Als moeder van een puberdochter van 14 en een dochter die haar op de voeten achtervolgt is het soms lastig kiezen wie nou de volgende is die de nieuwste haak creaties van mama mag ontvangen. Druk wordt er geroepen door mijn jongste wat zij allemaal op haar wenslijst heeft. Een knuffel uit het nieuwe Zoomigurumi boek, oh nee!, toch een vogel uit het vreemde vogel haakboek. De hele stapel boeken op haar schoot, met haar neus tussen de bladeren zich verrijkend met al die mooie en nieuwe knuffels. Als het aan haar ligt heb ik geen minuut meer vrij op een dag en mag ik zelfs ‘s nachts nog doorhaken als het even kan. Maar deze keer is het niet haar beurt. Ik laat haar rustig kijken en overleg met mijn puber. Het gesprek gaat als volgt.

Mama: Kijk je zusje eens druk bladeren door de boeken, kijk jij ook even of jij iets leuks kan vinden, ik zou zo graag ook weer iets voor jou willen haken.
Schouderophalend pakt ze een boek.
Puber: Best…
Bladert het eerste boek door, en nog maar een. De derde van achter naar voren. Zucht een keer diep. Luistert naar haar zusje die nog eens ” oooh mam!! Wil je die voor mij maken!? Alsjeblieeeeeft?” Legt de boeken weg, kijkt mij aan en zegt
Puber: Ik weet het niet.
Mama: Heb je helemaal niets leuks gezien?
Puber: Misschien.
Ik opper nog een paar ideeën maar niets lijkt goed genoeg. Zelfs niet een heel klein beetje. En hier stopt al heel snel mijn eigen spanningsboog. Ik leg het maar naast mij neer en misschien kom ik er later wel op en kan ik haar misschien verassen met een leuk idee.

Zo gaat er een tijdje overheen en heb ik ondertussen al een aantal haakprojecten gehad. Een leuk patroon voor in het blad Aan de haak. En nog wat ontwerpen die in de pen liggen waar een geheimhouding op rust. Plus nog mijn andere hobby projecten. Tot vandaag! Ineens keek ik naar buiten, ik zag sneeuw en had inspiratie. Alle puzzelstukjes vielen in mekaar. Als een mega gloeilamp boven mijn hoofd straalde mijn hele gezicht. Snel naar boven, want daar liggen al mijn materialen. En met een plof op de bank gewapend met mijn haaknaald mijn idee in mijn hoofd en mijn bollen wol begin ik aan een, jawel, KATTENMUTS! En het allermooiste zal ik jullie vertellen. Dit patroon wil ik graag met jullie delen!

Kattenmuts

KATTENMUTS PATROON

 

 

Super simpel binnen 3 uurtjes af en superlekker warm. Voor alle kattenliefhebbers die met koude oren door de kou naar school of werk moeten. Of kinderen halen en boodschappen moeten doen. Let op, de muts haak je met een dubbele draad. 1 draad Cosy Fine en een draad Panda.

Benodigdheden:
  • 2 x Durable Cosy fine Zwart
  • 2 x Scheepjes Panda Zwart
  • Haaknaald 4,5
  • Stopnaald
  • Schaar
Zo m(h)aak je de muts:

STAP 1:
Maak een ketting van 30 Lossen.

Toer 1  1 losse, 1 vaste in de tweede losse van de ketting, 1 vaste elke volgende losse van de ketting (30)
Toer 2  1 keerlosse, draai je werk om, 1 half stokje in de achterste lus. Herhaal nog 29 keer. (30)

Herhaal nu toer 2 net zo lang totdat je ongeveer een rechthoek hebt van 50 cm. Pas dit rond je hoofd. Wanneer de eindes mekaar raken ben je klaar. Wanneer de lap te los rond je hoofd zit trek je een toer uit. Wanneer er nog een stuk is dat open is herhaal dan toer 2 net zo lang zodat je hem mooi rond je hoofd kan vouwen.

STAP 2:
Wanneer je dit gedaan hebt vouw je de rechthoek dubbel en haak je de zijkant en bovenkant samen met halve vaste.

STAP 3:
Wanneer je dit gedaan hebt vouw je de rechthoek dubbel en haak je de zijkant en bovenkant samen met halve vaste. Keer de muts binnenstebuiten.

STAP 4:
Naai zoals op de foto aangegeven 2 kattenoren. Knoop aan de zijkant je touw vast. Wanneer je dan het oor naait kan je het touw zo trekken dat er een kleine bolling ontstaat, en je een oor kan vormen.

STAP 5:
Haak met Durable Cosy fine met vaste een rand aan de onderkant van de muts om oneffenheden weg te werken. Knip de draad af en werk deze weg. TA-DA!!

Verstopt onder de kattenmuts

De muts is ook leuk in het wit te maken, of een draad met een klein glittertje er doorheen. Pluis garen een te grote uitdaging? Als je niet met pluis garen werkt is geeft het patroon ook een leuk effect omdat je in de achterste lussen haakt, namelijk een soort ribbel patroon.

Voor nu, mijn sloffen aan, warme chocolademelk met slagroom in de hand en luisterend naar dat kleine jaloerse kipje die eigenlijk nu ook wel zo’n toffe muts wil hebben!

Jocelijne Brus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in