picot

Voor veel mensen betekent een nieuw jaar nieuwe (goede) voornemens. Veel haaksters nemen zich voor oude projecten af te maken, meer te haken en nieuwe steken te leren. Ook mijn goede voornemens bestaan uit deze drie taken. Vooral het leren van nieuwe steken en technieken heb ik hoog op mijn wensenlijstje voor 2020 staan. Daarom in deze blog weer een steek in de spotlight: de picot of picotsteek. Opnieuw eentje om aan mijn favorietenlijstje toe te voegen, want de picot is niet alleen om te versieren, maar ook om te versterken!

Wat is de picot / picotsteek?

Regelmatig kom ik in patronen tegen dat ik vier lossen moet haken om vervolgens met een halve vaste in de derde losse de sluiting te maken. Ik raakte hierdoor nieuwsgierig naar wat de picot nu eigenlijk is. In de Haakbijbel staat dat de picot bestaat uit drie of meer lossen die met een halve vaste worden gesloten tot een ring. Een variant hiervan is de picot waarbij de lossenreeks niet wordt gesloten met een halve vaste, maar met een vaste.

Motieven

Met de picotsteek kun je dus ringetjes maken. Deze zou je kunnen gebruiken voor sierranden, maar ook in mandala’s komen ze mooi tot hun recht. Ik wil graag drie motieven uitlichten waarbij je de functie van de picot kunt zien: versieren of versterken.

Waaiersteek met picot

waaier met picot

In dit motief vind je bovenop de waaier kleine picots. Het grootste deel van deze picots is aangebracht ter versiering van de waaier. Slechts enkele picots worden gebruikt ter versteviging van het patroon.

 

Open schulp met picot

picot schub

De functie van de picot is in dit motief verstevigen. De picots geven de schulpjes een schattige look, maar dienen eigenlijk ter ondersteuning van de schulp.

Bloksteek met picots

De picotsteek is in dit motief vooral gebruikt ter versiering van de blokken. De blokken zelf zijn gemaakt met de reliëfsteek, waardoor het geheel een speels uiterlijk krijgt.

picot relief

Sierranden

Het haken van sierranden met picots is een leuke manier waarop je de steek goed onder de knie kunt krijgen. Een voorbeeld met uitlegvideo kun je bijvoorbeeld vinden bij Wolplein.nl.

Mijn toppers

Het voelt niet eerlijk om een rangschikking te geven aan mijn favoriete steken, dus dat ga ik ook niet doen. Alle steken zijn leuk en bijzonder op een eigen manier. Mocht je eerdere blogs hebben gemist, dan vind je ze hier:

Mijn lijstje met favorieten is voor nu weer helemaal up-to-date.

Hopelijk zullen er nog veel leuke steken volgen dit jaar.

Hartelijke groet,

Kim
Studio Muis

Je vindt me ook op:
Instagram
Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in