Een enthousiaste en bevlogen eigenaar van Pera Pasha in Pijnacker, zo had ik Oscar al mogen leren kennen. Maar dat hij ook een fanatiek ontwerper is, bewijst hij met zijn nieuwste haakboek “Today is overlay crochet”, dat vandaag – vers van de pers – is verschenen. 

Overlay- methode
In dit 103 pagina tellende haakboek staan 20 haakpatronen die allemaal gebruik maken van de techniek “mozaïek haken” en meer specifiek de “overlay” methode, waarbij je voornamelijk in de achterste lussen haakt. In de meer klinkende en verkorte Engelse terminologie noemt men dit ook wel BLO (Back Loop Only).  Deze mozaïek-variant heeft volgens diverse bronnen zijn oorsprong op de Aran-eilanden en is begin deze eeuw verder ontwikkeld door kunstenares en sieradenmaker Melody MacDuffee. Die op haar beurt weer vele andere haaksterren geïnspireerd heeft. 

Terwijl ik mij tijdens het schrijven van dit blog en het doornemen van mijn nieuwe haakboek nieuwsgierig verlies in de oorsprong en geschiedenis van deze haaktechniek, haal ik mezelf snel weer even terug naar “today”.  Of meer specifiek naar “today is overlay crochet”, want het draait immers vandaag om dit boek en niet om de haaktechniek. Die les geschiedenis is voor een volgende keer 😉

Het haakboek van Oscar de Bruyn en Sabrina van den Hooven is niet voor de écht beginnende haakster, maar eenmaal met kennis van vasten en stokjes zijn de patronen prima te volgen. Een mooie aanvulling biedt de instructiefilm ter ondersteuning van het boek. Daarin legt Oscar hoogstpersoonlijk uit hoe deze techniek in elkaar ‘steekt’.

Afhechten – een drama, of toch niet?
Zelf vind ik mozaïek haken een ontzettend mooie techniek, maar wel eentje die ik nooit gebruik. Waarom? Ik haat draadjes afhechten en met deze techniek heb je na elke toer vele extra draadjes hangen. Draadjes die je uiteindelijk zelf zal moeten afhechten. Mijn uiterste best doe ik altijd om dit klusje uit te besteden – ‘mám, ik heb nog een klein leuk klusje voor je’.

Maar …. dit boek biedt een andere oplossing aan. Door het haken van een dubbele rand, creëer je als het ware een envelop waar de draadjes in worden opgeborgen. Met video en duidelijke fototutorials word je wegwijs gemaakt in deze techniek. Voor mij echt een eyeopener. Nooit meer draadjes afhechten! Misschien dan toch maar weer eens proberen?

Verfrissend
Het boek is op vele andere manieren een verfrissend haakboek te noemen: een mooie harde kaft, het a4 formaat en de kleurrijke huiselijke sfeerfoto’s, maken dat alleen al bladeren door het boek een fijne bezigheid is. Bovendien zijn ook de pixelschema’s helder in kleur afgedrukt, wat een prettige manier van aflezen geeft. Bij enkele schema’s moet je wel je leesbril (als je die al hebt) opzetten, maar zelfs daar is rekening mee gehouden. Met behulp van een qr code word je gelinkt naar het digitale patroon, zodat je deze schema’s digitaal kunt uitvergroten. Ideaal!

Het boek biedt een groot aantal patronen van dekens met de overlay-methode fotocredits: S. van den Hooven

Inspiratie
Ongeveer de helft van de patronen betreft het haken van dekens met de ‘overlay’- techniek. Maar ook feestelijke placemats, een all-season poncho en een typisch hollands kussentje komen voorbij. Bij de “northern lights scarf” blijf ik wat langer hangen. Dit spreekt mij als Noorwegen-fan zeker aan. In mijn hoofd ontstaat een ideetje. Die ik hier niet verklap, want je weet maar nooit wie dit leest. Maar dat ik hierdoor geïnspireerd ben geraakt; dat is zeker!

De ‘Northern Lights Scarf’ – een prachtige sjaal voor hem én haar

Blij ben ik met dit boek, van Ozzy hoogstpersoonlijk ontvangen. Als ik hem vraag of hij er zijn krabbel in wil zetten is hij stellig:

– ‘Nee’
 – ‘Nee? Serieus?’
– ‘Nee, echt niet. Het boek is niet alleen mijn verdienste. Vele lieve mensen  hebben mij geholpen dit boek te realiseren’ 

Niet alleen enthousiast en bevlogen, maar ook nog eens bescheiden. 

Het boek van Ozzy & Friends is o.a. verkrijgbaar bij Pera Pasha.

Ik heb er – ook zonder handtekening 😉 –  een aanwinst bij.

-x-

Marjolein

VIAMarjolein de Zeeuw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in