Op nummer 31 van de bestseller top 60 binnenkomen. Niet veel haakdesigners kunnen dat zeggen. Het gebeurde afgelopen week Mr Cey met zijn nieuwste haakboek “dat een ode is aan het land dat nu zijn thuis is”. Fan van steden als Delft, Volendam, Rotterdam en oer-Hollandse schilders – zoals Vermeer en Van Gogh – ontwierp hij een boek vól nostalgische haakpatronen. 

Hollandse tafereeltjes
Van een kussen met de opdruk van ‘het meisje met de parel’ tot aan een bedloper met grachtenpandjes. Van wintermutsen voor Rotterdamse supporters tot aan stijlvolle amigurumi van de Koninklijke familie. Het boek staat echt boordevol typisch Hollandse tafereeltjes. Ook de Turkse tulp (jazeker, de tulp komt oorspronkelijk uit Turkije) heeft logischerwijs een eervolle plek in het boek als tas en boekenlegger. 

nostalgische tafereeltjes van Delfts blauwe tegeltjes, klompen tot aan een kussend Zeeuws echtpaar

Vernieuwend
Dat Mr Cey net even verder gaat dan het “bekende” laat hij zien met zijn gehaakte wandkleden van iconische schilderijen zoals “het melkmeisje” en de “zonnebloemen” van Van Gogh. Voor deze projecten moet je wel echt even gaan zitten, want met een avondje haken kom je niet ver. 61 bollen zijn nodig voor het immense wandkleed van Vermeer. Daarvoor moet je ook even in de buidel tasten, maar wat een resultaat als het lukt. Met een lijst eromheen een museumwaardig project. Kan iemand het Rijksmuseum alvast waarschuwen? Denk alleen tijdens het haken niet teveel aan het afhechten van al die draadjes. Het zou de pret alleen maar kunnen bederven.

Klompsloffen
Een ander opvallend project zijn de gehaakte klompsloffen. Net echt, maar ongetwijfeld een stuk comfortabeler dan echte klompen: het zou mij niks verbazen als straks heel boer-zoekt-vrouw-kijkend Nederland in huis hiermee rondsloft. Het schijnt dat in Nederland nog zo’n 200.000 mensen op echte houten klompen lopen (bron: ouderwetsewinkel.nl), zouden al deze mensen wellicht hebben gezorgd voor het prachtige verkooprecord van deze must-have voor in de boekenkast? 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf weinig uit haakboeken haak. Ze staan te schitteren in de kast en er wordt voor inspiratie af en toe doorheen gebladerd. Dit boek verdient meer dan alleen een naam als inspiratiebron. Ik denk oprecht dat er een paar projecten uit het boek op mijn lijstje komen te staan. Het kussen van Vermeer zou een eye-catcher zijn op onze bank, met een Rotterdamse wintermuts maak ik zoonlief (en misschien zelfs wel manlief) heel blij, en de gebloemde boekenleggers zouden in mijn klaslokaal niet misstaan. 

Een haakboek boordevol ‘Neerlands trots’, als ode aan ons prachtige kleine polderlandje. Niet zo vreemd dat dit boek groot aanslaat in de Nederlandse haakwereld.
Niet alleen Vermeer, ook Mr. Cey heeft een pareltje afgeleverd.

-x-

Marjolein 
@marjolein_haakt @leijnscreativegreenhouse

Mr. Cey showt trots zijn boek bij PeraPasha aan Marjolein (links) en Marjolijn (rechts)
Een oerhollandse klassieker: de zonnebloemen van Van Gogh

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in