Duurzaam haken? Zo doe je dat

0
119

Als echte haakfanaat wist je het natuurlijk al: haken is een leuke en ontspannen creatieve bezigheid. Maar wist je ook al dat je op een duurzame manier kan haken en er zelfs energie mee kan besparen? Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! In dit artikel vertellen we hoe je met je haakkunsten kan bijdragen aan duurzaamheid en een beter klimaat.

Milieuvriendelijke garen, wol en katoen
Niet alleen wat je haakt, maar ook hoe je haakt heeft impact op het milieu. Om duurzaam te haken is het belangrijk om voor milieuvriendelijke garens, wol of katoen te kiezen. Je kan op het label van het product zien of het milieuvriendelijk is. Er staat dan namelijk een duurzaamheidskeurmerk op, bijvoorbeeld OEKO-TEX of GOTS.

Je kan er ook voor kiezen om biologische wol te kopen. Een andere duurzame optie is om gerecyclede garen, wol en katoen te kopen en deze zo een tweede leven geven.

Gebruik duurzame haaknaalden
Kies voor haaknaalden gemaakt van duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of hout. Deze opties zijn milieuvriendelijk en gaan vaak langer mee dan conventionele haaknaalden. Kies je toch liever voor een plastic of metalen variant? Neem dan eens een kijkje in de kringloop. Hier vind je vaak tweedehands haaknaalden voor een voordelige prijs.

Haakwerkjes op zonne-energie
Het klinkt misschien een beetje futuristisch, maar je kan je haaksels gebruiken om zonne-energie op te wekken. Dat doe je door kleine zonnecellen in je haaksels te verwerken. De zonnecellen wekken net als zonnepanelen energie op als er (zon)licht opkomt. Ze zijn heel buigzaam waardoor je ze makkelijk in textiel kan verwerken.

Je kan ook zonnecelfolie gebruiken. Dit is flexibel, dun en licht materiaal dat bedekt is met zonnecellen. Door dit te verwerken in textiel en daar speciale soort garens bij te gebruiken die elektriciteit geleiden, kan lichtenergie worden omgezet in elektriciteit.

Haaksels als isolatiemateriaal
Met je haaksels kan je ook je huis op een duurzame en relatief goedkope manier warm houden. Wol is erg warm en kan gebruikt worden als isolatiemateriaal. Door zelf een tochtstopper te haken hou je warmte vast in huis. Deze zijn leuk om te maken en bovendien super handig als energie besparen hoog op je prioriteitenlijstje staat!

Vermijd overmatig garenverbruik
Plan je haakprojecten zorgvuldig en koop alleen de hoeveelheid garen die je nodig hebt. Zo voorkom je verspilling en onnodig gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Duurzaam thuis
Duurzaam haken en energiebewustzijn gaan hand in hand. Maak je ook graag andere duurzame en bewuste energiekeuzes in je huis? Als je nog meer wilt besparen op je energierekening, hebben we goed nieuws! Vanaf 1 juni 2023 kun je bij verschillende energieleveranciers namelijk weer een vast energiecontract afsluiten.

Wil je ontdekken wat dit voor jouw portemonnee kan betekenen? Dan is energie vergelijken een goed idee. Door dit te doen, krijg je niet alleen inzicht in de kosten, maar ook in de duurzame extra diensten die door elke leverancier worden aangeboden. Zo kun je niet alleen duurzaam haken, maar ook je steentje bijdragen aan een groenere energievoorziening!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in