Zon

Het is weer zomer en hoewel het de afgelopen dagen wat bewolkt was, zijn de voorspellingen voor zomerkriebels goed. Voor mij betekent zomer ook vakantietijd. Net als veel andere haaksters ga ik daarom de komende weken lekker op vakantie. Helaas moet ik nu gaan bepalen welke haakprojecten ik met me mee wil nemen. Die keuze vind ik toch best lastig en ik geloof niet dat ik de enige ben: de vakantiestress slaat overal toe. Om de vakantiestress toch wat te verlichten, wil ik je wat reistips geven voor haken op vakantie – of je nu naar Amerika vliegt of een weekendje Texel hebt geboekt.   

Haken in het vliegtuig

Een vakantiestress-vraag die ik in veel Facebookgroepen voorbij zie komen, is de volgende: “Mag ik een haaknaald meenemen in het vliegtuig?” Reacties hierop zijn wisselend: de een durft het niet aan, de ander neemt al jaren probleemloos een naald mee en weer een ander zegt dat alleen plastic naalden welkom zijn in de handbagage. Om deze vraag uit de wereld te helpen, heb ik wat speurwerk verricht in de voorwaarden van diverse luchtvaartmaatschappijen. De conclusie: je mag geen puntige of scherpe voorwerpen meenemen in je handbagage. Maar is een haaknaald dan een puntig of scherp voorwerp? Hierover kunnen we lang discussiëren, ben ik bang. KLM is in ieder geval heel duidelijk:

Het is niet toegestaan om puntige of scherpe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht mee te nemen in uw handbagage. Deze objecten kunnen gemaakt zijn van metaal of ander materiaal dat sterk genoeg is om als een wapen te worden gebruikt. Hieronder vallen: […] Naalden en haaknaalden.

Op de websites van TUI en Transavia staat eenzelfde verbod vermeld, maar daarbij worden haaknaalden niet expliciet genoemd. Toch raad ik op basis van deze informatie af om in het vliegtuig in je handbagage een haaknaald mee te nemen. Het zou zonde zijn om je naald kwijt te raken en het is bovendien niet goed voor je humeur als je een haakverbod krijgt, terwijl je net zin had om verder te werken aan dat ene project. Die paar uurtjes (haak)rust zijn misschien wel net wat je nodig had om, eenmaal aangekomen, weer lekker aan de slag te gaan.  

Haken in de auto

Als je geen last van hebt van wagenziekte, zou je zittend op de bijrijdersstoel relatief probleemloos kunnen haken. Bedenk wel dat het waarschijnlijk niet zo gezellig is voor je medereizigers als jij de hele reis afgeleid bent. Het spreekwoord luidt niet voor niets “samen uit, samen thuis”en dat geldt zeker voor een (lange) autorit.  

Inpakken

De belangrijkste tip: neem een of twee project(en) met je mee op vakantie. Je zou bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan een CAL of MAL, maar ook een sjaal en omslagdoek zijn erg geschikt als vakantieprojecten. Misschien heb je zelfs al wel tijden een project liggen dat maar niet af komt: ideaal voor op vakantie! Neem in ieder geval iets mee dat lekker weghaakt, want vakantie gaat om ontspanning.

haaknaalden divers

Verder is het belangrijk dat je je spullen bij elkaar kunt houden en eenvoudig kunt meenemen, dus ook lekker naar het strand of naar (de rand van) het zwembad. Een hobbytas of kleine opbergbak is daarvoor erg geschikt. Daarnaast kan het prettig zijn om een etui of toilettasje te gebruiken voor het opbergen van haaknaalden, stopnaalden, steekmarkeerder(s), schaar en centimeter. Zo houd je alles bij elkaar en verlies je weinig kofferruimte. Patronen kun je eenvoudig meenemen op je telefoon of tablet door er een foto van te maken. Bovendien hoef je dan niet bang te zijn dat je je patroon kwijtraakt én heb je je patroon overal bij je.  

Voor mij is de tijd gekomen om mijn tas in te pakken en een leuk vakantieproject uit te zoeken. Heb je nog andere tips, deel ze dan gerust hieronder. 

Een fijne zomer vol haakplezier toegewenst!

Hartelijke groet,
Kim 

Studio Muis

BRONKLM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in