Kabels Haken met Leonie Schellingerhout

met review en give away!

0
9912

Op 21 & 22 Oktober vonden de brei en haakdagen plaats in de ijsselhallen in Zwolle. Een super leuke beurs die wij als ‘haakverslaafde’ niet willen missen, een dikke aanrader dus! Je vindt er tal van verschillende stands met de meest uit één lopende garens, haak- en breibenodigdheden, boeken en workshops. De beurs wordt 2 keer per jaar georganiseerd, één keer in April in Rijswijk (ZH) en één keer in Oktober in Zwolle.

Op de beurs hadden wij afgesproken met Leonie Schellingerhout die onlangs haar tweede haakboek lanceerde Kabels Haken. Leonie, ook wel bekend van haar eerste boek ‘Haken en Sfeer’ interviewden wij over haar boeken én haar winkel!

 

 

Lezen jullie mee?

Leonie met haar nieuwste boek 'Kabels Haken' tijdens de Brei en Haakdagen
Leonie met haar nieuwste boek ‘Kabels Haken’ tijdens de Brei en Haakdagen

Wanneer heb je leren haken en van wie?

Mijn eerste ervaring met wol was oma die me leerde haken en breien (en naaien, maar daar was ik niet zo van). Samen maakten we kleertjes voor de Barbie. We waren samen altijd heerlijk aan het freubelen tijdens de schoolvakanties. Wat zal ze trots op me zijn als ze ziet dat ik er nu mijn bedrijf van heb weten te maken. Daarna raakte het even uit beeld en deed ik allerlei andere creatieve dingen, als Fimo, kralen etc. Om vervolgens toch weer terug te komen bij de wol en vooral haken! Dit pakte me deze keer zo enorm dat ik er meer mee wilde. Mijn toenmalige baan beviel niet en ik fantaseerde over een toekomst met “wol”. En zo ontstond Wolcafé!

Wat haak je het liefst?

Eigenlijk vind ik alles wat met haken te maken heeft leuk! Maar het liefst maak ik woonaccessoires, omslagdoeken en sjaals. En ik vind het leuk om patronen te haken met veel variatie. Patronen met veel herhalingen vind ik al snel saai!

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik uit alles wat ik zie. De gekste dingen. Ik ben eigenlijk altijd bezig met het bedenken van nieuwe dingen. Dat gaat eigenlijk altijd wel vanzelf. Ik vind het enorm leuk om met een nieuw garen of patroon aan de slag te gaan.

Je hebt twee boeken uitgebracht, kan je daar wat meer over vertellen? Hoe kwamen je boeken tot stand?

Klopt! Haken&sfeer en sinds kort ook Kabels haken.172013221

Voordat dat Haken&sfeer er was, speelde ik al een tijdje met het idee om een boek te maken. Tot ik op de beurs in Keulen in gesprek raakte met de leverancier van de espadrillezooltjes. Het idee om haakpakketjes mee te maken met gehaakte espadrilles was meteen geboren. De leverancier gaf aan het ook wel te zien zitten dat er een boek van zou komen. Ik benaderde de uitgever en van het een kwam het ander. We bedachten welke espadrilles we konden gaan maken en in welk thema’s ze mooi zouden passen. En zo groeide er een boek met verschillende buitenthema’s, van strand, stad een dagje picknick, tot s’avonds heerlijk op de bank met een paar sloffen (en een haakwerkje).

En al tijdens het maken van Haken&sfeer speelde ik met de gedachte om een boek te maken met kabels haken. Kabels haken is zo enorm verslavend en je kunt er eindeloos mee variëren. Maar kabels associeer je ook eerder met warme, winterse kleuren en stylen. Dus vandaar dat Kabels haken meer op binnen gericht is dan Haken&sfeer. En ik vond het ook leuk om dan weer een andere style neer te kunnen zetten. Dus in plaats van buiten thema’s, werden het binnen thema’s. In Kabels haken worden alle kamers in huis per thema beschreven. In elk thema vind je items die met een mooie kabel in zich hebben.

