Mystery Crochet Along Picknickkleed – Week 9

0
1307

Patroon # Week 9

In dit blok haken we lossen en vasten in verschillende kleuren, maar dan met een patroon in het midden van het blok. Hierbij gebruiken we aspecten van de Mochila techniek, die je vast nog kent van blok 7, die deze keer wordt toegepast op een recht stuk in plaats van rond. Verder haken we steeds heen- en teruggaande toeren. Om dit blok helemaal af te maken, wordt er borduurwerk op genaaid met 2 verschillende steken. Bekijk hier de video instructie van week 9.

Veel haakplezier!

Bekijk hier de eerdere delen van het patroon!

Wat heb je nodig?
– Haaknaald 4-4,5 mm
– Bollen Durable Double Four garen in de kleuren mint, agate green, apple green, petrol en black uit het garenpakket.

Let op: Onze haakster heeft dit pakket samengesteld op basis van gemiddelde haaktechniek. Nog geen garenpakket in huis? Bestel dan nog snel in onze webshop!

Basiskennis
Dit picknickkleed biedt genoeg variatie voor de gevorderde haakster en beginnende haaksters leren veel haaktechnieken. Enige basiskennis van haken is wel handig (dat je weet wat lossen en vasten zijn en dat je niet schrikt van dubbele stokjes). Lees hier nog meer over de basis van haken (dit is niet specifiek toegepast op het picknickkleed, maar de algemene basis).

Gebruikte afkortingen
mr =  magische ring
l = losse(n)
v = vaste(n)
st = stokje(s)
hv = halve vaste(n)
T1 = Toer 1 (etc.)
herh = herhalen
vlgs = volgens
vlgnde = volgende
vrge = vorige

Week 9
Lees voordat je begint eerst het hele patroon goed door, zodat je zeker weet wat er elke stap gebeurt.
T1: Haak 70 l met black en gebruik de laatste steek om te keren (stap 1).
T2-3: Haak nu 1 v in de 2e steek vanaf de naald en 1 l. Haak v en l afwisselend de hele toer uit. Sla daarbij na de vasten 1 l van de vorige toer over. In toer 3 haak je in de open tussenruimtes je vasten. Wissel aan het eind van toer 3 bij de laatste doorhaal naar de kleur petrol. Start steeds aan het begin van een toer met 2 l in plaats van je eerste v.
Zorg er voor dat de zijkanten gelijk blijven lopen en dat je evenveel steken blijft houden op de toeren (stap 2).
T4-5: Haak beide toeren weer l en v en wissel aan het eind van toer 5 naar de kleur agate green. Dit blijven we doen tot het middenstuk van dit blok.
T6-8: Haak weer om-en-om l en v, wissel aan het eind naar de kleur apple green.
T9-12: Volg weer het om-en-om patroon en wissel aan het eind naar mint.
T13-14: Volg het patroon, wissel aan het eind naar apple green.
T15-18: Volg het patroon, wissel aan het eind naar agate green.
T19-21: Volg het patroon, wissel aan het eind naar petrol.
T22-23: Volg het patroon, wissel aan het eind naar black.
T24-25: Volg het patroon, wissel aan het eind naar mint.
T26-27: Volg het patroon, wissel aan het eind naar apple green (stap 3).

Nu blijven we het patroon verder haken, maar met 2 kleuren binnen dezelfde toer: apple green en agate green. Als basiskleur gebruik je apple green; met agate green haken we rondjes in het patroon. Dit doe je in de volgende 7 toeren (stap 4).

T28: Haak eerst 5 keer l en v met apple green vanaf het begin van de toer; haak aan het einde van de v door met agate green. Laat je apple green draad meelopen en haak hier overheen 2 x [1 l en v], en haal bij de laatste steek van het werk door met apple green. Haak nu weer 9 x [l en v] en haak dan het volgende rondje in. Maak per rondje een klosje agate green draad. Doe dit over de hele toer nog 2 x, zo heb je je rondjes gestart.
T29: Haak weer 4 x l (incl. de start) en v met apple green, en haal bij de laatste v door met agate green, haak 2 v en haal aan het eind van deze steek gelijk door met apple green, haak 1 l en 1 v, en haal bij de laatste door met agate green, 1 l, 2 v en laatste doorhaal met apple green. Haak 6 v met apple green en herhaal dit nog 2 x.
T30: Haak nu weer 3 x l en v met apple green en haal bij de laatste v door met agate green, haak 1 v en haal aan het eind van deze steek gelijk door met apple green, haak 1 l, 3 v en haal bij de laatste door met agate green, dan 1 l en 1 v, laatste doorhaal met apple green. Haak 5 v met apple green en herhaal dit allemaal nog 2 x (stap 5).
T31: Haak nu weer 3 x (incl. de start) l en v met apple green en haal bij de laatste v door met agate green, haak 1 v en haal aan het eind van deze steek gelijk door met apple green, haak 1 l, 4 v en haal bij de laatste door met agate green, 1 l en 1 v en laatste doorhaal met apple green. Haak 4 v met apple green en herhaal dit allemaal nog 2 x voor de andere 2 rondjes.
T32: Haak hetzelfde als toer 30.
T33: Haak nu weer 4 x (incl. de start met lossen) l en v met apple green en haal bij de laatste v door met agate green, haak 1 v en haal aan het eind van deze steek gelijk door met apple green, haak 1 l, 2 v en haal bij de laatste door met agate green, 1 l en 1 v, laatste doorhaal met apple green. Haak 6 v met apple green en herhaal dit nog 2 x.
T34: Haak nu weer 4 x l en v met apple green en haal bij de laatste v door met agate green, haak 2 v en haal aan het eind van deze steek gelijk door met apple green, haak 1 l en haak 7 v met apple green en herhaal dit nog 2 x (stap 6).

T35-36: Haak weer het om-en-om l en v patroon in apple green, wissel aan het eind naar mint.
T37-38: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar black.
T39-40: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar petrol.
T41-42: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar agate green.
T43-45: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar apple green.
T46-49: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar mint.
T50-54: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar agate green (stap 7).

T55-58: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar petrol.
T59-60: Haak volgens patroon, wissel aan het eind naar black.
T61-62: Haak het patroon nog 1 keer en hecht het blok af met hv.

Borduren
Om dit blok nog verder af te werken, borduur je nu met petrol op het eerste deel een aantal rondingen met hv. Verdeel je rondjes over de eerste baan van het blok (stap 8).

Verder borduur je in de laatste baan van dit blok met een borduurnaald een knoopsteek. Naai met een losse draad een steekje en steek nogmaals in. Neem het achterste deel van de draad en maak hiermee lusjes om de naald (zie voorbeeld hieronder). Rijg de draad door de lussen en trek deze door. Laat het geheel als een soort rondje hangen. Werk de draden aan de achterzijde af. Verdeel deze kleine rondjes over de laatste baan. Kijk naar het filmpje om te zien hoe Stefanie dit heeft gedaan.

Nog vragen over dit blok of iets anders uit deze CAL? Je kunt de maakster direct mailen: coloursstefanie@gmail.com

Eindresultaat

Tot volgende week!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in