Mijn Haakverhaal – Dendennis

Inspiratie uit het dagelijks leven

0
7969

Dennis van den Brink, beter bekend als Dendennis, is in de haakwereld volop bekend en wordt zelfs omschreven als haakgoeroe. Wat drijft dit creatieve multitalent die in het dagelijks leven grafisch vormgever is? Maak kennis met Dendennis!

Maffe karakters
“Haakgoeroe? Zo zou ik mezelf niet noemen,” zegt Dendennis met een grote glimlach. “Okay, ik kan haken, maar lang niet alles. Wat ik wel goed kan is een maf karakter bedenken, die schetsen en dat omzetten in een leuk haakpatroon.” En dat is ook meteen wat de stijl van Dendennis kenmerkt: kleine grappige figuurtjes met soms gekke namen als Snotaap, Soepkip en Geitenbreier. Met deze amigurumi’s (Japans voor klein gehaakt knuffeltje) is hij bekend geworden en uit dit woord is waarschijnlijk ook de titel ‘guru/goeroe’ ontstaan,” aldus Dennis.

Grafisch vormgever
Dendennis (40) is een paar jaar geleden besmet geraakt met het haakvirus. “Als klein jongetje ben ik opgegroeid met creativiteit. Ik was samen met mijn broer altijd aan het knutselen en bouwen en onze moeder leerde ons allerlei nieuwe handwerktechnieken. Ook op de basisschool leerde ik haken en breien, maar ik had meer interesse in knutselen met papier zoals origami en papierfiligraan. Ik wilde altijd tekenleraar worden, maar toen ik eenmaal de opleiding deed werd mij toch aangeraden om de grafische kant op te gaan, omdat ik zo precies was. Ik ben al vrij snel in de grafische wereld beland en na een baan bij een reclamebureau, heb ik inmiddels alweer 10 jaar mijn eigen grafisch ontwerpbureau. In 2012 was ik het werken achter een computer helemaal zat. Ik wilde weer echt met mijn handen werken! Ik heb toen eerst tekenen en origami opgepakt, maar kwam via een vriendin in contact met amigurumi’s. Daarna was ik direct verslaafd. Ik moest en zou dat helemaal beheersen en al mijn schetsen en maffe ideeën daarmee uitwerken.”

Boeken
“Mijn alterego Dendennis speelt meestal de hoofdrol in de boekjes. Vanuit eenbepaald thema of avontuur dat hij beleeft, bedenk ik de overige karakters. Ik probeer mijn boeken toegankelijk te houden voor iedereen. Alle basissteken staan duidelijk uitgelegd in fotografie en tekst, zodat iedereen zelfs vanuit niets kan leren haken.” Dennis zou Dennis niet zijn als hij niet ook de complete grafische vormgeving deed van zijn boekwerkjes. “Omdat mijn karakters allemaal een eigen verhaaltje hebben passend bij het Dendennis-avontuur kan ik die karakters versterken door er met de vormgeving iets extra’s mee te doen. Andere kleurtjes of een extra tekstje of illustratie erbij om het karakter meer tot leven te laten brengen,” legt de vormgever uit.

Inspiratie
“Mijn inspiratie komt uit het dagelijkse leven. Een grappige naam of uitdrukking, zoals een snotaap, soepkip, slingeraap, die ik dan probeer te visualiseren. Ik praat veel met mensen over van alles en nog wat, lekker wandelen door de stad of relaxen in het park en ik heb altijd een schetsboek bij me. Dit doe ik echt al meer dan 15 jaar. Het is heerlijk om situaties
uit het dagelijkse leven te observeren en te analyseren. Hoe mensen door de stad lopen of in het park slenteren, ik probeer mij dan altijd op een grappige manier voor te stellen wat voor typetjes die mensen zijn, wat eten ze, wat lezen ze, welke films kijken ze enzovoort.”

Humor
“Het gegeven dat ik als bijna enige man werk in een vrouwengemeenschap heeft denk ik wel bijgedragen aan mijn bekendheid. Maar volgens mij denk of haak ik niet anders dan een  vrouw. Ik probeer mijn karakters wel allemaal net iets anders mee te geven. Niet zomaar een lief beertje of konijntje voor een pasgeboren baby. Bij mij moeten de knuffels echt tot leven gaan komen en een eigen identiteit krijgen. Het liefste met een dosis humor. Dat heeft niet zozeer te maken dat ik man ben, er zijn ook veel vrouwelijke haak ontwerpsters die echt maffe en leuke karakters ontwerpen.” In de volgende uitgave van Aan de Haak vind je het haakpatroon van de panda van Dendennis.

Wist je dat:
● DenDennis leerde haken aan de hand van zijn eerste patroon ‘Kiesje’? Dit was een kraamcadeau dat hij bedacht voor zijn schoonzus die tandarts is.
● DenDennis ambassadeur is van de Leprastichting en in 2015 een eerste haakmarathon – Haakathon – organiseerde voor dit goede doel?
● DenDennis sinds 2015 ook borduurpatronen ontwerpt van zijn maffe karakters?
● DenDennis in het buitenland inmiddels nog meer fans heeft dan in Nederland en zijn boeken ook in het Duits zijn verschenen?
● DenDennis in 2017 weer een nieuw boek wil gaan uitgeven?

Van Dendennis verschenen de volgende haakboeken:

• ‘Prettig gestoorde Amigurumi’s’ (maart 2014)
• ‘CombiGurumi’ (samen met Sascha Blase) (oktober 2014)
• ‘Dendennis viert Feest’ (maart 2015)
• ‘Kawaii haken’ (oktober 2015)
• ‘Dendennis zoekt zijn knuffel’ (maart 2016)
Kijk voor meer informatie over Dendennis, zijn boeken en haakpatronen op ww.Dendennis.nl of volg hem op Instagram via @Dendennis. Dendennis met slaaphaas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in