Naast het schrijven van haakboeken heb je ook een haak/brei winkel, vertel vertel….

Eigenlijk is het een beetje andersom… Wolcafé als winkel en webwinkel waren er het eerst. Echt een uit de hand gelopen hobby en passie voor haken, breien, wol en garens. 

Ik probeer met Wolcafé onderscheidend te zijn. En hierdoor besteed ik veel aandacht aan bijvoorbeeld de labels en de knoopjes en de diy-pakketten. Maar ook Limited by (het verloopgaren met 900 meter op een bol) is hier één van de items van. Naast een basiscollectie van mooie garens, ben ik steeds bezig met nieuwe diy pakketten. Ik wil hier steeds vernieuwing in hebben, zodat vaste klanten steeds wat nieuws kunnen uitproberen.

Wolcafé zit in een klein maar super schattig pandje uit begin 1900. Inmiddels barsten we letterlijk uit ons voegen en in elk hoekje is wel iets te zien. Het is een sfeervolle winkel ingericht met fruitkisten als kasten en een grote oude buffetkast. Boven de winkel is de workshop ruimte. De ruimte is gevuld met een lange tafel, waar we met klanten heel wat uurtjes doorbrengen.

Wat zou je nog graag willen leren op haakgebied?

Oh wow, geen idee eigenlijk! Ik heb niet echt iets dat nu bovenaan mijn lijstje staat. Eigenlijk wil ik alles nog wel een keer doen en uitproberen. Op het moment ben ik bezig met Planned pooling. Echt een verslavende techniek. Zo leuk om te ervaren wat het kleurverloop doet en hoe je het beste ruitpatroon eruit uit een bol wol kan krijgen. En tunisch haken vind ik ook heerlijk om te doen. Maar Kabels haken blijft natuurlijk wel het leukste…

img_20161102_211245
Het patroon van deze prachtige sjaal staat in ‘Kabels Haken’

Heb je een favoriet garen?

Voor het boek Kabels haken heb ik erg veel gewerkt met LinenSoft van Scheepjes. Echt zo’n leuk garen. Het haakt heerlijk en zeker voor woonaccessoires en het haken van kabels vind ik het een aanrader. Maar ook Drops Lima vindik heerlijk om iets mee te doen. En sinds kort hebben we Cotton Merino van Drops. Ook een supergaren om mee te haken. Dat ook nog eens in de wasmachine kan! Maar natuurlijk moet ik Limited by van Wolcafé ook noemen. We maken het zelf en komen steeds weer met nieuwe kleuren en kwaliteiten. Met één bol maak je een heerlijke omslagdoek.

Wat zijn je toekomst plannen?

In de nabije toekomst zijn we weer op alle leuke beurzen te vinden. Zo zijn we in ieder geval op de Kreadoe in Utrecht en de Brabantse haak- en breidagen in Tilburg. Voor deze beurzen ben ik volop bezig met het uitwerken van leuke nieuwe haakpakketten. Maar daar wil ik nog niet al teveel over los laten. En de knoopjes en labels worden eigenlijk continu aangevuld met nieuwe ideeën. Zo is een van de nieuwe leerlabels bijvoorbeeld voorzien van gaatjes in een bepaald patroon. Hiermee borduur je bijvoorbeeld een tekst of een symbooltje op je label, maar naai je het ook meteen aan je project! Erg leuk en de moeite waard om te bekijken. Tja, en wie weet weer een nieuw boek. Voorlopig in ieder geval nog ideeën en plannen genoeg!

Leonie super bedankt voor het super leuke en gezellige gesprek!

Zijn jullie benieuwd naar Leonie haar boeken of winkel, kijk dan hier op haar website van Wolcafé.

Willen jullie meer te weten komen over het boek Kabels Haken? Lees dan de review die wij schreven op onze website crochetaddict.nl en het leukste van alles is dat wij van Leonie ook 2 boeken Kabels Haken mogen weg geven! Kijk HIER voor de review en Give Away!

Liefs,

Frederika en Mabel

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in