Aankomende woensdag start de landelijke kinderboekenweek. Een al sinds 1955 terugkerende en bij iedereen bekende week ter  promotie van het kinderboek. Als je het mij vraagt kan er niet genoeg aandacht worden besteed aan het belang van (voor)lezen, maar ja met een baan bij de bibliotheek betrap ik mezelf dan ook regelmatig op beroepsdeformatie als het dit onderwerp betreft.

IJsjes met een gat
Maar zonder gekheid; wist je dat je met 15 minuten (voor)lezen per dag je zoon of dochter 1000 nieuwe woorden per jaar leert? Je levert een zeer belangrijke bijdrage aan de taalontwikkeling van je kind en het is nog leuk ook! En weet je hoe je dit voorleesmoment nog specialer kunt maken? … je voelt hem al aankomen natuurlijk … door de attributen en hoofdpersonen uit het boek te haken. 🙂  Hier thuis liggen de gehaakte kikkers, nijntjes en gehaakte peren, donuts, ijsjes (met gat zodat een gehaakt rupje nooitgenoeg erdoorheen kan kruipen) al op een grote stapel. Want voorlezen is leuk, maar het naspelen van het boek met de beroemdheden uit het verhaal is misschien nog wel veel leuker.

Voorleespret
Er zijn van die klassieke kinderboeken die iedereen wel kent. Rupsje Nooitgenoeg die door de gaatjes in het boek kruipt, kikker die met zijn vriendjes kinderen al spelenderwijs bekend maakt met thema’s als verliefd, vriendschap en bang zijn. Maar ook de – klassiekers in wording – bieden de ultieme inspiratie voor haakprojecten. Gelukkig zijn er al vele enthousiastelingen je voor geweest en liggen er al flink wat patroontjes voor het grijpen. Een paar favorieten wil ik je niet onthouden

Rupsje Nooitgenoeg

Ssssst de tijger slaapt 

Moppereend 

Een huis voor Harry

Kikker

De kleine walvis

Reis mee!
Het thema van de aanstaande kinderboekenweek is Reis mee! Waarbij niet de bestemming, maar het vervoer ernaartoe centraal staat. Haakinspiratie dus te over! Raketten, cruiseschepen, vliegtuigen, auto’s, tractoren,  je kunt het zo gek niet bedenken.

Hoewel ik passies graag met elkaar combineer heb ik helaas nog geen oplossing gevonden voor lezen en haken op hetzelfde moment (dé gouden tip zeer welkom!). Maar al hakend over het boek wat ik net heb voorgelezen – Pippi! –  en mezelf verheugend op de blije koppies van de kinderen morgen, vind ik dit een mooi alternatief.

Veel lees uhhh haakplezier!

p.s. Van welk boekpersonage zou jij graag een patroontje zien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in