Wij weten allemaal dat je voor het haken een haaknaald nodig hebt. Garen en een schaar zijn ook handig. En natuurlijk een stopnaald om af te hechten.

In de meeste patronen staan vaak als benodigdheden ook steekmarkeerders genoemd. Toerentellers zie je minder vaak staan, maar kunnen ook heel handig zijn. Maar wat zijn het nou eigenlijk precies, steekmarkeerders en toerentellers.

Steekmarkeerders markeren de steek. In principe simpel. Vooral als je in het rond haakt, is het prettig om de steek waarmee je begint te markeren. Je weet dan waar je toer begint en eindigt. Je hebt hier niet perse een steekmarkeerder voor nodig. Je kunt ook een draadje gebruiken aan het begin van elke toer.

Het voordeel van een steekmarkeerder is dat deze vast blijft zitten. Als je het draadje per ongeluk uit je haakwerk trekt, ben je alsnog het begin van je toer kwijt. Daarnaast kun je een steekmarkeerder gebruiken om in de lus van je haakwerk te stoppen op het moment dat jij je haakwerk aan de kant legt. Je loopt dan niet het risico je haakwerk uit te trekken.

Steekmarkeerders zijn er in vele soorten en maten. Grote markeerders zijn handiger voor haakwerken met dikke wol en op een grotere haaknaald. Voor kleinere markeerders geldt het tegenovergestelde. Verder is het soort steekmarkeerder dat je gebruikt afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wil je lekker creatief aan de gang; maak dan je eigen steekmarkeerders.

Met een toerenteller tel je de toeren. Dit kun je natuurlijk ook doen door met een pen een streepje op papier te zetten bij elke toer die je haakt. Een toerenteller is een klein apparaatje dat je makkelijker bij je kunt houden, waardoor het bijhouden van de toeren simpeler is.

Je hebt handmatige toerentellers en digitale. Zelf vind ik de handmatige toerentellers het prettigst werken. Maar dat is mijn mening. Ook hierbij gaat het om je eigen voorkeur. Net als steekmarkeerders zijn er verschillende toerentellers op de markt.

Ik maak veel gebruik van zowel steekmarkeerders als toerentellers. Ik heb er dan ook verschillende. Ik hoor graag welke jij prettig vindt werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in