby…..

4. @l_nicksondesigns
Gehaakte plantjes en meer van de talentvolle Leah Nickson

5. @heartfeltbundles
Mini vilten plantjes, waar je een huis vol van wil hebben!

6. @encactadas
De meest traditionele cactus en zo mooi!

7. @bingleyoriginals
Ze heeft haar kantoor inmiddels al helemaal van vilten planten voorzien, en niet alleen in het groen!

8. @corriebethmakes
Auteur van het prachtige boek “handmade houseplants”, waarmee je de prachtigste papieren planten kan maken

En tot slot mijn eigen accounts @het_haakatelier en @leijnscreativegreenhouse waarop ik samen met Marjolijn ook veel gehaakte plantinspiratie deel.

Heb je na het lezen van deze blog nog niet genoeg inspiratie? De eerste 5 reacties via marjolein@leijns.nl ontvangen een persoonlijk kaartje en ansichtkaart met daarop twee groene haakpatronen! Vergeet niet je adres mee te sturen.

Stuur jij dat mailtje alvast? Dan doop ik ondertussen mijn vingers in de groene verf en ga  ik de nu nog twee levende planten in huis water geven. Wie weet komt het allemaal toch nog goed met die planten in huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in