Mijn Haakverhaal: Mirjana Sorić

0
1293

Mirjana Sorić was onlangs bij de firma Hoooked op bezoek en ging daar in gesprek met onze hoofdredacteur Marion Boeckhout. Ze toonde haar nieuwste creaties en ’s middags maakte ze techniekfilmpjes van diverse haaksteken. Deze filmpjes kun je bewonderen via YouTube.

Eerste tas
Mirjana Sorić woont in Kroatië en handwerkt al sinds haar vijftiende. “Ik begon met het naaien van kleding en accessoires. Een aantal jaar geleden ontdekte ik het haken en begon ik met het haken van mutsen en beanies. Via internet kwam ik in contact met Zpaghetti garen en ik was meteen enthousiast! Het leek me ontzettend fijn om mee te werken, maar ik kon het in die tijd niet vinden in Kroatië. Ik knipte daarom eerst mijn eigen materiaal om mee te werken en naaide stukken aan elkaar. Op deze manier maakte ik mijn eerste tas. Hierna vond ik dan eindelijk de Zpaghetti garen in Kroatië die ik al zolang wilde hebben. Het volgende probleem waar ik tegenaan liep waren de handgrepen voor de tassen. Ook deze kon ik niet vinden. Vandaar dat mijn eerste tassen ook gehaakte handvatten hebben.”

Hoooked
“Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met Hoooked in Nederland. Zij organiseerden in die tijd een wedstrijd via Facebook voor het maken van een zomerse tas. Ik stuurde een van mijn zelfgemaakte tassen in en won de wedstrijd! Op deze manier startte mijn haakvriendschap met Hoooked en na het winnen van de wedstrijd heb ik diverse tassen ontworpen voor hun website. Het leuke is dat de reacties op mijn tassen altijd enorm positief zijn. Mijn winnende ontwerp voor Hoooked is ook al ontzettend vaak gepind op Pinterest.”

Originele ontwerpen
Mirjana Soric“Mijn eerste tassen maakte ik gewoon in vasten (Double Stitch). Hoe meer ik ging experimenteren, hoe leuker ik het vond. Ik hou erg van texturen en probeer in mijn haakwerk te spelen en variëren met mooie reliëfs. Via Pinterest zoek ik mooie haaksteken die ik vervolgens weer verwerk tot originele ontwerpen in mijn tassen. Eigenlijk maak ik nooit twee keer dezelfde tas. Als ik al een keer een zelfde patroon gebruik, varieer ik altijd in kleur of maak ik het handvat net weer even anders. Naast tassen vind ik het ook erg leuk om home deco objecten te haken, zoals een fruitmand of opbergmand voor kinderspeelgoed. Ook hou ik ontzettend van vintage. Sommige van mijn tassen zijn geïnspireerd op een oud tasje van zestig jaar geleden van mijn moeder uit Italië. Deze tassen hebben net als mijn moeders tas een metalen portemonneesluiting en krijgen daardoor ook een vintage ‘look’.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in