bobbelsteek haken

Wie geniet er nu niet van een avondje bankhangen?! Filmpje aan, drinken en popcorn erbij, haakwerk op schoot en lekker meters m(h)aken. Dat klinkt als de perfecte avond, toch? Wist je dat je ook met popcorn kunt haken zonder dat je daarvoor een film aan hoeft te zetten? Wat raar, zul je misschien denken, maar wees gerust, er is niets vreemds aan deze popcorn. Je kunt hem alleen niet eten. Ik heb het namelijk over de popcornsteek en het is een van mijn favoriete steken door de vele patroonmogelijkheden.

Bobbelen

Popcornsteek meerkleurig
Ruit in grijs en wit

De popcornsteek wordt ook wel de bobbelsteek genoemd. Voor wie er niet bekend mee is: als je deze steek haakt, ontstaat er een bobbel op je haakwerk. Deze bobbel heeft wat weg van popcorn. Door de bobbel op specifieke plaatsen in je werk te gebruiken, kun je allerlei beelden creëren. Zo kunnen ruiten, sterren, hartjes en zelfs teksten met deze steek gehaakt worden. Je kunt met een enkele kleur werken, maar je kunt ook meerdere kleuren gebruiken, waardoor de bobbels er nog meer uitspringen.

Patronen 

Het is heel eenvoudig een popcornpatroon toe te passen in je haakwerk. Er zijn namelijk ontzettend veel bestaande patronen beschikbaar.  Vooral op Pinterest kun je goed patronen zoeken en verzamelen. Het zelf creëren van een popcornpatroon is ook mogelijk! Je hebt er alleen een potlood en een vel ruitjespapier voor nodig. Door de vlakken die een bobbel moeten krijgen te markeren met het potlood, kun je zelf een tekening maken en deze tekening kun je vervolgens verwerken in je haakwerk. Werk je liever digitaal? Je kunt hier ruitjespapier creëren, waarna je in je download met kruisjes de bobbels kunt toevoegen. Voor ieder wat wils, dus.  

Haken

Nu vraag je je misschien af hoe de popcornsteek gemaakt wordt. Belangrijk om te weten is dat de steek op een ondergrond van vasten gehaakt wordt en dat je de bobbel creëert in de teruggaande toer. Daardoor komt aan de goede kant van je werk een mooi bolletje te liggen. De bobbel bestaat uit vier of vijf samengehaakte stokjes, omringd door een vaste. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan elk bolletje uit vijf samengehaakte stokjes te laten bestaan, omdat het bolletje daar mooi rond van wordt.  

Op dit moment ben ik bezig met een deken waarbij ik de popcornsteek gebruik. De tekst moet ‘Together we make a family’ worden, dus ik heb nog een flink karwei voor de boeg. Maken jullie ook gebruik van de popcornsteek of zijn jullie van plan deze te gaan gebruiken? Laat het me hieronder in een berichtje weten!

Popcornsteek voorbeeld tekst

Hartelijke groet, 

Kim 

Pinterest / Instagram / Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in