gehaakte kabel

Het is augustus en voor een deel van ons is de vakantie voorbij. Dat geldt ook voor mij. Tijdens mijn vakantie heb ik van de gelegenheid gebruikgemaakt om me te verdiepen in de reliëfsteek en ben ik begonnen met kabels haken. Hoewel ik de reliëfsteek redelijk snel onder de knie had, blijkt het haken van kabels soms nog een uitdaging. Herkenbaar? Toch vind ik dat de reliëfsteek in mijn lijstje favorieten hoort, dus zal ik in deze blog wat toelichting geven bij deze steek en kabels haken.

Reliëfsteek

Met reliëfsteek wordt vaak het reliëfstokje bedoeld en dat is dan ook de meestgebruikte vorm waarin de reliëfsteek voorkomt. Toch is het ook mogelijk om kortere en langere versies van de reliëfsteek te vormen. Wat in ieder geval van belang is, is dat je om de steken haakt, in plaats van op de steken. Dit doe je door de haaknaald om de steel van de steek uit de vorige toer te steken. Dit kan vanaf de voorkant en vanaf de achterkant. Op de websites van Raad met Draad en Haakinformatie vind je handige fototutorials voor het haken van reliëfstokjes, maar ook op Youtube kun je handige tutorials vinden.

Patronen

Haakbijbel en Haakmotieven

Als je eenmaal de basis van het haken van reliëfsteken onder de knie hebt, kun je verschillende patronen gaan vormen. Je kunt op internet, maar ook in diverse boeken veel inspiratie vinden voor patronen met de reliëfsteek. De Haakbijbel biedt bijvoorbeeld zeventien patronen waarin je de reliëfsteek gebruikt en op Pinterest kun je ook ontzettend veel inspiratie vinden.

Kabels haken

Zoals gezegd kun je met de reliëfsteek ook kabels haken. Tijdens het haken van kabels kruis je steken, waardoor een mooi patroon kan ontstaan. Een tip: kies voor lichte, natuurlijke garenkleuren, want donkergekleurde garen en garen met structuur kunnen de details van je kabels wegnemen. Er is veel informatie beschikbaar om kabels te leren haken. Zo verschenen er van het tijdschrift Haakmotieven twee delen over het haken van kabels en werd in juni het boek Kabels en Structuren Haken gepubliceerd. Ook vind je op Youtube allerlei (stap-voor-stap)tutorials. Zelf ben ik aan de slag gegaan met een patroon van Wolplein en na wat aanpassingen is dit het resultaat.

kussen gehaakt kabel

Het lijstje met mijn favoriete steken begint inmiddels al aardig vorm te krijgen.

  1. Popcornsteek
  2. Strooisteek/bloksteek
  3. Reliëfsteek

Heb jij ook een favoriete steek? Laat het me weten in de reacties.

Hartelijke groet,
Kim

Studio Muis
Instagram / Facebook / Pinterest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in