“Ik wil dat mijn werk mensen laat glimlachen”. Nog voor ik de zaal kan binnentreden, strijk ik neer op een klein gezellig bankje. Veel liever storm ik meteen naar binnen, zo nieuwsgierig ben ik. Maar ik heb zowaar alle tijd vandaag, dus ik besluit om er eens rustig de tijd voor te nemen. Het startfilmpje van de tentoonstelling Café Kate stelt hoge verwachtingen. Zou die glimlach gaan verschijnen?

Typisch Hollands
Het is een druilerige donderdag en ik ben samen met mijn schoonzus en haakduo Marjolijn in Museum Rijswijk om de speelse pop art tentoonstelling – boordevol brei-, haak-, en borduurwerken – van de Britse ontwerpster Kate Jenkins te bekijken. Na de korte intro openen we nieuwsgierig de deur en treden we een grote open ruimte binnen, waarin direct voor ons een bakkerij verschijnt. Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat je daar je warme croissantje, heerlijke pittenbrood en prachtige patisserie gebakjes kan scoren. Nieuwsgierig lopen we erheen, terwijl we rechts aan de muur een rij lijstjes met daarin typische Hollandse gerechten – stroopwafels, nieuwe haring, stamppot – bewonderen. Kate laat zich graag door de eetcultuur van het land waarin ze tentoonstelt inspireren, en een eerste grijns verschijnt al op ons gezicht.

Van een afstandje is het net alsof je hier echt je verse brood kan halen.
Met zorgvuldig gekozen materialen weet Kate Jenkins de details perfect vorm te geven.

Knus
De bakkerij is voorzien van knusse tafeltjes, waar je even aan kan zitten om de totaalbeleving te ervaren. Maar liever ben je zo dicht mogelijk bij de creaties. Met onze neus staan we dan ook in de gebreide slagroom. Het getuigt van echt vakmanschap. De juiste kleuren, materialen, vormen. Het is allemaal net echt. En ook nog eens rond lunchtijd. We krijgen er trek van.

Mmmmm! Doe maar twee tompoucen en een chocoladecroissant.
Waarom heb ik mijn haakwerk niet meegenomen? Prima plekje hier.

‘Corknitto’
We draaien ons om. Eigenlijk willen we ons hier nog veel langer aan vergapen, maar we vinden het ook wel zo sportief om de andere bezoekers aan de broodjes te laten ruiken. Dus maken we plaats en lopen we naar de linkerzijde van de ruimte waar vele soorten schepijs en specials zoals “corknitto” en “calicko orange” (mijn waterijsje nr 1!) op het menu staan. We duiken achter de toonbank en wanen ons even verkoopsters van de leukste ijssalon die je je maar kan bedenken.

Glimlach
De grijns is inmiddels een glimlach geworden. Wat een heerlijke speelse, humoristische en vrolijke tentoonstelling is dit. Een must-see, ook voor de niet haak-, of breisterren onder ons. De tentoonstelling is nog te zien tot t/m 12 maart 2023 in Museum Rijswijk.

Ik ben erg benieuwd hoe jij deze tentoonstelling hebt ervaren!

-x-

Marjolein
@marjolein_haakt
@leijnscreativegreenhouse

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in