oorbellen haken

Ik heb erg veel zin in de feestdagen dit jaar. Er is veel gebeurd en hoewel we kerst niet allemaal kunnen vieren zoals we dat het allerliefste zouden doen, wil ik er toch een fijne tijd van maken. Dit is dan ook de inspiratie geweest voor de blog van vandaag. Want hoe leuk is het om je eigen gehaakte sieraden te kunnen dragen tijdens de kerstdagen?!

Eigen gehaakte sieraden

Oorbellen

Na het haken van een kralenketting kreeg ik kriebels om zelf sieraden te ontwerpen. In de onlangs verschenen Aan de Haak Kerstspecial (29) was het zover: drie van mijn patronen voor oorbellen werden gepubliceerd. Voor deze blog heb ik het patroon van de kerstroosjes gebruikt om te laten zien wat je er eigenlijk allemaal zelf nog mee kunt en aan kunt toevoegen. Zo worden de sieraden helemaal van jou.

benodigdheden

Om te beginnen kies je natuurlijk de kleur die je wilt gebruiken. Ik heb gekozen voor een blauwe tint, namelijk petrol blue (400) van Scheepjes Maxi Sugar Rush. Dit is ander garen dan in het patroon wordt genoemd, maar ook dit garen is geschikt voor het gebruik van een kleine haaknaald. Ik heb dus wel opnieuw gebruikgemaakt van haaknaald 1,25. Een grotere naald is ook bruikbaar, dan krijg je gewoon langere en grotere oorbellen. Overigens werd met dit garen de oorbel ook net wat groter en langer: de diameter van de roosjes is 3 cm, de lengte 10 cm.

Foutje…

Let op: er is helaas een foutje in het patroon is geslopen. In T2, T6 en T10 staat dat een bepaalde combinatie van steken 3 x herhaald moet worden. Dit moet 4 x zijn.

Armband

Het patroon van deze oorbellen leent zich ook erg goed voor een armband. Om een armband te kunnen maken heb je wel een oogje en een karabijnslotje nodig.

Hoe maak je de armband?

  1. Meet je je polslengte.
  2. Meet je de grootte van een roosje (diameter).
  3. Bereken hoeveel roosjes je nodig hebt + 1 en haak deze volgens het patroon van de oorbellen.
  4. Bevestig het oogje aan het einde van je gehaakte werk en het karabijnslotje aan het begin.

oorbellen en armband haken

Mijn polslengte is 17 cm, dus ik koos voor een lengte van 18 cm, want dat maakt het eenvoudig deelbaar door 3, de roosjeslengte. Omdat de roosjes elkaar iets overlappen, haak je ook nog een extra roosje. In totaal moest ik dus een lengte van 7 roosjes haken. Je gebruikt hiervoor het patroon van de oorbellen, waarbij je net zo lang roosjes toevoegt tot je op de gewenste lengte bent gekomen (herhaal T8-T11). Zorg er wel voor dat je aan het begin voldoende draad hebt om later de sluiting mee te kunnen bevestigen. Heb je de gewenste lengte bereikt? Haak dan T12 en T13. Hecht af en werk die draad netjes weg. Bevestig het oogje netjes in de ontstane opening. Het karabijnslotje bevestig je vervolgens aan de andere zijde. Door het slotje dicht op het eerste roosje vast te zetten, is de sluiting onzichtbaar.

‘Bling’

Indien gewenst kun je ook nog een beetje ‘bling’ toe te voegen aan de oorbellen en de armband. Door het bevestigen van een mooi, glimmend kraaltje in het hart van de roosjes, creëer je een extra feestelijk effect.

oorbel en armband bling

Ook zin om aan de slag te gaan en je eigen gehaakte sieraden te maken? Je vindt het patroon voor deze oorbellen in Aan de Haak 29 en in de webshop Hobbyou.

Fijne feestdagen!

Groet,
Kim

Studio Muis
Instagram/Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in