Mijn Haakverhaal: Joke ter Veldhuis

0
2572

Joke ter Veldhuis kreeg haar liefde voor handwerken met de paplepel ingegoten. Aangestoken door het haakvirus begon Joke haar eigen website ‘Lossen & Vasten’, waar ze met veel plezier haar eigen haakverhalen en patronen plaatst.

Met de paplepel ingegoten
“Als klein meisje zat ik vaak bij mijn moeder op de bank of bij de grote tafel in de keuken. Ze was altijd aan het handwerken; had ze geen brei- of haakwerk in haar handen, dan was het wel een borduurwerkje. In mijn ogen kon ze alles met naald en garen en ik deed dan ook regelmatig met haar mee. Ze gaf me dan een bolletje wol, waarmee ik zat te vingerhaken. Ook mijn vader ging mee in deze creativiteit. Hij maakte ooit van een garenklosje en een paar spijkers een punnik-apparaatje waarmee ik me uren kon vermaken. Haken, breien en borduren: het werken met garen stond voor mij gelijk aan gezelligheid. Ik werd (en word) altijd erg blij van de sfeer die het met zich meebrengt. Omdat de naaimachine regelmatig bij ons thuis op tafel stond, werd dat in eerste instantie mijn grote liefde. Op mijn dertiende leerde mijn moeder me hoe deze grote machine werkte en vanaf toen was ik er bijna niet meer achter weg te slaan. Van de vijf gulden zakgeld die ik per week kreeg, besteedde ik vier gulden aan een lap stof voor een broek, jasje of rok.”

“Waar ik was, was mijn haaknaald en andersom. Dit is tot op de dag van vandaag zo gebleven”

Liefde voor haken
“Vanaf mijn vijftiende ontwierp ik alles wat ik naaide zelf. Op mijn zeventiende begon ik aan de opleiding Mode & Kleding. Hier koos ik uiteindelijk voor de richting Presentatie en Commercie. Wie weet zou er ooit een eigen winkeltje komen! Mijn moeder overleed toen ik achttien was. Een groot gemis, maar ze heeft hele warme herinneringen achtergelaten. De daaropvolgende jaren waren druk. Ik trouwde, kreeg drie fantastische jongens en mijn liefde voor het handwerken bleef. Een aantal jaren geleden ontdekte ik het haken. Ik kreeg diabetes, moest hiervoor revalideren en bracht veel tijd door in ziekenhuizen en wachtkamers. Aangestoken door mijn zussen had ik ineens een haaknaald in mijn hand. Wat was dit geweldig! Waarom wist ik dit niet eerder? Vanaf het moment dat ik mijn eerste granny had gehaakt, liet ik de naald niet meer los. Waar ik was, was mijn haaknaald en andersom. Dit is tot op de dag van vandaag zo gebleven.”

Lossen & Vasten
“Het vele haken resulteerde in eerste instantie in een Facebookpagina vol eigen creaties. Dit bracht mijn oudste zoon op het idee om een website voor mij te bouwen. Tijdens een etentje met z’n tweeën bedachten we de naam ‘Lossen & Vasten’ en sinds 1 maart 2015 is de website officieel live! Ik kwam erachter dat ik het ontzettend leuk vind om zelf te ontwerpen. Toen ik merkte dat wat ik ontwierp ook nog eens erg gewaardeerd werd door mensen die mijn blogs lezen, heb ik me hierop gestort. Ik stopte met het haken van bestaande patronen en ging zelf aan de slag. Met heel veel plezier plaats ik nu mijn haakverhalen en patronen online. Omdat de website een groot succes bleek te zijn, ging ik samen met mijn oudste zoon naar de Kamer van Koophandel en op 12 augustus van datzelfde jaar was Lossen & Vasten ineens een officieel bedrijf, hoe gaaf is dat! Ook mijn twee andere zonen werken inmiddels hard voor mij. De middelste houdt zich vooral bezig met het maken en plaatsen van de filmpjes. De jongste maakt alle banners, flyers en labels. Het is leuk dat ik mijn kinderen op deze manier bij mijn bedrijf kan betrekken.”

“Haken, breien en borduren: het werken met garen stond voor mij gelijk aan gezelligheid”

Groot succes
“Nadat ik in januari 2016 met mijn eerste Cal het land inging en deze Cal ook zelfs ver buiten eigen grenzen bekend werd, werd het pas echt druk. Meet & Greets en workshops werden een feit en ook de andere patronen op de website werden in grote getale gedownload. Dat resulteerde in mijn eigen shop waardoor Lossen & Vasten er een eigen winkeltje bij kreeg. Al het materiaal dat ik gebruik voor mijn ontwerpen en patronen verkoop ik nu zelf in pakketten. Hoewel Lossen & Vasten heel klein is begonnen en binnen korte tijd betrekkelijk groot is geworden, is het belangrijkste voor mij dat de sfeer goed is. Net als vroeger met mijn moeder aan de keukentafel wil ik voelen dat we het gezellig hebben samen. Tot nu toe werkt het. De sfeer in de Facebookgroep van de Cal en alle reacties via mail en de andere Facebookpagina zijn warm en vriendelijk. Mijn kleine wereldje van Lossen & Vasten wordt steeds groter, maar blijft nog steeds dat knusse hebben wat ik nodig heb om goed te kunnen werken. Ik hoop dat ik dit werk nog heel lang mag en kan doen! Zo heb ik genoeg plannen voor de toekomst. Ik ben druk bezig een boek op de markt te brengen en ook ben ik al hard aan het denken over een derde Cal. Daarnaast zal er regelmatig een nieuw patroon op de website te vinden zijn. Zolang het een wereldje is vol gezelligheid en een goede sfeer, zal de naam Lossen & Vasten nog lang te horen zijn binnen de haakwereld!”

Kijk voor meer informatie op lossenenvasten.nl waar Joke haar patronen, video’s en haakverhalen met je deelt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in