Haakinterview met Sugaridoo

3x Mike the Monkey winnen!

0
10789

Vorige week was de eerste editie van de Handwerkdagen te Rijswijk. Op de beurs ontmoette ik Irene Staal van Sugaridoo. We raakten snel aan de praat en ik hield een haakinterview met haar.

Sugaridoo is begonnen door Mike the Monkey. Toen Irene hem had ontworpen werd er door anderen (lang leve social media) gevraagd, waar ze dat patroon vandaan had. Ze vertelde dan trots, dat ze deze zelf had ontworpen. Kort daarna zette Irene een Etsy winkeltje op om het patroon aan anderen te kunnen verkopen. “Wat was ik blij toen ik hem voor de eerste keer verkocht. Ontzettend leuk, dat iemand anders ook mijn aap wilde gaan haken”, aldus Irene. Van het een kwam het ander. Na Mike the Monkey kwamen er meer patronen bij. Ze maakt nu naast de haakpatronen, complete haakpakketten inclusief de juiste garens. Zo kan je er direct mee aan slag!

Naast de haakpatronen en pakketten ontwerpt Irene eigentijdse quilt patronen. De naam Sugaridoo komt van mijn haar taarten bak verleden. Toen ze studeerde gaf Irene als bijbaan taartdecoratie workshops en maakte ze bruidstaarten, dat deed ze met haar bedrijf Cake4You. Regelmatig blogde ze over recepten en bak how to’s. Toen ze meer begon te haken wilde ze daar ook over bloggen en zocht een nieuwe naam voor haar website.
Zo ontstond Sugaridoo, een vrolijke zoete naam, waarmee ze over diverse onderwerpen kon schrijven. Ondertussen bakt ze niet veel meer, maar de naam Sugaridoo is gebleven 🙂

 

Verslag door Koffie & Wol van de Handwerkdagen te Rijswijk:

Haakinterview met Sugaridoo

1. WANNEER BEN JE BEGONNEN MET HAKEN EN WIE HEEFT JOU HET HAKEN GELEERD?
Al sinds ik me kan herinneren ben ik bezig geweest met garen en lapjes stof. Handwerken en dan vooral borduren en naaien was zo ongeveer deel van mijn opvoeding. Mijn moeder en beide oma’s hebben me dat van kleins af aan meegegeven. Ik heb ongeveer alle hobby’s op handwerkgebied wel geleerd toen ik klein was, het maken van poppen, werken met vilt, punniken, het knopen van armbandjes en het breien van een sjaal. Alleen op haakgebied was het eigenlijk nooit verder gekomen dan een rijtje lossen haken op je vingers.

Pas vijf jaar geleden tijdens een fietsvakantie met mijn moeder kwam ik een haakboekje tegen in de handwerkwinkel in Deventer. Kleine knuffels haken van Christel Krukkert, dat leek me leuk om te leren! Dus ‘s avonds na het fietsen legde mijn moeder uit hoe je een
magische lus maakt en hoe je een vaste moet haken. En zo begon het voor mij. Na de eerste paar knuffels uit het boekje te hebben gemaakt kreeg ik de smaak te pakken. Er kwam nog een boekje bij, van Tessa van Riet, en zo groeide mijn liefde voor haken.
Mike

Tijdens een vakantie in Denemarken in 2013 ontwierp ik mijn eerste eigen knuffel, Mike the Monkey. Wat was dat leuk om te doen! Ik vind het ontwerpproces elke keer weer zo leuk. Van een idee in je hoofd, naar een schets op papier en dan een eerste versie van garen. Er zullen zeker nog veel Sugaridoo patronen bij komen in de toekomst.
2. IS ER IETS DAT JE NOG WIL LEREN OP HAAKGEBIED?
Ja! Ik zie op beurzen en in handwerkwinkels vaak van die mooie tassen en kussens staan. Dat is dan met tapestry haken gemaakt. Daar heb ik me nog nooit in verdiept en dat lijkt me erg leuk om eens te leren. Het ziet er zo kleurrijk en vrolijk uit door de vormen en patronen die je er mee kan maken. Wie weet ga ik daar binnenkort eens een workshop over volgen.

3. WAT HAAK JE GRAAG?
Oh ik vind amigurumi’s zo leuk om te maken! Er zijn eindeloos veel mooie patronen te vinden in boeken, op Etsy en op haakblogs. Knuffels zijn altijd leuke cadeautjes voor een pasgeboren baby, en helemaal leuk als je ze dan zelf hebt gemaakt natuurlijk.
Daarnaast haak ik af en toe ook wel eens aan een deken. Zo’n zig zag patroon of een deken van granny squares vind ik heerlijk om te maken. Alleen al die draadjes om dan af te hechten hè? Daardoor blijft een deken bij mij wel eens lang liggen voor hij echt af is.tony_oranje_turquoise2

4. MET WELK GAREN HAAK JE LIEFST?
Tot een week geleden haakte ik alles met Phildar coton 3. Om grote knuffels te maken gebruikte ik Catania Grande. Maar ik heb deze week een nieuw garen leren kennen en ik ben helemaal verkocht.

Het heet Yarn and Colors. Er zijn twee diktes verkrijgbaar in 100% gemerceriseerd katoen, voor naald 2,5 en voor naald 6. Yarn and Colors is heel zacht en haakt heerlijk. Het katoen voor naald 2,5 is er ook in mini bolletjes van 10 gram, die zijn echt te schattig. En het allerleukste: er zijn wel 100 kleuren! Heel handig, zoveel keus, er zit altijd wel de kleurtint bij die je zoekt. Dit garen ga ik voortaan in mijn knuffels en pakketten gebruiken.
5. EN TOT SLOT; WAT IS JOUW ALLERBESTE HAAKTIP?
Dat is iets waar ik zelf ook nog aan moet werken: Af is beter dan perfect 🙂 Best erg, maar ik heb een hele doos met haakprojectjes die half af zijn. Zo zonde eigenlijk, die liggen al een hele tijd braaf te wachten tot ik ze af ga maken.
Sommige knuffels moeten nog in elkaar worden genaaid, anderen heb ik een voor een deel uitgehaald omdat ik een foutje ontdekte. Dat in elkaar zetten gaat veel sneller als ik het iets minder perfect zou willen doen. En als ik zo’n foutje had laten zitten zou de knuffel misschien al wel af zijn geweest.
Dus voortaan: iets minder kritisch zijn en gewoon lekker door haken. Een imperfectie maakt zo’n knuffel toch eigenlijk uniek en laat zien dat hij met liefde met de hand is gemaakt!
Bedankt voor het leuke interview, Irene! Ik heb er van genoten en vond het erg leuk je beter te leren kennen.

Bedankt voor het leuke interview, Irene! Ik heb er van genoten en vond het erg leuk je beter te leren kennen.

Van Irene mag ik 3x het patroon van haar eerste ontwerp Mike the Monkey verloten onder de lezers van Aan de haak. Wil je kans maken op één van de drie patronen? Vul dan het formulier in via deze link.

Wil je Sugaridoo volgen?
Instagram
Facebook
Etsy

Liefs,
Stefanie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in