Heb jij het patroon in ADH 24 al ontdekt? 50 van deze boompjes (in mini-versie) stonden er de afgelopen weken op mijn haaknaald. Boompjes voor familie, voor vrienden, collega’s, maar vooral voor de verkoop tijdens de Dordtse kerstmarkt. Samen met mijn lieve buurtjes hadden we een heuse pop-up kerststore ingericht. Met een vuurkorf buiten, warme chocomelk en lichtjes in het idyllische straatje, was het een weekend om helemaal in kerststemming te komen.

Gehaakte kerstboompjes, keramische kerstballen en duurzame kinderkleding. Alles handgemaakt door de creatievelingen in ons eigen straatje.

Om het kerstfeest die week helemaal compleet te maken, hadden haakpartner-in-crime Marjolijn en ik in ons atelier onze jaarlijkse kerstworkshop. Ook daar werden prachtige boompjes gehaakt!

Zes enthousiaste dames hadden we aan tafel tijdens onze speciale kerstworkshop. Het was een zeer geslaagde avond!

Als klap op de vuurpijl verscheen die week ook Aan de Haak nummer 24 met dan eindelijk – op veler verzoek – het patroon van onze kerstboom!

Wat een leuke reacties kregen we op het patroon! Heb jij ook een boompje gehaakt? Deel het met ons via #leijnskerstboom

In dit blog deel ik graag wat extra inspiratie rondom dit patroon en laat ik je zien hoe je hulst haakt.

Natuurlijk wens ik je ook hele fijne kerstdagen toe. Met mensen om je heen die je lief zijn en weinig kerststress rondom het diner. En mocht je daar toch in belanden, haal dan boven de pan of tijdens het diner gewoon je haaknaald tevoorschijn.

En onthoud ‘Kerstmis, It’s the most ……
perfect time to crochet!

Miniboompje
Het miniboompje is een variant op de grote boom uit ADH 24. Je gebruikt voor het mini-boompje haaknaald 2.5 mm, katoen geschikt voor deze naald en een aardewerken potje van ca. 2 cm doorsnee. De truc is om het patroon te volgen uit Aan de Haak, maar slechts door te haken tot aan toer 10. Een klein lief boompje is het resultaat. Zet ze naast je menukaartjes tijdens het kerstdiner, deel ze uit na afloop van je kerstbrunch of stuur ze mee met je kerstkaart.

Met nep-sneeuw maak je het boompje helemaal af.

Hulst
Typisch kerst is natuurlijk de hulst. Van de stekelige hulst werd al in de Romeinse tijd geloofd dat het bescherming bood. Als je hulst zou planten rondom je huis, dan beschermde het je tegen bliksem en toverij. Deze van oorsprong heidense symboliek werd in het Christendom overgenomen en is nu onderdeel van onze kersttraditie. De stekelige plant verwijst naar de doornenkroon die door Christus moest worden gedragen.

Perfect voor op een cadeautje!

Minder stekelig is deze gehaakte applicatie.

Blaadje
toer 1: Haak met groen een lossenketting van 12 lossen
toer 2: Haak in de tweede losse vanaf de naald een hst en haak in de volgende lossen respectievelijk hst – st – st – dst – dst -st – st – hst – hst – 3x vaste in de laatste losse van deze rij en aan de andere zijde ga je verder met hst – hst – st – st – dst – dst – st – st – hst – hst. (je hebt nu een blaadje)
haak in de onderkant van het blaadje een v, 3 lossen en in de tweede losse vanaf de naald een hv en in de derde losse vanaf de naald ook een hv (steeltje)
Toer 3: haak nu verder rond op het blaadje met een *hv – hv – hst – picotsteek – hst in dezelfde steek als je vorige hst * en herhaal * tot je rond bent (picotsteek= twee lossen en een hv in de tweede losse vanaf de naald – je krijgt dan een scherp puntje).

Rode knopjes
Haak met rood een magische ring. Haak 6v in de ring en vervolgens in elke v een v (6). Je hebt nu een half open bolletje. Bevestig deze op de groene hulstblaadjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in