Haaksteek in the spotlight: De tunische Full Stitch

Wat kan ik allemaal maken met deze mooie steek?

0
18725
omslagdoek

Eén van mijn favoriete haaksteken is de tunisch gehaakte Full Stitch. Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik een workshop tunisch haken bij de Echtstudio gevolgd en sindsdien ben ik fan van deze techniek. In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt om met deze steek aan de slag te gaan, inclusief drie voorbeelden; een kussen, omslagdoek en dekentje.

 

haaknaald

 

Tunisch haken doe je met een langere haaknaald of een haaknaald met een kabeltje aan het einde (zie foto). Het lijkt eigenlijk een beetje op breien. Je zet eerst een heel aantal steken op, waarbij je alle lussen op je haaknaald laat staan en vervolgens maak je die in de teruggaande toer af. Voor een duidelijke uitleg kun je onderstaand filmpje bekijken. Met tunisch haken zijn, net als bij ‘normaal’ haken, een tal van steken mogelijk.

Maar vandaag dus: De Full Stitch

Voorbeeld van tunische haaksteek in zachte kleuren

Hoe haak ik de Full Stitch?

Een duidelijk filmpje  met uitleg over hoe je de Full Stitch kunt haken, vind je HIER

De Full Stitch geeft een prachtig geweven effect en valt soepel. Het leent zich goed voor dekens, mutsen, sjaals of woonaccesoires. Ook de achterkant van het haakwerk wordt mooi, dit worden een soort ribbels. Daarnaast haakt hij ook lekker weg, wat natuurlijk bijna net zo belangrijk is 🙂 Haak wel losjes en met een haaknaald groter, omdat het anders snel te compact wordt.

full stitch
Voorkant
Achterkant

Kussentje

kussentje gemaakt met de tunische haaksteekDit is mijn eerste werk gemaakt met de Full Stitch. Een kussentje voor op de bank. Het is een ideaal project om deze steek te leren. Wil je dit kussen ook maken?

Benodigdheden
  • 6 bollen Durable Cosy of ByClaire 2 in 3 kleuren naar keuze (2 bollen van elke kleur)
  • Kussentje 30×50 cm
  • Tunische haaknaald 8mm (bv KnitPro)
  • Verlengkabeltje
  • Stopnaald
Werkwijze
Maak twee panden

Haak een ketting van lossen die een aantal cm langer is dan de lengte van je kussen. Ga nu aan de slag met het instructiefilmpje. In het instructiefilmpje wordt met 2 kleuren gewerkt. Hier werk je met 3 kleuren. Je haakt steeds 1 toer (alleen een heengaande of een teruggaande) in 1 kleur en vervolgens wissel je van kleur.  Daarbij hoef je de draad niet af te hechten, maar kunt je bol gewoon laten hangen aan het einde van elke toer.  Je pakt na een toer de draad op die aan de kant hangt waar je uitkomt. Maak de lap net iets langer dan de breedte van het kussen. Hecht af.

Afwerking

Leg de twee panden op elkaar en haak er een rand vasten in een kleur naar keuze omheen. Wanneer je drie kanten aan elkaar hebt gehaakt, stop je het kussen in de hoes en haak je de laatste rand vast. Hecht af en tadaa… Je kussen is klaar!

Omslagdoek

omslagdoek gehaakt met de tunische steek van ByClaire - patroon beschikbaarOok leuk om nu te maken met dit herfstige weer, is een omslagdoek. Deze haakte ik van van de zomer (vraag niet waarom, de mussen vielen van het dak haha), maar nu bevalt hij goed. Deze omslag doek haakte ik in de kleur denim van Durable Cosy met af en toe een toer ByCaire Sparkle er doorheen. Het patroon voor deze omslagdoek is van ByClaire en vind je hier:

Klik hier voor het patroon van de ByClaire omslagdoek

Dekentje:

Heb je de smaak van deze leuke steek te pakken? Denk dan ook eens aan een wat groter dekentjeproject zoals een deken. Dit ledikantdekentje haakte ik voor mijn zoontje tijdens mijn zwangerschapsverlof. Het patroon is hetzelfde als het kussentje, maar dan groter. Een uitgebreide beschrijving vind je om de website van ByClaire. Zij haakte dit dekentje overigens ook in superleuke kleuren die op fruithagel lijken.

Klik hier voor het patroon van het dekentje van ByClaire

Heb jij deze steek al eens geprobeerd?

Veel haakplezier!

Liefs,

Petra

www.loveliness.nl

@loveliness_handmade

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in