Haken met gerecycled materiaal!

0
1909

‘’Waar haak jij mee?’’

‘’ Nou, soms met wol of acryl, maar meestal katoen.’’

‘’En met gerecycled materiaal?’’

‘’Met wat?!’’

Ja, met gerecycled materiaal! Recycling staat steeds hoger op onze agenda’s. En terecht, want onze consumptie is in de afgelopen zestig jaar verviervoudigd. Wat betreft recyclen doen wij Nederlanders en Belgen het niet zo slecht, we staan namelijk op de achtste en vijfde plaats op de ranglijst beste recyclers! Maar heb je al eens nagedacht om te gaan haken met gerecycled materiaal? Ik heb voor jullie uitgezocht hoe je van een oude jeans en plastic tasjes de leukste haakwerkjes kunt maken!

Sinds 2016 is het niet meer vanzelfsprekend dat je een gratis tasje aangeboden krijgt bij je aankopen. Het is daarom handig om ervoor te zorgen dat je zelf altijd een tas bij je draagt. En wat is er nu leuker dan een zelf ge(h)(m)aakte tas van gerecycled plastic?!

Op internet vond ik dit leuke patroon voor jullie. Er wordt precies in uitgelegd hoe je een bolletje ‘’plastic’’ garen kunt fabriceren en hoe je de plastic tas maakt. Het is een simpel patroon met een super leuk resultaat!

Opmerking: het patroon is in het Engels. Maar ook als je niet zo’n talenknobbel hebt, is het goed te volgen aan de hand van de afbeeldingen.

Via deze link ga je naar het patroon:

https://blog.etsy.com/en/how-tuesday-how-to-make-plarn-crochet-an-eco-friendly-tote-b/

 

Na het zien van allerlei leuke voorbeelden op het internet, ben ik natuurlijk ook even zelf aan de slag gegaan.

Want met een oude jeans kan je zeker wat haken. Leuk! Ik had nog een oude liggen in mijn kast. Maar dan… hoe ga je te werk?

Stap 1. Knip lange stroken in de lengte van de broekspijpen. Probeer ze even breed te knippen, ik hield ongeveer een breedte van 1cm aan.

Stap 2. Knip in beide uiteinden van elke strook, een gleufje. Dit heb je nodig om alle stoken aan elkaar bevestigen. (Zie afbeelding.)

Stap 3. Rol de strook op tot een bolletje. Kies een haaknaald (ik koos voor 10mm) en je kunt aan de slag!

Met mijn bolletjes ‘’Jeans’’ haakte ik een haaknaaldenbakje. Eerst maakte ik de onderkant waar ik 3 toeren in het rond heb gemeerderd tot 18v, waarna ik vervolgens 6 toeren de hoogte in ging.

 

Natuurlijk kan je de jeans ook vervangen door bijvoorbeeld een oud T-shirt, laken of een oude doek.

Wat zou jij willen maken van gerecycled materiaal?

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in