Mystery Crochet Along Picknickkleed – Week 11

0
540

Patroon # Week 11

In deze laatste week haken we de rand van de deken en zetten we (als je hiervoor kiest) de fleecestof achter de deken vast. Daarna zijn we helemaal klaar! We hopen dat je veel plezier hebt beleefd aan het haken met verschillende technieken over de afgelopen weken en dat je meer te weten bent gekomen over het gebruik van kleuren en dieptewerking. Natuurlijk kun je naar eigen inzicht kleurvariaties maken en ook de beschrijving van 1 blok gebruiken om een hele deken of kussen mee te maken. Bekijk hier de video instructie van week 11.

Veel haakplezier!

Bekijk hier de eerdere delen van het patroon!

Wat heb je nodig?
– Haaknaald 4-4,5 mm
– Bollen Durable Double Four garen in de kleuren black, petrol, agate green, apple green, mint, bright yellow, ochre, coral en bordeaux uit het garenpakket.
– Fleecedeken in de maat van je werk (hier is gekozen voor een zwarte fleece van een bestaande deken waar al een afwerkrand omheen zit)

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van gemiddelde haaktechniek. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Basiskennis
Dit picknickkleed biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op het picknickkleed, maar de algemene basis).

Gebruikte afkortingen
mr =  magische ring
l = losse(n)
v = vaste(n)
st = stokje(s)
hv = halve vaste(n)
T1 = Toer 1 (etc.)
herh = herhalen
vlgs = volgens
vlgnde = volgende
vrge = vorige

Week 11 – Afwerkrand
In deze laatste week haken we de afwerkrand om de hele deken heen. Hierbij gebruiken we de techniek van de lossen en vasten. Je wisselt daarbij steeds een losse met een vaste af, om en om de hele toer door.

T1: Start op een hoek met black en hecht aan. Haak een v en een l (stap 1). Herhaal dit de hele rand. Haak op de stukken waar de deken trekt een extra l tussen de v. Haak op de hoek in hetzelfde gaatje een l en een v extra. Haak de volgende rand op dezelfde wijze en zorg dat alle 4 de randen zo gedaan worden. Herhaal op alle hoeken de extra steken. Hecht af met een hv in de beginsteek.

T2: Gebruik voor de rest van de rand alle kleuren van de deken. We starten weer in de hoek en nemen hiervoor petrol (voor rechts-haaksters is dit boven blok 3, links-haaksters starten aan de andere kant, echter hier zit de kleur mint in de hoek). Haak 8 of 9 v en l (dit is afhankelijk van hoe los je haakt, dus naar eigen invulling) en maak dan na de v een kleurwissel bij de laatste doorhaal (stap 2). Haak verder met agate green en haak ook weer 8 of 9 v. Het idee is om te werken met koele tinten boven de blokken die dezelfde kleuren hebben en met de warme tinten boven de andere blokken (stap 3). Wissel dus na het eerste blok van mint naar bright yellow. Blijf de hele toer de techniek van de l en v volhouden.

Laat dan de warme kleuren weer oplopen tot bordeaux (stap 4) en ga bij het volgende blok verder met petrol. Haak dan boven blok 9 door tot aan mint en haak in de hoek weer een extra steek. Start de zijrand met mint naast blok 9 tot aan de kleur petrol (stap 5). Haak dan naast blok 7 de overloop van petrol naar bordeaux tot aan de kleur bright yellow en start naast blok 8 met mint en ga door tot aan petrol. Haak bij blok 8 van petrol tot mint en bij blok 2 van bright yellow tot aan bordeaux. Ga onder blok 4 van petrol tot mint en naast blok 4 van mint tot aan petrol (stap 6).

Haak naast blok 6 van bordeaux tot aan bright yellow en naast blok 3 weer mint tot aan petrol. Je bent dan helemaal rond de toer. Hecht af met een hv in de beginsteek.
T3: Haak nog eenzelfde toer als toer 1 met black. Hierdoor komt de gekleurde rand mooi naar voren. Hecht af met een hv in de beginsteek (stap 7).
Werk nu alle draden af van de blokken en randen.

Fleecedeken
Als alle blokken en randen mooi aan elkaar zitten, kun je ervoor kiezen om de deken nog even op te spannen om het helemaal goed recht te krijgen. Als je er daarna een fleecedeken van wilt maken, zodat je de kou van de grond niet op je picknickkleed voelt, kun je nog het volgende doen. Dit hoeft natuurlijk niet!
Voor de achterkant van je werk is het mooi om een tegenstof te gebruiken. Stefanie heeft ervoor gekozen om 2 bestaande dekens op maat aan elkaar te maken. Meet eerst je gehaakte deken om te zorgen dat je de juiste maat fleece hebt. Aan deze bestaande deken zat al een festonrand. Bij gewone stof moet je die nog even eerst maken. Speld eerst de 2 delen op elkaar, zodat je mooi uitkomt. Haak dan met black en hv de gehaakte deken en de festonrand van de fleecedeken netjes op maat aan elkaar (stap 8). Nu is je picknickkleed helemaal klaar voor gebruik!

Wil je meer leren van Stefanie, of heb je nog vragen? Kijk op haar website www.coloursoflife.nl om meer te leren over de diverse workshops die ze geeft of stuur een email naar coloursstefanie@gmail.com.

Wij van Aan de Haak en Colours of Life wensen je veel plezier met je nieuwe, zelf gehaakte picknickkleed!

Eindresultaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in